21.2.13

Ανάσυρση γερμανικού Αrado Ar-196 στην Νάξο

H πτέρυγα του Αrado Ar-196
(Φωτογραφία Naxos news)
Έναν ακόμα μικρό θησαυρό του Ελληνικού αρχιπελάγους έφερε στην επιφάνεια τις προηγούμενες ημέρες ανεμότρατα στην Νάξο. Πιο συγκεκριμένα οι Ναξιώτες ψαράδες, ανέσυραν ένα γερμανικό υδροπλάνο Arado Ar-196 της εποχής του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, βορειοανατολικά του νησιού. Δυστυχώς, το Μουσείο της ΠΑ δεν δείχνει πρόθυμο να φέρει το υδροπλάνο στο Τατόϊ ούτε καν για έκθεση, πόσο μάλλον για αποκατάσταση. Άλλωστε οι περιπτώσεις του Ju-52 και του Ju-87 είναι χαρακτηριστικές. Αποσυναρμολογήθηκαν, καθαρίστηκαν και επανασυναρμολογήθηκαν όπως ανασύρθηκαν από τον βυθό της θάλασσας και όχι όπως πετουσαν.

Πρόκειται για το δεύτερο Ar-196 που ανασύρεται στην συγκεκριμένη περιοχή.  To 1982, το ψαράδικο Ροβινσών του Ναξιώτη καπετάνιου Σαράντη Οικονόμου, παρέσυρε με τα δίχτυα του (στο 36° 49'βόρειο, 25° 22' ανατολικό σε βάθος περίπου 91μ) τα συντρίμμια ενός Arado AR 196. Για να μην ξαναμπλέξει στα δίχτυα και άλλη φορά, το τράβηξε μέχρι τον πλησιέστερο όρμο Αλιμνιά (συνηθισμένη ονομασία για νησίδες και βραχονησίδες, που με την ιταλική παραφθορά έγιναν "'Ιμια") της Ηρακλειάς, νοτιοανατολικά της Νάξου όπου και το απόθεσε. Η δράση των γερμανικών υδροπλάνων στην κατεχόμενη Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα πλούσια, όπως περιγράφει στο εξαιρετικό άρθρο του (Πτήση 2/1995) ο ιστορικός Δημήτρης Βογιατζής.



Στις 16 Σεπτεμβρίου 1943 οκτώ Beaufighter Mk.VI της 252ης Μοίρας και της 227ης από την Λεμεσό (Ακρωτήρι), επέδραμαν σε τρία γερμανικά πλοία που ελιμενίζοντο νοτιανατολικά της Νάξου, προκαλώντας ζημιές σε αυτά και καταρρίπτοντας ένα υδροπλάνο Ar196. Συγκεκριμένα το κονβόι αποτελούσαν δύο μεταγωγικά πλοία ένα των 5000 κόρων, ένα των 2000 κόρων, και κάποιο πλοίο συνοδείας των 500 κόρων. Με την άφιξη τους στην περιοχή ενεπλάκησαν πρώτα με τα υδρόπλανα συνοδείας καταρρίπτοντας ένα από αυτά από τον αρχηγό σχηματισμού, τον Επισμηναγό Κήθ Φώλκνερ.

(Φωτογραφία Naxos news)
(Φωτογραφία Naxos news)
(Φωτογραφία Naxos news)
εν κρυπτώ