27.3.13

Η δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. για τους 20 υπόπτους της εμπρηστικής επίθεσης στα μεταλλεία της Χαλκιδικής


Με υπομνήματα που παραδόθηκαν από τους δικηγόρους τους κατέθεσαν σήμερα στις αστυνομικές αρχές 20 κάτοικοι της Χαλκιδικής οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.
Και οι 20 κλήθηκαν να δώσουν ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων προκειμένου να "κλείσει" η δικογραφία και να διαβιβαστεί στην εισαγγελία Χαλκιδικής, η οποία και θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη ποινικκών διώξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι φερόμενοι ως ύποπτοι αρνήθηκαν να πούνε οτιδήποτε για την ουσία της υπόθεσης. Ωστόσο στα υπομνήματά τους καταγγέλλουν "αστυνομοκρατία" στην περιοχή και κάνουν λόγο για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Τα στοιχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από τις διωκτικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης διατάχθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για 250 κατοίκους της περιοχής. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προκύπτουν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων αρκετές ώρες πριν την επίθεση στα μεταλλεία ενώ έχουν εντοπιστεί και τα στίγματα των τηλεφωνικών συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν καθώς "σαρώθηκαν" όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή. Ωστόσο δεν έχει καταγραφεί το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για δύο από τα συγκεκριμένα άτομα, που είναι όλοι κάτοικοι της περιοχής, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής στη συγκεκριμένη επίθεση καθώς υπάρχουν σε βάρος του ευρήματα που προέκυψαν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της αστυνομίας για έναν από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους οι διωκτικές αρχές ταυτοποίησαν γενετικό υλικό (DNA) με υλικό που συνέλαξαν από σκούφο που βρήκαν στην περιοχή μετά την επίθεση. Για άλλον ένα κάτοικο οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι μέσω βαλλιστικής εξέτασης ταυτοποίησαν την καραμπίνα που κατείχε με αυτή που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα μεταλλεία. Την προανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέλαβαν οι αστυνομικοί του τμήματος κρατικής ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη.
agelioforos