5.2.13

ΒΡΕΤΑΝΙΑ "Καμία διεκδίκηση ΑΟΖ για τις βάσεις στην Κύπρο"



(Efenpress: Αυτό μας έλειπε)

Καμία πρόθεση ή και δικαιοδοσία δεν έχει, κατά δήλωσή της, η βρετανική κυβέρνηση να διεκδικήσει-ή έστω να εξετάσει το ενδεχόμενο να το πράξει-δικαιώματα επί του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου στα νότια των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.
Αυτό υπογράμμισε εκ μέρους της κυβέρνησης η Βαρόνη Warsi, ξεκαθαρίζοντας ότι και βάσει της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βρετανία δεν δικαιούται να προβάλει τέτοιες διεκδικήσεις.
Το ζήτημα εγέρθηκε στη βρετανική Βουλή από τον Λόρδο Kilclooney ο οποίος, απευθύνοντας ερώτημα προς την κυβέρνηση, διερωτήθηκε κατά πόσο η Βρετανία έχει λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο πιθανών εσόδων από την εξόρυξη φυσικού αερίου ή πετρελαίου «στα κυρίαρχα ύδατα» που εκτείνονται μπροστά από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.
Η γραπτή απάντηση στο (επίσης γραπτό) ερώτημα του Λόρδου ήρθε λίγες μέρες αργότερα (μόλις στις 30 Ιανουαρίου), εκ μέρους της Βαρόνης Warsi εκπροσωπώντας τη βρετανική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία αξιολόγηση πιθανών εσόδων από την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τα κυρίαρχα ύδατα των Βρετανικών Βάσεων. Η διακήρυξη της Βρετανίας το 1960 καθιστά σαφή την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αξιοποιήσει τις περιοχές των κυρίαρχων Βάσεών του για σκοπούς πέραν των στρατιωτικών »είναι το σύνολο της γραπτής απάντησης της Βαρόνης Warsi.
Σε σχέση τώρα με τα σχέδια της Τουρκίας για αποστολή του νέου ερευνητικού της πλοίου στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι αυτό αναμένεται να γίνει σε διάστημα τριών μηνών. Συγκεκριμένα, το νέο σκάφος (ονόματι «Polarcus» εξασφαλίσθηκε από νορβηγική εταιρεία έναντι 123 εκατ. Δολαρίων) θα αποσταλεί στις αρχές ή τα μέσα Φεβρουαρίου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι έρευνες εκεί θα διαρκέσουν ένα τρίμηνο και με την ολοκλήρωσή τους το πλοίο θα αποσταλεί στην Αν.Μεσόγειο. Το ενωρίτερο δηλαδή αρχές Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν το απαιτήσουν οι ανάγκες (η δραστηριότητα δηλαδή στην κυπριακή ΑΟΖ), δεν μπορεί να γίνει επαναπρογραμματισμός.
Πάντως, η Τουρκία έχει ήδη σε εξέλιξη ενεργειακή έρευνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχοντας συνάψει συνεργασία με τη «SHELL» για τους κόλπους της Μερσίνας και της Αττάλειας.
Το νέο σκάφος της Τουρκίας αναμένεται να βαφτεί στα χρώματα της τουρκικής σημαίας (από πράσινο που είναι τώρα σε κόκκινο και άσπρο) και να μετονομαστεί (σε ειδική τελετή εντός των επόμενων ημερών παρόντος του Τ. Ερντογάν) σε «Μπαρμπαρόσα Χαϊρεντίν Πασά».
(Από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, 3/2/2013, του Βαγγέλη Βασιλείου)
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr