21.2.13

To Κατάρ επιστρέφει στην διεκδίκηση του Ελληνικού


Στη μάχη διεκδίκησης του Ελληνικού ρίχνεται ξανά το Κατάρ ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν σενάρια για σταδιακή αξιοποίηση του έργου, ακόμη και για διάσπασή του σε "καλό" και σε "κακό", αφού όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, δεν έχουν και τα 6.000 στρέμματα την ίδια αξία.


Το Κατάρ έκανε στροφή αναφορικά με το Ελληνικό και επανέκαμψε στον διαγωνισμό υπογράφοντας τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας που του ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή του σε αυτόν. Επιπλέον, το Κατάρ επαναβεβαίωσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και το ενδιαφέρον του για τον διαγωνισμό πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την επανάκαμψη του καταριανού fund στην αλλαγή του κλίματος μετά το πρόσφατο ταξίδι Σαμαρά στη Ντόχα.
Σύμφωνα με τα "Νέα", με τον όρο "καλό" πηγές του ΤΑΙΠΕΔ εξηγούν ότι εννοούν το κάτω τμήμα, δηλαδή το παραθαλάσσιο μέτωπο, το οποίο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά προσοδοφόρο. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα λιγότερο υψηλής αξίας επί της Βουλιαγμένης, ενώ χαμηλής αξίας ζώνη χαρακτηρίζεται το πρώην αεροδρόμιο.
Οι υποψήφιοι μνηστήρες
Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι διεκδικητές του Ελληνικού είναι τέσσερις:
Η Qatari Diar, η βρετανική London Regional Properties, η ισραηλινή Elbit και η ελληνική Lamda Development.
Επίσης, το Κατάρ επαναβεβαίωσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και το ενδιαφέρον του για τον διαγωνισμό πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Να σημειωθεί ότι ως λόγοι που είχαν ωθήσει το Κατάρ στην "απόσυρση" από το Ελληνικό ήταν το αίτημα του για μειωμένη φορολογία, αλλά και για μεταφορά κυβερνητικών υπηρεσιών στην έκταση του Ελληνικού.
Σταδιακή αξιοποίηση
Αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης και τις επιλογές που υπάρχουν, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εξηγούν ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο που το Ελληνικό δεν καταστεί δυνατό να παραχωρηθεί ενιαίο (και τα 6.000 στρέμματα μαζί), "μπορεί να καταλήξουμε να δώσουμε μόνο το παραλιακό μέτωπο όπου και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφήνοντας το υπόλοιπο τμήμα για μελλοντική αξιοποίηση".
Ούτως ή άλλως το Ελληνικό, το οποίο θα παραχωρηθεί για 99 χρόνια, είναι ένα έργο που θα αναπτυχθεί σταδιακά από τον ανάδοχο σε διάστημα πολλών ετών - 10 ή και παραπάνω. Εξάλλου το μοντέλο της σταδιακής αξιοποίησης μιας τεράστιας έκτασης ακολουθείται συχνά στο εξωτερικό.
Τέτοια είναι η περίπτωση μεγάλου έργου που έχει αναλάβει να αξιοποιήσει στον Παναμά η London Regional, ένας από τους υποψήφιους διεκδικητές του Ελληνικού. Στο μεταξύ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι σχέσεις του ΤΑΙΠΕΔ με την Ελληνικόν ΑΕ (εταιρεία που έχει αναλάβει την αξιοποίηση του χώρου) δεν είναι και οι καλύτερες, αφού οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν αντίθετες απόψεις.
Στελέχη της Ελληνικόν ΑΕ θεωρούν ότι η συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό 30% επί των κερδών από την αξιοποίηση, δηλαδή την πώληση των κατοικιών που θα κατασκευαστούν, θα καθυστερήσει να φέρει έσοδα.
Νέο fund
Εν τω μεταξύ, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 12 δισ. δολαρίων που θα εξαγοράζει "προβληματικά" περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και θα εισαχθεί στο εγχώριο χρηματιστήριο.
Η Qatar Holding LLC, βραχίονας του ταμείου επενδύσεων κρατικού πλούτου του εμιράτου, θα συμβάλει με 3 δισ. δολ. στη νέα επιχείρηση, που θα ονομάζεται Doha Global Investment, και ουσιαστικά θα είναι destress fund.
Θα επιδιώξει να αντλήσει 3 δισ. δολ. με πώληση μετοχών σε πολίτες του Κατάρ μέσα σε 6-8 εβδομάδες, σύμφωνα με στέλεχος της Credit Suisse AG που παρέχει υπηρεσίες συμβούλου στο νέο κεφάλαιο.
Το χρονικό της διεκδίκησης
23 Σεπτεμβρίου 2010: Ο εμίρης του κράτους του Κατάρ Σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο περιθώριο των εργασιών της 65ης Συνόδου του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Το Κατάρ φέρεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον για το Ελληνικό.
17 Απριλίου 2012: Η Qatar Investment Authority εκδηλώνει το ενδιαφέρον της στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
15 Ιανουαρίου 2013: Από την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την επόμενη φάση του διαγωνισμού αξιοποίησης του Ελληνικού γίνεται γνωστό ότι το Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον του. Πηγές αναφέρουν ότι επιθυμούσε διακρατική συμφωνία για την επένδυση.
22-23 Ιανουαρίου 2013: Ο Νότης Μηταράκης επισκέπτεται την Ντόχα για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά. Με αξιωματούχους αρχίζει τις συζητήσεις προκειμένου το Κατάρ να επιστρέψει στη διαγωνιστική διαδικασία του Ελληνικού.
29-30 Ιανουαρίου 2013: Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται την Ντόχα. Εξηγεί ότι η Ελλάδα ακολουθεί τους κανόνες της Ε.Ε. και δεν μπορεί να συνάψει διακρατικές συμφωνίες.
20 Φεβρουαρίου 2013: Ο Σίμος Κεδίκογλου και ο Νότης Μηταράκης ανακοινώνουν την επιστροφή του Κατάρ στον διαγωνισμό για το Ελληνικό. Ο κ. Μηταράκης με τον γγ του ΥΠΕΞ Παναγιώτη Μίχαλο είχαν επιδοθεί σε Μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τους αξιωματούχους του Κατάρ για την επιστροφή τους στο Ελληνικό.
news247.gr