29.3.13

Η Αεροπορία Στρατού παρέλαβε το 5ο NH-90


Μια ευχάριστη εξέλιξη σημειώθηκε για την Αεροπορία Στρατού με την άφιξη επί ελληνικού εδάφους του 5ου κατά σειρά ελικοπτέρου NH-90 το οποίο παραδόθηκε στο 2 Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας  Στρατού (2 ΤΕΑΣ) στη Πάχη Μεγάρων.
Ελικόπτερο και πλήρωμα υποδέχτηκαν το προσωπικό της Μονάδας, η οποία συνεχίζει την εκπαίδευση των χειριστών που είναι διαθέσιμοι στον τύπο.
Μοναδικός περιορισμός ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων ελικοπτέρων καθώς οι παραδόσεις έχουν καθυστέρησει δραματικά ανατρέποντας κάθε αρχικό προγραμματισμό για την ομαλή μετάβαση από τα UH-1H στα NH-90.

Οι εγκαταστάσεις υποδοχής των νέων ελικοπτέρων  βρίσκονται πλέον στο χώρο που στεγαζόταν το 2οΤΕΕΠ με τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Apache τα οποία μετακινήθηκαν στη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Βόλου.
Υπόστεγο συντηρήσεως, μαζί με αίθουσες σωστικών, επιχειρήσεων και Διοικητήριο που κατασκευάστηκαν με σύγχρονες προδιαγραφές αποτελούν πλέον τη «φωλιά» των ελληνικών NH-90 εξυπηρετώντας σε σημαντικό βαθμό τις επιχειρήσεις του Τάγματος.
Τα ελικόπτερα σύμφωνα με τα πληρώματα της Α.Σ  είναι ιδιαίτερα ικανά καθώς κάθε ένα μπορεί να μεταφέρει 21 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες ή φορτίο τεσσάρων τόνων εντός της ατράκτου ενώ διαθέτει σύστημα αυτοπροστασίας και συγκεκριμένα με RWR, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ, σύστημα εντοπισμού εκτόξευσης βλημάτων και σύστημα εκτόξευσης αεροφύλλων/θερμοβολίδων.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές με ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως των Ειδικών Δυνάμεων καθώς παρέχεται ασύγκριτα μεγαλύτερη ταχύτητα μετάβασης σε μεγάλα ύψη για την εκτέλεση αλμάτων HAHO/HALO σε σχέση με τα παλαίμαχα UH-1H.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο  το ελικόπτερο θα προσφέρει δραματική αύξηση επιχειρησιακών δυνατοτήτων  σε σχέση με τα υφιστάμενα UH-1H τα οποία είναι ανεπαρκή για μαζικές αεραποβατικές επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ οι απαιτήσεις αερομεταφορών στο σύνολο τους μαζί με τις Ειδικές Επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο πιεστικές και η Αεροπορία Στρατού αναγκάζεται να παραμένει εγκλωβισμένη με τα UH-1H χωρίς να έχει γίνει γνωστή καμία πληροφορία για το ακριβές χρονοδιάγραμμα παραδόσεων.
Σημειώνεται ότι η προβληματική εξέλιξη της προμήθειας των 20 NH90 αξίας 657,5 εκατ. ευρω - μεγάλο μέρος από το οποίο έχει πληρωθεί για την απόκτηση τους – έχει χαρακτηριστεί από σημαντικές καθυστερήσεις, επί σειρά ετών οι βαραίνουν την κατασκευάστρια κοινοπραξία, η οποία αντιμετώπισε σχεδιαστικά προβλήματα στην ανάπτυξη του νέου τύπου.
Το βίντεο προέρχεται από την άφιξη των δύο πρώτων ελικοπτέρων στην Πάχη Μεγάρων το 2011, ενώ στο δεύτερο διακρίνεται σε διέλευση πάνω από τη βάση, η ικανότητα υψηλής ευελιξίας που διαθέτει το NH-90.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr