26.2.13

Στο KEA η συντήρηση των Super Puma

Η σπατάλη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των
εισαγγελικών αρχών.
Mε κόστος 160.000 ευρώ το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών προμηθεύτηκε όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και είναι έτοιμο να αναλάβει την επιθεώρηση-συντήρηση 12 ετίας όλων των ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει την προχειρότητα, την αβελτηρία και πιθανώς τις ευθύνες που φέρουν οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΑ αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι δεν εξάντλησαν όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και έστειλαν το πρώτο από τα ελικόπτερα στην Ισπανία για συντήρηση.

Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν το ελικόπτερο να βρίσκεται "λυμένο" στις εγκαταστάσεις της ισπανικής εταιρίας που μέσω του νατοϊκού οργανισμού NAMSA ανέλαβε την υλοποίηση της σύμβασης και από τον περασμένο Αύγουστο να μην εκτελείται καμία εργασία, αφού η εν λόγω εταιρία αξίωσε ποσό διπλάσιο (ίσως και τριπλάσιο) για την εκτέλεση των εργασιών της συντήρησης και της επισκευής.



Μετά από παρέμβαση του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καράμπελα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας, της NAMSA και της ισπανικής εταιρίας, προκειμενου να μειωθεί το κόστος, να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να επιστρέψει το Σούπερ Πούμα στην Ελλάδα, κάτι που έπρεπε κανονικά να έχει γίνει τον Μάιο του 2012. Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα έφυγε από την Ελλάδα για την επιθεώρηση-συντήρηση επί ισπανικού εδάφους με κόστος περί το 1,259 εκ ευρώ  (880.000 + ΦΠΑ και άλλα έξοδα) και τελικά έφτασε στην χώρα μας λογαριασμός 2,375 εκ ευρώ, ενώ για κάποια στιγμή διατυπώθηκε και η αξίωση του εξωφρενικού ποσού των 3,7 εκ ευρώ.

Το ευτύχημα είναι ότι επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου  υπογράφηκε η κατακυρωτική σύμβαση για την συντήρηση-επισκευή ενός μόνο ελικοπτέρου και όχι των 4+2 που προέβλεπε η συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, με την έγκριση μάλιστα από την Βουλή κονδυλίου ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ. (.....!)
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από την υπόθεση αυτή, η οποία έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών,  είναι γιατί όσοι ενεπλάκησαν από την Πολεμική Αεροπορία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φρόντισαν να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα η συντήρηση-επισκευή  των ελικοπτέρων (έχουμε συνολικά 10) να γίνει εντός ελληνικού εδάφους και με το μικρότερο χαμηλό κόστος, αντί να παραχωρηθούν σε ξένη εταιρία, έστω και μέσω NAMSA.

Πόσω μάλλον όταν το ΚΕΑ είχε επισημάνει πως μπορεί να αναλάβει το έργο, αρκεί να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα μηχανήματα. Οι ευθύνες των αρμοδίων γίνονται μεγαλύτερες τώρα που το ΚΕΑ με την αγορά μηχανημάτων μόλις 160.000 ευρώ, δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει στην 12ετή συντήρηση των Σούπερ Πούμα.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ήδη το πρώτο ελικόπτερο έχει μπεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Ελευσίνα και προχωρούν οι εργασίες, αφού υπάρχει ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό. Κάτι που μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσό που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της επισκευής σε όλα τα ελικόπτερα. Επισημαίνεται ότι η συντήρηση των 500 ωρών λειτουργίας και των 2 χρόνων γίνεται από τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο "μέτωπο" της Ισπανίας, πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά την μείωση του κόστους. Δεν μπορούν όμως να προσδιορίσουν πότε και με ποιό τελικά κόστος το ελικόπτερο θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει στερηθεί για σχεδόν ένα χρόνο τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου Σούπερ Πούμα.

Ελεύθερος Τύπος - Ανδρέας Κούτρας

______________________________________
Πότε θα δούμε στη φυλακή αυτά τα @@@@@@@ για τα...κατορθώματά τους;
EFENPRESS