4.3.13

ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ "Συμβούλιο Συνεργασίας" ... με τον εχθρό: 389 παραβιάσεις των ΕΧΥ - 63 παραβιάσεις του ΕΕΧ σε 1 μήνα


Με μία ακατάληπτη γλώσσα και στον απόηχο που έχει δημιουργηθεί από την ύποπτη διαρροή του θέματος της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του Πατριαρχείου και μάλιστα από εξτρεμιστικούς κύκλους, χρηματοδοτούμενους από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ υποστήριξε ότι "Πρέπει εφεξής να υπάρχει στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μια πολιτική που δεν θα βασίζεται στα ... κουτσομπολιά να μην υπάρχουν τα "σού ΄πα, μού ΄πες"!
 
Πρακτικά ζητεί η Άγκυρα να διεκδικεί και η Ελλάδα να μην αντιδρά. Δεν διευκρίνισε αν στα "κουτσομπολιά" περιλαμβάνεται και η επίσημη αμφισβήτηση (με μόνιμη ανάρτηση στην σελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεκάδων ελληνικών νησιών και νησίδων, οι εκατονδάες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων .
Ο Ρ.Τ.. Ερντογάν στην συνέντευξη του υποστηρίζει ότι: «Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την "στρατηγική", θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα "σού ΄πα, μού ΄πες".
Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής...
Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ...
Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα».
Η Άγκυρα θα επαναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες την ηλεκτροδότηση των νησιών του Α.Αιγαίου από την μικρασιατική ακτή, την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να μάθουμε "τι εννοεί ο ποιητής" όταν αναφέρεται στις τηλεπικοινωνίες. 
Η χθεσινή υπόθεση με την διαρροή της πρόθεσης de facto κατάργησης του αυτοδιοίκητου του Πατριαρχείου, μόνο τυχαία δεν είναι. Το εντυπωσιακό είναι ότι την διάψευση για το θέμα δεν την έκανε το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών ή ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά ... το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για λογαριασμό της  ... Τουρκίας!
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως και γιατί προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμοπουλος (ο οποίος σπεύδει πρώτος σήμερα στην Τουρκία πριν τον  πρωθυπουργό-ήδη βρίσκεται εκεί!). ϊσως να ένιωσε ότι πιέστηκε από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π.Καμμένο, ο οποίος μετά από αλεπάλληλες προσπάθειες τελικά κατάφερε νε τον βρει στο τηλέφωνο και τον κάλεσε να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα.
Το οποίο φυσικά υφίσταται 100%, απλώς η Άγκυρα προτίμησε να το διαρρεύσει τώρα ως "προειδοποίηση" παρά να το περάσει ως μέτρο που θα τιναζε στον αέρα την επίσκεψη.
Θυμίζουμε ότι από την Άγκυρα μεταθόδόθηκε χθες ότι στo πλαίσιo απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης, όλοι οι διορισμοί ιερέων στις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες του Πατριαρχείου θα γίνονται από το Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας μετά από τη σύμφωνη γνώμη μιας πενταμελούς επιτροπής που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, έναν εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών και τρεις Ελληνορθόδοξους θεολόγους.
Στην Τουρκία στο "συμβούλιο συνεργασίας", θα βρεθεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, μια παρουσία που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, καθώς κρίθηκε ότι σε πολλά από τα θέματα που θα τεθούν από την πλευρά της Άγκυρας θα πρέπει να υπάρχει γνωμοδότηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως η πρωτοβουλία αυτή του Γιώργου Παπανδρέου (το "συμβούλιο συνεργασίας"), συνεχίζεται από τον Α.Σαμαρά, του οποίου το κόμμα την είχε κατακεραυνώσει, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Δύο εβδομάδες μετά την "κρουαζιέρα" της τουρκικής φρεγάτας στις Κυκλάδες και τις δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις του ΕΕΧ από τα τουρκικά μαχητικά και των ΕΧΥ από τα τουρκικά πλοία. Μόνο τον Ιανουάριο είχαμε 63 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Και το 2012 389 "θαλάσσια συμβάντα",δηλαδή παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μας, από τουρκικά πλοία...
Μέσα σε όλα αυτά, βέβαια ξεχωρίζει η εξαγγελία για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στον ΝΑ Αιγαίο, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει ... τουρκική. Κατά τ'άλλα, συνεργασία...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr