18.2.13

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΚΙΝΑ «Η Ιαπωνία να μείνει μακριά από τη ζώνη ασφαλείας – Την επόμενη φορά θα κτυπήσουμε»


Σε σαφή προειδοποίηση κατά της Ιαπωνίας να μείνει «μακριά από την ζώνη ασφαλείας των πολεμικών της σκαφών» προχώρησε η Κίνα μέσω του κρατικού πρακτορείου Peoples Daily Online το οποίο απηχεί απευθείας τις απόψεις του κινεζικού καθεστώτος.
Σε σημερινό του άρθρο το πρκτορείο αναφέρεται στο πρόσφατο επεισόδιο εγκλωβισμού ιαπωνικού πολεμικού σκάφους από το ραντάρ ελέγχου πυρός των κινεζικών πλοίων και προειδοποιεί ότι "την επόμενη φορά θα κτυπήσουμε".
Απατώντας στις ιαπωνικές κατηγορίες το κινεζικό καθεστώς αναφέρει:

«Πρώτον αντικατοπτρίζει τις έλλειψη στρατιωτικής γνώσης των Ιαπώνων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων. Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Itsunori Onodera ισχυρίστηκε πως “κινεζικά σκάφη φώτισαν με το ραντάρ τους ελέγχου πυρός το αντιτορπιλικό  'Yudachi' του ιαπωνικού Ναυτικού στην θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στις 10 περίπου το πρωί της 30ης Ιανουαρίου και ότι τα δύο σκάφη ήταν τρία χιλιόμετρα εκείνη την ώρα».
Παρόλα αυτά, συνεχίζει το άρθρο του Peoples Daily Online, «σημαίνουν εντός της οπτικής ακτίνας κάτι που υποδεικνύει ότι το πυροβολικό του κινεζικού θα μπορούσε να κτυπήσει, ένα ήθελε, το ιαπωνικό χωρίς τη χρήση ραντάρ.
Είναι εντελώς άχρηστο για την Κίνα να χρησιμοποιήσει το ραντάρ της ελέγχου πυρός. Λένε ότι το ραντάρ χρησιμοποιείται για να κατευθύνει ένα πύραυλο προς το στόχο του.
Άνθρωποι με την παραμικρή γνώση στρατιωτικών θεμάτων γνωρίζουν ότι η απόσταση των 3 χιλιομέτρων αποτελεί «τυφλή» απόσταση για τον πύραυλο καθώς είναι πολύ πιο κάτω από την ελάχιστη απόσταση εμπλοκής του. Ο μηχανισμός αρχικής επιτάχυνσης θα απορριπτόταν από τον πύραυλο στα πρώτα 1 με 2 χιλιόμετρα απόστασης από την εκτόξευση, ο πύραυλος θα βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία επιτάχυνσης και αεροδυναμικά πτερύγια του πυραύλου ούτε και η κεφαλή αναζήτησης θα είχαν την ευκαιρία να γίνουν ενεργά.
Ακόμη και αν το ραντάρ ελέγχου πυρός είχε εμπλακεί στη διαδικασία θα ήταν αδύνατο για τον πύραυλο να βρει το στόχο του σε τόσο μικρό χρόνο και απόσταση. Η Ιαπωνία θα πρέπει να βρει ένα επαγγελματία που να ξέρει το αντικείμενο πριν προσπαθήσει να συκοφαντήσει άλλους. Εάν οι Αμερικανοί ήταν να πιστέψουν αυτά ψτα ψέματα, θα έφεραν το γέλιο στους ειδικούς.
Δεύτερον εάν αεροσκάφη και πλοία ήταν σε τόσο κοντινή απόσταση τότε το πλήρωμα του κινεζικού σκάφους θα είχε παραλείψει την άσκηση των καθηκόντων του χωρίς να έχει σημάνει συναγερμό. Ας σημειωθεί ότι τα ναυτικά ραντάρ ελέγχου πυρός και παρακολούθησης δεν είναι το ίδιο πράγμα. Τα τελευταία πραγματοποιούν έρευνα σε μεγάλες περιοχές και εξίσου μεγάλες αποστάσεις δίνοντας τα δεδομένα τους στα πρώτα για τον εγκλωβισμό του στόχου. Τα δύο αυτά ραντάρ έχουν διαφορετικές συχνότητες και λοβούς. Οι ιαπωνικές δυνάμεις θα έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό κάνοντας ηλεκτρονική αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών στις κινεζικές δυνάμεις όλο αυτό τον καιρό.
