26.2.13

ΟΙ "ΑΓΟΡΕΣ" ΖΑΛΙΣΤΗΚΑΝ Αυτό που σταμάτησε στην Ελλάδα τον Ιούνιο συνεχίζει στην Ιταλία: Ηχηρό "ΟΧΙ" στην φτώχεια

Efgenpress: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στις "αγορές" ότι οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να υποφέρουν προκειμένου να θησαυρίζει η Γερμανία και τα χρηματιστήρια και οι "αγορές" δείχνουν αρκούντως "ζαλισμένες" από το μήνυμα. 
Χθες βουτιά άνω των 200 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones διευρύνοντας αισθητά στο τέλος τις απώλειες του, ενώ ανάλογη εικόνα εμφάνισαν και οι υπόλοιποι δείκτες κλείνοντας στα χαμηλά της ημέρας στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνει η αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία. Με πτώση έκλεισε σήμερα Τρίτη το χρηματιστήριο του Τόκιο, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 263,71 μονάδες, σε ποσοστό 2,26%, και διαμορφώθηκε στις 11.398,81 μονάδες.

Το ευρώ κινείται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ιταλία μπορεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Συγκεκριμένα το ευρώ υποχώρησε μέχρι και τα 1,3039 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου και διαμορφώνεται στα 1,3064 δολάρια.
Βουτιά στην Αθήνα με αφορμή την κατάρρευση που σημειώνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στα χαμηλά του στις 974 μονάδες καταγράφοντας πτώση 2,04%.
Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές καθώς ο κίνδυνος πλήρους ακυβερνησίας στην Ιταλία είναι πλέον ορατός, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.
Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε με πτώση 1,7%, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Με απώλειες άνω του 2% κινούνται οι δείκτες στα χρηματιστήρια των Παρισιών και της Φραγκφούρτης.
Στην Ισπανία, ο IBEX υποχωρεί κατά 3,8%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,2%, ο γερμανικός DAX 30 κατά 12% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1,4%.
Έντονες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Deutsche Bank καταγράφει ελεύθερη πτώση 5,1% και της Commerzbank 4%. Στην ιταλική αγορά, έγινε αναστολή διαπραγμάτευσης για πολλές μετοχές τραπεζών αφού νωρίτερα κατέγραψαν limit down.
Η "ιταλική επανάσταση" είναι βέβαιο ότι μπορεί να αλλάξει πολλά αν συνεχιστεί: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναστήθηκε, ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο ξεπέρασε κάθε προσδοκία και δείχνει την πόρτα εξόδου από το ευρώ  ενώ τάσσεται τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα).
"Italia uber alles, al diavolo l'euro" (Η Ιταλία πάνω από όλα στο διάβολο το Ευρώ) είναι το σύνθηκα του Γκρίλο και η κεντροδεξιά λέει "stop" στην Γερμανία
Αυτό που ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Μάϊο, αλλά δεν συνεχίστηκε τον Ιούνιο, φαίνεται ότι αποκτά διαστάσεις "τσουνάμι" στην Ιταλία...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr