1.2.13

Καμικάζι στην Άγκυρα Ακροαριστερή οργάνωση «χτύπησε» την αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία


Στην πύλη της διπλωματικής αποστολής ανατινάχθηκε ο καμικάζι
Αγκυρα, Τουρκία
Την ακροαριστερή οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C) «δείχνει» ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ο καμικάζι παρέσυρε μαζί του στο θάνατο έναν ιδιωτικό φρουρό ασφαλείας, ενώ τραυματίστηκε βαριά μία δημοσιογράφος..

Το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους να αποφύγουν μέχρι νεωτέρας τις επισκέψεις στις διπλωματικές αποστολές της χώρας στην Τουρκία, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις τουρκικές Αρχές στις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση.

Αρκετά μέλη του προσωπικού της πρεσβείας, Αμερικανοί και Τούρκοι, τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα. Δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στην κλινική της πρεσβείας χωρίς να απαιτηθεί νοσηλεία. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται, όμως, μία δημοσιογράφος από την Τουρκία που είχε μεταβεί στην πρεσβεία για την έκδοση βίζας, όπως αναφέρουν τόσο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όσο και η επίσημη ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας κατά αστυνομικών τμημάτων στην Τουρκία από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Εντούτοις, επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα της Παρασκευής.

12 φωτογραφίες
Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου η αστυνομία συνέλαβε 85 άτομα που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης. Συμπίπτει, επίσης, με την πρόσφατη ανάπτυξη των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Το DHKP-C τάσσεται ανοιχτά κατά του ΝΑΤΟ και «του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Οι τουρκικές αρχές είχαν «δείξει» εξ αρχής στην ακροαριστερή οργάνωση, με τον Ταγίπ Ερντογάν να καλεί σε παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση των «τρομοκρατικών στοιχείων» σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση λίγο μετά το χτύπημα.

Το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε ενόσω οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία αναπτύσσουν στο τουρκικό έδαφος, υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ, συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot με στόχο την προστασία από συριακές επιθέσεις, προκάλεσε πάντως επίσης κάποιες υποψίες για ενδεχόμενη εμπλοκή της Συρίας και του Ιράν.

Ως πιο αδύναμο σενάριο εμφανίστηκε η ανάμειξη των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σε μία περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συνομιλίες σχετικά με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ με οριστική λύση του Κουρδικού.

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο καμικάζι ήταν μέλος παράνομης αριστερής οργάνωσης» δήλωνε λίγες ώρες μετά την επίθεση ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες πέραν του ότι ο καμικάζι ήταν Τούρκος υπήκοος.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι τραυματίστηκε βαριά μία γυναίκα (πρόκειται για δημοσιογράφο που είχε μεταβεί στην πρεσβεία για την έκδοση βίζας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης), ενώ άλλα δύο άτομα φέρουν ελαφρά τραύματα.

Η τουρκική αστυνομία ανέφερε από την πλευρά της, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα TRT και NTV, ότι ο δράστης ονομαζόταν Ετζεβίτ Σανλί και ανήκε στο DHKP-C. Ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών και χρησιμοποίησε πλαστικό εκρηκτικό C-4. Πιστεύεται ότι έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο καμικάζι ανατινάχθηκε τη στιγμή που περνούσε από το μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων στην είσοδο της πρεσβείας. Στο σημείο έσπευσαν πολλά πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, ενώ στην περιοχή μετέβη και ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Μεχμέντ Κιλιτσλάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο ίδιος ο χώρος της πρεσβείας δεν υπέστη ζημιές από την έκρηξη και το προσωπικό της πρεσβείας μεταφέρθηκε και παρέμεινε για ένα χρονικό διάστημα σε δωμάτια ασφαλείας μέσα στο συγκρότημα της πρεσβείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση.
Newsroom ΔΟΛ

in.gr