Πολύ περισσότερο εάν ιαπωνικά αεροσκάφη και πλοία πλησιάζουν τόσο πολύ κοντά στα κινεζικά σκάφη πως αυτά θα πρέπει να κάτσουν άπραγα χωρίς ν κάνουν τίποτα; Άξιο σημείωσης είναι πως η Ιαπωνία δήλωσε πρόσφατα πως πρόκειται να βάλει προειδοποιητικά εναντίον κινεζικών σκαφών και αεροπλάνων. Πως γνωρίζουμε εάν αυτές οι βολές είναι όντως προειδοποιητικές και όχι πραγματικές.
Η Κίνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να προετοιμάζεται. Ακόμη και αν η Ιαπωνία βάλλει προειδοποιητικά αυτή θα είναι μια φυσική απειλή. Και αν ακόμη η Κίνα φωτίζει κάποιο στόχο με ένα ραντάρ παρακολούθησης αυτή θα είναι φωτοηλεκτρική προειδοποίηση. Δεν είναι δύσκολο για κάποιον να καταλάβει πια απειλή είναι πιο πραγματική και επικίνδυνη.
Τρίτον ποιο μέρος φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη σε ένα συμβάν με ανταλλαγή πυρών; Αναμφισβήτητα αυτό θα βαρύνει την ιαπωνική πλευρά. Ο στολίσκος των κινεζικών σκαφών πραγματοποιούσε εκπαιδευτική δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα.
Γιατί η Ιαπωνία ήρθε και παρεμβλήθηκε στις δικές μας ναυτικές ασκήσεις ναυτιλίας; Άλλωστε μια τέτοια παρενόχληση δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Ιαπωνικά αεροσκάφη έχουν έρθει σε απόσταση παρακολούθησης δικών μας σκαφών τουλάχιστον 500 φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Κάθε χώρα θα θεωρούσε αυτή την κατάσταση ως στρατιωτική πρόκληση. Τα ιαπωνικά μαχητικά προχωρούν επίσης σε επικίνδυνους ελιγμούς. Πρόσφατα F-15J πέταξαν σε απόσταση 5 μέτρων από ένα κινεζικό Υ-8 αναγνωριστικό.
Στην πραγματικότητα η Ιαπωνία θα πρέπει να γνωρίζει ότι επειδή δεν χρησιμοποιήσαμε το ραντάρ έλεγχου πυρός ότι αυτό μπορεί να το πάρει ελαφρά. Το ότι δεν το χρησιμοποιήσαμε τη μια φορά δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε για πάντα»!
Και το άρθρο του Peoples Daily Online καταλήγει προειδοποιώντας την Ιαπωνία:
«Από τη στιγμή που οι ιαπωνικές δυνάμεις θα αντιπροσωπεύσουν απειλή σε μικρή απόσταση (και όχι στην κατασκευασμένη απόσταση των τριών χλμ.) τα κινεζικά πολεμικά σκάφη θα προειδοποιήσουν και θα αντιμετωπίσουν και στη συνέχεια θα κάνουν χρήση του ραντάρ ελέγχου πυρός. Κάθε επικίνδυνη κίνηση από τον αντίπαλο θα καταλήξει σε μέτρα αυτοάμυνας χωρίς να αφήνουμε χώρο για διαπραγματεύσεις , γιατί η παθητικότητα σημαίνει ήττα.
Το παιχνίδι που έχει στήσει η Ιαπωνία στην ανατολική Κινεζική Θάλασσα δεν έχει καμία βάση. Η Ιαπωνία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η εγκατάσταση ζώνης αεράμυνας ή η βολή προειδοποιητικών πυρών δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμά της. Το ίδιο μπορεί να πράξει και η Κίνα.
Στην ανατολική Κινεζική Θάλασσα η Κίνα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει το δίκαιό της στην Ιαπωνία και η τελευταία θα πρέπει να μείνει μακριά από την ζώνη ασφαλείας της Κίνας!».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr