9.2.13

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Ανατροπή σκηνικού στη Συρία: O Oμπάμα αποσύρει την υποστήριξη στους ισλαμιστές


Οι εξελίξεις από τα πεδία μάχης στη Συρία φαίνεται ότι επηρεάζουν καταλυτικά και αρνητικά πλέον τη διεθνή υποστήριξη υπέρ των ισλαμιστών ανταρτών που μάχονται το καθεστώς Άσαντ.  Με  δεδομένη τη φθορά που έχουν υποστεί στις συνεχιζόμενες μάχες,  σε συνδυασμό με την ανικανότητα τους να επικρατήσουν έναντι των κυβερνητικών συριακών στρατευμάτων, η Ουάσιγκτον απέσυρε την πρόταση υλοποίησης σχεδίου ενίσχυσης των ανταρτών με όπλα και πυρομαχικά.

Κύκλοι του Πενταγώνου φαίνεται ότι υποστήριζαν την ιδέα που  προωθήθηκε αρχικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη CIA για εξοπλισμό των ανταρτών που μάχονται το καθεστώς Άσαντ .  
Για τον εφοδιασμό τους είναι άλλωστε γνωστό ότι έχει στηθεί εκτεταμένο δίκτυο μεταφοράς όπλων από χώρες της Μ. Ανατολής όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούμενα με κεφάλαια ισλαμιστών.
Όμως παρά την υποστήριξη αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξής, οι ισλαμιστές αντάρτες είχαν στη διάθεση τους κατώτερο οπλισμό από τα κυβερνητικά στρατεύματα αλλά και τη πολιτοφυλακή της Συρίας.
 Στη διάρκεια των μαχών που μέχρι σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σε 60.000 ανθρώπους - κυρίως άμαχο πληθυσμό - οι αντάρτες έχουν αποτύχει να επικρατήσουν, ενώ φαίνεται ότι η επίθεση που εξαπέλυσαν τις τελευταίες μέρες στη Δαμασκό ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια να προκαλέσουν το διεθνές ενδιαφέρον καθώς έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους.
Η κατάσταση αυτή ήταν ο κύριος λόγος για την Ουάσιγκτον να αποσύρει την υποστήριξη της στην πρόταση για  στρατιωτική ενίσχυση των ισλαμιστών ανταρτών την οποία προώθησε ο γερουσιαστής Τζόν Μακέιν ασκώντας πιέσεις στον υπουργό Άμυνας Λίον Πανέτα αλλά και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Μάρτιν Ντεμπσει.
Σχολιάζοντας την αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας σχολίασε σχετικά: «Προφανώς υπήρξε μια σειρά παραγόντων που τελικά οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης από το Πρόεδρο (Ομπάμα)».
Τα σχόλια αυτά ήταν η πρώτη δημόσια παραδοχή αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου αναφορικά με το φερόμενο σχέδιο του Πενταγώνου να παρέχει οπλισμό στους ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται το καθεστώς Άσαντ.
Το σχέδιο ενίσχυσης με οπλισμό σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times είχε καταρτιστεί το καλοκαίρι του 2012 από την Χίλαρι Κλίντον και το στρατηγό Πετρέους, οι οποίοι εκείνη την περίοδο ήταν επικεφαλείς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA αντίστοιχα. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr