24.2.13

Εκλογές στην Κύπρο: Μονομαχία Αναστασιάδη - Μαλά




Ομαλά εξελίσσεται μέχρι αυτή την ώρα ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του έβδομου προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι τις 12 το μεσημέρι το ποσοστό της αποχής κυμαίνεται κοντά στο 13% σχεδόν ταυτόσημο με αυτό της διαδικασίας την πρώτη Κυριακή των εκλογών. 


Ο νυν πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ψήφισε στο Α’ δημοτικό σχολείο Μακεδονίτισσας στην Έγκωμη της Λευκωσίας. Οπως τόνισε, δε θέλησε να προβεί σε καμία πολιτική δήλωση, επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία ωστόσο φρόντισε να καλέσει τον κυπριακό λαό να προσέλθει μαζικά στις κάλπες, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο δικαίωμα ιερό.

Οι δύο υποψήφιοι, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς ψήφισαν σε Λεμεσό και Λακαταμιά αντίστοιχα. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού χαρακτήρισε καθοριστική τη σημερινή ψηφοφορία, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ της συνέχισης του παρελθόντος και μιας νέας σελίδας για τον τόπο. 

Ο Σταύρος Μαλάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτές οι εκλογές είναι τόσο κρίσιμες που κανείς δεν μπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε παθητικό θεατή για να επιλέξουν άλλοι για το μέλλον του.

Ο Άντρος Κυπριανού, γραμματέας του ΑΚΕΛ, απηύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή των πολιτών στη σημερινή εκλογική διαδικασία και τόνισε ότι: «θέλω να πιστεύω ότι η αυριανή ημέρα θα μας βρει με πολιτικές τέτοιες, οι οποίες θα επιτρέψουν την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και του κυπριακού λαού για να αντιμετωπιστούν τα σύνθετα πολιτικά ζητήματα». 

«Τώρα μπροστά στους κινδύνους που έχει η πατρίδα μας αυτό που προέχει είναι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες τέτοιες που να υπάρξει ενότητα, να υπάρξει συνοχή, να υπάρξει κοινή συστράτευση για να μπορέσουμε όλοι μας να φανούμε αντάξιοι και της ιστορίας αλλά και των προσδοκιών του λαού μας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του στην Λευκωσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι η σημερινή είναι η ημέρα του καθήκοντος και κανένας δεν μπορεί να λιποτακτήσει μπροστά στην ευθύνη για βοήθεια προς την πατρίδα. Είπε ότι στην πρόσκληση για ανόρθωση της πατρίδας μας, ανάταση και επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι παρόντες, γεγονός που θα τους δώσει το δικαίωμα την επομένη για συμμετοχή στην προσπάθεια να επανέλθει η αξιοπρέπεια και η ελπίδα στην Κύπρο.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για την πατρίδα και το λαό της. «Από αύριο, όλοι μαζί, μονιασμένοι να στρωθούμε στη σκληρή δουλειά, για να σώσουμε τον τόπο μας», είπε ο κ. Νεοφύτου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, που είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να μη υποστηρίξουν κανένα από τους δύο υποψηφίους, δήλωσε ότι από αύριο πρέπει να αρχίσει η προσπάθεια και ο αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.