11.3.13

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΟΚΙΜΗ ASTER 30 Και για αντιβαλλιστικό ρόλο κατά των τουρκικών Yildirim I/II προορίζουν FREMM / Αster 30


Eντολή επίσπευσης των δοκιμών του προηγμένου αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος των φρεγατών FREMM έλαβαν από την γαλλική κυβέρνηση οι γαλλικές εταιρείες MBDA και Thales,αμέσως μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην χρονομίσθωση δύο φρεγατών της κλάσης, ικανές να επιχειρούν στα "μαύρα νερά" όπως τα χαρακτηρίζουν στελέχη του ΠΝ, της Ανατολικής Μεσογείου.
Έτσι πριν πέντε ημέρες πραγματοποιήθηκε μια δοκιμή της χερσαίας έκδοσης του συστήματος προκειμένου να δοκιμαστούν οι αντιβαλλιστικές δυνατότητές του και αυτή είναι βέβαια μία παράμετρος την οποία λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν ένα από τα κριτήρια επιλογής των FREMM: Η βαλλιστική απειλή από την Τουρκία κρίσιμων στρατηγικών κέντρων, δεν έπρεπε να μείνει αναπάντηση.

Οι FREMM πέρα από την αυτονόητη αποστολή "γεφύρωσης" Ρόδου-Μεγίστης-Κύπρου, θα αποτελέσει και μια κινητή πλατφόρμα αντιβαλλιστικού "τείχους" στο Αιγαίο απέναντι σε μια απειλή που ήδη αριθμεί εκατοντάδες βλήματα Yildirim I και ΙΙ.
Στο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί την ερχόμενη Παρασκευή, μπορείτε να διαβάσετε το επιχειρησιακό σκεπτικό που οδήγησε στην προμήθεια των φρεγατών FREMM και τι αλλάζει υπερ της Ελλάδος στο ισοζύγιο ισχύος Αιγαίο και Α.Μεσογείου, η απόκτησή τους.
Έτσι πριν πέντε ημέρες το 4º σύνταγμα αντιαεροπορικού πυροβολικού του ιταλικού Στρατού με έδρα την Mantua, και το Κέντρο Αξιολόγησης της γαλλικής Αεροπορίας CEAM με έδρα την αεροπορική βάση BA 118 στο Mont-de-Marsan, πραγματοποίησαν κοινή εκτόξευση του τρίτου εδάφους-αέρος, μεσαίου βεληνεκούς, πυραύλου Aster 30 Block 1 από την χερσαία έκδοση του συστήματος SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée/ Terrestre).
Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε υπο την εποπτεία του Κέντρου Δοκιμής Πυραύλων DGA Essais de Missiles (DGA EM) της γαλλικής υπηρεσίας αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l´Armement) στο Biscarrosse της Γαλλίας. Για την διεξαγωγή της δοκιμής, χρησιμοποιήθηκαν δύο συστήματα SAMP/T της γαλλικής Αεροπορίας τα οποία χρησιμοποιούν το βλήμα που θα εξοπλίσει τις ελληνικές FREMM και αποτελεί το κρίσιμο όπλο που κάνει την διαφορά: Το βλήμα Aster 30 Block 1/2.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της MBDA την 8η Μαρτίου, ήταν  η πρώτη βολή του SAMP/T που έγινε με την χρήση του συστήματος ανταλλαγής τακτικών δεδομένων Link 16 που αποτελεί προϋπόθεση για ασφαλές επικοινωνίες του ΠΝ.
Για την προσομοίωση του εναέριου στόχου, ο πύραυλος Aster 30 Block 1 ενεπλάκη εναντίον ενός πυραύλου-στόχου Black Sparrow ως υποκατάστατο βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος εκτοξεύθηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-15D Eagle της ισραηλινής ΠΑ. Μετά από περίπου 300 χιλιόμετρα πτήσης(όση ακριβώς είναι η ακτίνα των τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων Yildirim II), ο στόχος εξουδετερώθηκε από τον Αστερ 30.
Το σύστημα SAMP/T εξελίχθηκε και κατασκευάστηκε απο την EUROSAM, μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι MBDA και Thales Air Systems. H MBDA παρέχει το πύραυλο και η Thales το τρισδιάστατο σύστημα ελέγχου πυρός για επιτήρηση, ανίχνευση και καθοδήγηση του πυραύλου ARABEL (Antenne Radar à Balayage Électronique).
Σε ότι αφορά το θαλάσσιο σκέλος στις 4η Φεβρουαρίου, η πρώτη φρεγάτα FREMM του γαλλικού  Ναυτικού D650 “Aquitaine” πραγματοποίησε με επιτυχία εκτόξευση πυραύλου Aster 15 (βεληνεκούς 35 χλμ) εναντίον εναέριου στόχου τον οποίο έπληξε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά τον εντοπισμό και εγκλωβισμό του από τα συστήματα του πλοίο.
Να σημειώσουμε ότι ο Aster 15 έχει εξαιρετικές αντιπυραυλικές δυνατότητες: Θεωρείται ανώτερο από το CIWS RAM, χωρίς βέβαια το ΠΝ να παραιτείται από την απαίτηση τοποθέτησης συστήματος εγγύς αντιπυραυλικής άμυνας στα δύο σκάφη μια επιλογή που θα γίνει μεταξύ των Millennium και C-RAM...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr