18.2.13

IDEX 2013: Παρουσία-έκπληξη για τον Ελληνικό Στρατό στο Άμπου Ντάμπι


Με ένα άρμα μάχης Leopard 2HEL και δύο αρματιστές, έναν ανθυπίλαρχο και έναν δεκανέα (ΕΠΟΠ) εκπροσωπήθηκε ο Ελληνικός Στρατός  στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEX 2013 που διεξάγεται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), το Άμπου Ντάμπι.
Το άρμα μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι από την κατασκευάστρια Krauss-Maffei Wegmann (KMW) η οποία ανέλαβε όλα τα σχετικά έξοδα μετακίνησης, ασφάλισης και αποστολής και η οποία υπέβαλε για αυτό τον σκοπό σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο και το ενέκρινε. Με την ολοκλήρωση της έκθεσης, η KMW θα επιστρέψει  το άρμα στη μονάδα του.

Μαζί με το άρμα απεστάλησαν και οι δύο αρματιστές (και σε αυτή την περίπτωση η εταιρία κάλυψε όλα τα κόστη), καλοί γνώστες της αγγλικής, ώστε να παρουσιάσουν στο κοινό τα τεχνικά χαρακτηριστικά του καλύτερου σήμερα στον κόσμο άρματος μάχης.
Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετούς μήνες η KMW βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για την πώληση σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης Leopard 2A7+, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του ελληνικού Leopard 2HEL.
Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, στο Leopard 2HEL τοποθετήθηκε, στη θυρίδα του γεμιστή και ο τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού FLW 100, επίσης κατασκευής της Krauss-Maffei Wegmann.
Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Ελληνικού Στρατού μέσα από ένα από τα κύρια οπλικά του μέσα είναι σημαντική όχι μόνο για την παγκόσμια δημόσια εικόνα του αλλά και για πρακτικούς λόγους. Η χώρα μας σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες αρμάτων μάχης Leopard 2HEL στον κόσμο και διαθέτει την πιο εξελιγμένη τεχνολογικά τεχνολογική υποδομή που βρίσκεται εγκατεστημένη στο Κέντρο Εξομοίωσης (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη, στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.
Υπενθυμίζεται, ότι το ΚΕΞ έχει ήδη δεχθεί στο παρελθόν την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κατάρ η οποία αξιολόγησε τη δυνατότητα του στην εκπαίδευση του προσωπικού των χερσαίων δυνάμεων της χώρας του Κόλπου.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Leopard 2HEL
Προέλευση: Γερμανία
Πλήρωμα: 4 (Αρχηγός –ΑΠΜΑ, Πυροβολητής, Γεμιστής, Οδηγός)
Μήκος: 11,06 μ.
Πλάτος: 3,81 μ.
Ύψος: 3,1 μ.
Βάρος Μάχης: 63 τόνοι
Ισχύς Κινητήρα: 1.500 ίπποι
Εδαφική ανοχή: 0,49 μ.
Χωρητικότητα καυσίμου: 1.200 λίτρα
Μέγιστη Ταχύτητα: 68 χλμ./ώρα
Αυτονομία: 340 – 450 χλμ.
Αναρριχητική Ικανότητα: 60 %
Υδάτινο Κώλυμα: 1,2 μ.
Κάθετο Εμπόδιο: 1,1 μ.
Διάβαση Τάφρου: 3 μ.
Πλευρική Κλίση: 30 %

ΟΠΛΙΣΜΟΣ – ΟΡΓΑΝΑ ΣΚΟΠΕΥΣΗΣ
Πυροβόλο: διαμέτρημα 120 χλστ. /μήκος σωλήνα 55 διαμετρημάτων (L55) με αναχορηγία 42 βλήματα (APFSDS-T, HEAT-MP-T)
Αντιαεροπορικό Πολυβόλο: 7,62 χλστ.
Συζυγές Πολυβόλο: 7,62 χλστ.
Λοιπός οπλισμός: 12 Εκτοξευτές καπνού – βομβίδων
Τηλέμετρο: λέιζερ
Κύριο σκοπευτικό όργανο: EMES 15A2
Τηλεσκοπική διόπτρα: FERO Z-18 Α2
Σύστημα Ελέγχου Πυρός: με σταθεροποίηση οργάνων
Λοιπές Δυνατότητες: Θερμικό Περισκόπιο ΠΑΜΑ, Ανεξάρτητο Θερμικό Περισκόπιο ΑΠΜΑ, Ηλεκτροκίνηση Πύργου, Επιπρόσθετη Θωράκιση, «HUNTER-KILLER», Βοηθητικός κινητήρας, Σύστημα προστασίας ΠΒΧ άμυνας, Σύστημα Διοίκησης & Ελέγχου (ΣΔΕ) ΗΝΙΟΧΟΣ
Περισκόπιο ΑΠΜΑ: PERI 17 Α2