18.2.13

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ MEGA-άσκηση αεράμυνας - Καλύπτει όλη την ευρωπαϊκή Ρωσία - Τι περιμένουν;


Η Ρωσία αθόρυβα μεν ουσιαστικά δε, εξελίσσεται όχι απλώς στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, αλλά σε μια τεράστιας ισχύος στρατιωτική μηχανή που δεν έχει αντίπαλο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκέ δυνάμεις αφοπλίζονται με συνεχείς μειώσεις της ισχύος των ενόπλων δυνάμεων τους, η Ρωσία στήνει μια πολεμική μηχανή που δεν έχει όμοιά της στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε μια τεράστια από πλευράς έκτασης περιοχή η οποία εκτείνεται δυτικά του Ουραλίων από το Nizhny Novgorod  (400 χλμ. ανατολικά της Μόσχας) μέχρι την περιφέρεια του Kaliningrad (σχεδόν 1100 χλμ. δυτικά της Μόσχας)  και από το Murmansk στο βορά (βρέχεται από τη θάλασσα του Barents)  μέχρι το Belgorod στο νότο, η ρωσική Αεροπορία  πραγματοποιεί μια τη μεγαλύτερη άσκηση αεράμυνας των τελευταίων ετών.
Η έκταση αυτή καλύπτει πρακτικά όλη την ευρωπαϊκή Ρωσία και αφορά την εξάσκηση των δυνάμεων αεράμυνας της ρωσικής Ομοσπονδίας έναντι οποιαδήποτε απειλής η οποία θα μπορούσε να προέλθει είτε από τη Δύση.
Σε αυτή μετέχει το σύνολο των αντιαεροπορικών συστημάτων της ρωσικής Αεράμυνας με κυρίαρχα συστήματα τα S-300 και S-400 ενώ από πλευράς Αεροπορίας συμμετέχουν μαχητικά Su-27 και MiG-31.
Όπως έγινε γνωστό στην άσκηση συμπεριλήφθηκαν και αναβαθμισμένα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 τα οποία κατέρριψαν εικονικούς στόχους μαχητικούς αεροσκαφών σε ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη «δυτική περιφέρεια» όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το  ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς ξεκίνησε η άσκηση αλλά ούτε και το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί.
Όπως έγινε γνωστό χειριστές επίγειων σταθμών ραντάρ και ιπτάμενων αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου κατάφεραν να εγκλωβίζουν δεκάδες στόχους ταυτόχρονα παρουσία ισχυρών ηλεκτρονικών παρεμβολών και παρεμβολών επικοινωνιών παρέχοντας δεδομένα  στοχοποίησης στα πληρώματα των S-300 τα οποία έλαβαν τους στόχους τους στα δικά τους ραντάρ μέσω προηγμένων ζ3εύξεων.
Το ρόλο του εχθρού ανέλαβαν να παίξουν αεροσκάφη Su-27 και MiG-31.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr