5.2.13

Ψάχνουν διασύνδεση με το «χτύπημα» στο Mall- video



«Φύλλο και φτερό» έκαναν οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής το διαμέρισμα στην οδό Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι και ερευνούν το ενδεχόμενο η υπόθεση να  συνδέεται με την έκρηξη στο πολυκατάστημα The Mall. Πήραν από παντού αποτυπώματα και DNA, ενώ στις εικόνες που κατέγραψαν και έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, φαίνονται τα φυσίγγια μέσα στα κουτιά, θήκη όπλου, βιβλία και ρούχα. 






Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν: Ένα (1) κοντάκι καραμπίνας, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου, μία (1) εσωτερική θήκη πυροβόλου όπλου, δεκαεννιά (19) καψύλλια χρώματος καφέ, μια (1) φωτοβολίδα θαλάσσης, οκτώ (8) φιαλίδια βουτανίου, τρία (3) κράνη μοτοσικλετιστή (2 λευκά και 1 μαύρου χρώματος), δύο (2) παντελόνια στρατιωτικού τύπου χρώματος μπλε, οκτώ (8) διευθύνσεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση στη περιοχή της Αθηνάς καταχωρημένες μηχανογραφημένα σε φύλλα χαρτιού, διαρρηκτικά εργαλεία, δύο (2) πολυμηχανήματα, μια (1) συσκευή πλαστικοποίησης, ένας (1) υποδοχέας θυρών για συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb sticks), μία (1) φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων (usb stick), ένας (1) πλαστικός αντάπτορας, μία (1) κάρτα αποθήκευσης δεδομένων, δύο (2) κενές θήκες κιθάρας, δύο (2) νάυλον τσάντες μεγάλου μεγέθους γνωστού πολυκαταστήματος, διάφορα ειδή ρουχισμού καθώς και διάφορα εξαρτήματα κινητών τηλέφωνων (hands free , μπαταριές κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου είχε νοικιαστεί πριν από ένα μήνα με πλαστά στοιχεία ταυτότητας, από έναν εκ των συλληφθέντων, ενώ από τις μέχρι τώρα έρευνες της Αστυνομίας δεν έχουν εντοπιστεί όπλα και εκρηκτικά. Με προσοχή μελετούν οι αστυνομικοί τις διευθύνσεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων για ενοικίαση, που είχαν στις σημειώσεις τους, καθώς και δύο νάυλον τσάντες μεγάλου μεγέθουςΑυτό που ερευνούν οι Αρχές είναι την περίπτωση οι σακούλες αυτές να χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο Mall. 

Επίσης, οι αστυνομικοί εξετάζουν μια πινακίδα ενός μέτρου, καθώς και μίας άλλης ταμπέλας ύψους 1,70 μέτρου Στη μία αναγράφεται το όνομα «Αθανάσιος Ονέφρος» και στην δεύτερη «Φοροτεχνικός Αθηνών». Από τις Αρχές εξετάζεται το ενδεχόμενο να ήθελαν οι ένοικοι να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πινακίδες για να μην γίνουν στόχος. Σημαντικό στοιχείο για τους αστυνομικούς είναι ότι η κεντρική πόρτα του διαμερίσματος έχει σημάδια παραβίασης, ενώ εκτιμάται πως οι συνεργοί προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα και να εξαφανίσουν στοιχεία, όταν διαπίστωσαν ότι οι τέσσερις είχαν συλληφθεί στην Κοζάνη.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό του διαμερίσματος, που χαρακτηρίζεται από τις Αρχές κρησφύγετο της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», άρχισε όταν κάτοικος της περιοχής είδε τις φωτογραφίες των συλληφθέντων και ειδοποίησε την Αστυνομία. Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών έχουν μπει και άλλα άτομα, τα οποία διαμένουν στην πολυκατοικία και έχουν εξαφανιστεί. 

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα και του τέταρτου που είχε συλληφθεί στην Κοζάνη, με γιάφκα των «πυρήνων της Φωτιάς». Δύο από τους συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή τους στην οργάνωση, με βάση τα στοιχεία που βρέθηκαν, οδηγήθηκαν στο δικαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού.

Από το 2008 μέχρι το 2011 οι «Πυρήνες της Φωτιάς» έχουν προχωρήσει σε 200 και πλέον χτυπήματα, είτε ήταν εμπρηστικές είτε βομβιστικές επιθέσεις, ενώ οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε 30 συλλήψεις. Εξάλλου, έχουν εντοπιστεί συνολικά 11 κρησφύγετα.

Ν.Δένδιας: Οι δράστες ήταν βαρύτατα οπλισμένοι
Εάν αποδειχθεί ότι οι κρατούμενοι βασανίστηκαν θα επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες «θα είναι αμείλικτες»,ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, τόνισε ωστόσο πως οι δράστες ήταν βαρύτατα οπλισμένοι. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η «σκληρότατη συμπλοκή των αστυνομικών έγινε με τρομοκράτες που είχαν βαρύτατο οπλισμό και είχαν όμηρο». Αναφορικά με την αλλοίωση των στοιχείων των φωτογραφιών των συλληφθέντων που δόθηκαν στην δημοσιότητα, ο υπουργός τις απέδωσε στην ανάγκη να αναγνωριστούν οι δράστες ώστε να προκύψουν νέα στοιχεία για ενδεχόμενες γιάφκες.

Για τις καταγγελίες συγγενών των συλληφθέντων για άσκηση σωματικής βίας από τους αστυνομικούς, η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

REAL