16.2.13

Εκλογές στην σκιά του Μνημονίου- Videos



Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες των πιο κρίσιμων προεδρικών εκλογών για το μέλλον της Κύπρου, εν μέσω οικονομικής κρίσης και πρωτοφανών δεικτών ανεργίας αλλά και στη σκιά του Μνημονίου και της τρόικας.

Κυρίαρχο ζήτημα της προεκλογικής καμπάνιας των υποψηφίων ήταν η κρίση και ειδικότερα το προσχέδιο Μνημονίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο είναι ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης είναι η πρώτη φορά που το κυπριακό πρόβλημα δεν κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία. 

Το αποχαιρετιστήριο διάγγελμα Χριστόφια
Όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο υποστηρίζει ο κεντροδεξιός συνασπισμός των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, να προηγείται με διαφορά από τους βασικούς του αντιπάλους, Σταύρο Μαλά, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αριστερά (ΑΚΕΛ), και Γιώργο Λιλλήκα, τον οποίο στηρίζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Για την εκλογή απαιτείται η εξασφάλιση του 50% συν μιας ψήφου, σε διαφορετική περίπτωση διεξάγονται νέες εκλογές την αμέσως επόμενη Κυριακή.

Αναλυτές στην Κύπρο αναφέρουν πως το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνουν οι αναποφάσιστοι, των οποίων τα ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, ήταν ιδιαίτερα υψηλά, ενώ καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι Κύπριοι που θα ψηφίσουν στη χώρα μας. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι εκλογές της Κυριακής είναι οι πιο κρίσιμες της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, καθώς το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, ώστε να περάσει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να περιοριστούν οι σκληρές κοινωνικές επιπτώσεις στη ζωή των συμπολιτών μας. 

Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει δεσμευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ώστε με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι σε αυτές τις εκλογές καλούνται οι πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους, εκείνον του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας και της άρνησης των αλλαγών που οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα και τον άλλο, που ο ίδιος προτείνει, των τολμηρών αλλαγών, της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας, που θα αντιμετωπίσει την κρίση και θα δώσει προοπτική στον τόπο μας και ελπίδα στους πολίτες. Οι συνθήκες, κατέληξε, είναι πιεστικές και για κάθε μέρα αδράνειας, το κόστος για το κράτος και την κοινωνία γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.



Ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι υπόσχεται πως θα λειτουργήσει ως πρόεδρος σε μια κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού και πρόσθεσε πως δεν έχει σχέση με ακρότητες, λαϊκισμό και μεταλλάξεις. «Η κυβέρνησή μου θα λειτουργεί συναινετικά και σε συνεργασία με τη Βουλή, ώστε μαζί να επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Μαλάς. Ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου θα επιδιώξει τον καταρτισμό κοινής στρατηγικής της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό. 

Ο κ. Μαλάς υποσχέθηκε ότι θα επιλύσει τα προβλήματα της οικονομίας μέσα από την ισότιμη κατανομή βαρών, την εξυγίανση των δημοσιονομικών, τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και σωστής διαχείρισης του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Επισήμανε ότι ο ίδιος δεν έχει σκιές στην προσωπική και επαγγελματική πορεία του, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όπως είπε, οι άλλοι δύο συνυποψήφιοί του απολογήθηκαν για ζητήματα που χρειάζονταν διερεύνηση.



Ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι η Κύπρος, αυτές τις δύσκολες ώρες, χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και γι αυτό τους κάλεσε να τον ψηφίσουν, τονίζοντας ότι η ανατροπή δεν έρχεται με την αποχή αλλά με τη συμμετοχή. Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η πρότασή του για προπώληση φυσικού αερίου είναι αποδεδειγμένα υλοποιήσιμη και εφαρμόσιμη και μπορεί να απαλλάξει τον λαό μας από το μνημόνιο, τη δυστυχία, την ανεργία, και την ανέχεια. 

«Έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε τη χώρα μας από τα σημερινά αδιέξοδα, να παραμείνουμε οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητοι, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους όποιους σχεδιασμούς για «πακετοποίηση» του δανείου της τρόικας με λύση του Κυπριακού, στη βάση των τουρκικών απαιτήσεων και για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας», είπε ο κ. Λιλλήκας.



Η διαδικασία
Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται στις 545,180. Συνολικά θα λειτουργήσουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό 1.139 εκλογικά κέντρα. Σαράντα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές.

Που θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στην Ελλάδα

Ψήφος με «Χ» «+», και «√»

Παρά την εντατική εκστρατεία που διεξήχθη, περίπου 15.000 άτομα, που γεννήθηκαν από το 1990 και μετά, δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους, ενώ είχαν δικαίωμα να το πράξουν.

Η εκλογική διαδικασία θα αρχίσει στις 7 το πρωί της Κυριακής, θα διακοπεί από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη 1 και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα. Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν συνολικά 7.500 υπάλληλοι και αστυνομικοί.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Δικαίωμα εισόδου στα εκλογικά κέντρα, μετά την έναρξη της διαδικασίας διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, θα έχουν μόνο οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογής, απλά για να βεβαιωθούν ότι αυτή διεξάγεται ομαλά.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 8:30 το βράδυ, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 6:30 από τα μικρά εκλογικά κέντρα.

Εάν υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο ο νέος Πρόεδρος θα ανακηρυχθεί στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» σε ώρα που θα ανακοινωθεί μόλις διαπιστωθεί ότι δεν θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία.
real.gr