7.2.13

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ»


Στις 4 του Φλεβάρη , με κάλεσμα της κίνησης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ» πραγματοποιήθηκε μια μαζική συνέλευση πολιτών από φορείς και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης στην οποία συζητήθηκε και ζητήθηκε η απελευθέρωση των χώρων των πρώην στρατοπέδων του Πολεοδομικού συγκροτήματος και η απόδοσή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απόδοση με την υποχρέωση την χρήση τους αποκλειστικά και μόνο ως   χώρων και δημιουργία αστικών κοινόχρηστων πάρκων  υψηλής αισθητικής, με ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των Πάρκων, ο οποίος   έχει συγκεκριμένο Προϋπολογισμό και θεσμοθετημένη κρατική επιχορήγηση και πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Στο τέλος αποφασίστηκε η διεύρυνση του συντονιστικού με εκπροσώπους από όλους τους Δήμους της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνεδριάσει άμεσα και θα καθορίσει δράσεις και δραστηριότητες συνέχισης και έντασης του αγώνα για τη διεκδίκηση τους , το σταμάτημα του ξεπουλήματός τους στο ΤΑΙΠΕΔ και σε ιδιωτικά «συμφέροντα».



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 90 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6-2-2013



Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά με θέμα το μέλλον των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου και τον κίνδυνο να «αξιοποιηθούν» από το ΤΑΙΠΕΔ η Πρωτοβουλία κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα:

                                                     ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά  κάτοικο στην Ευρώπη. Αντιστοιχεί  μόλις 2,4 τ.μ. σε κάθε κάτοικο. Είναι  επίσης η πόλη με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης.
Η αναγκαιότητα ύπαρξης ελεύθερων, αδόμητων κοινόχρηστων χώρων προβάλλει  επομένως ως το προδήλως αυτονόητο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται και διογκώνεται μια πρωτοβουλία πολιτών και κινημάτων προς υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των απελευθερωμένων στρατοπέδων και που για την επίτευξη του παραπάνω εγχειρήματος, υποδεικνύει ως απαραίτητες προϋποθέσεις:
  1. Την αποτροπή της μεταβίβασης με κάθε τρόπο, των στρατοπέδων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που ήδη έχει στην κατοχή του τα καλύτερα φιλέτα ακινήτων, μεγάλα μετοχικά πακέτα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου και το δίκτυο των υποδομών της χώρας (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κλπ.) με σκοπό την «αξιοποίησή» τους.
  2. Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του Ν. 2745/1999 περί οικιστικής ανάπλασής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου, ένα μεγάλο μέρος της έκτασής τους αποδίδεται προς εξυπηρέτηση οικιστικών αναγκών του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.
  3. Το χαρακτηρισμό των πρώην στρατοπέδων με προεδρικά διατάγματα ή άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις ως κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.
  4. Τα εντός των στρατοπέδων αξιόλογα κτήρια να χαρακτηριστούν ως ιστορικά μνημεία από το ΥΠΠΟ (ήδη έχουν υπάρξει ανάλογες αποφάσεις για μια σειρά κτήρια π.χ. του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, Παύλου Μελά). Αφού συντηρηθούν, να αποδοθούν για ήπιες πολιτιστικές χρήσεις.
  5. Την απόδοση της ιδιοκτησίας των πρώην στρατοπέδων (Π. Μελά, Καρατάσιου, Ζιάκα, Μ. Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή, Γ’ Σώμα Στρατού, Νταλίπη, Κόδρα) στους Δήμους στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά χωρίς φυσικά, την ένταξή τους σε οποιαδήποτε σχέδιο «αξιοποίησής» τους. Την υποχρέωση των τελευταίων για τη σύσταση φορέα στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης υπεύθυνου για την ανάδειξη και τη διαχείριση των χώρων. Απαραίτητη κρίνεται η μεταφορά των ανάλογων κονδυλίων από μέρους της κεντρικής εξουσίας.
Μια σύγχρονη, ανθρώπινη, Ευρωπαϊκή  πόλη, όπως θέλουμε τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να αναπτύσσεται και να απλώνεται  μακριά από τον πυρήνα της, διασφαλίζοντας ελεύθερους χώρους πρασίνου και όχι να συρρικνώνεται μέσα στον ήδη πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ

 Η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου το απέρριψε κι αυτό και την πρόταση μας για την διενέργεια δημοψηφίσματος στο Δήμο Παύλου Μελά βάσει του άρθρου 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με θέμα τον χαρακτηρισμό των στρατοπέδων ως χώρους κοινόχρηστου πρασίνου και ήπιας πολιτιστικής χρήσης.
Την ώρα  που γίνονται διαπραγματεύσεις με το Στρατό για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων (τουλάχιστο)μέσα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά για οικισμό αξιωματικών, καθημερινά τα άρματα μπαίνουν στο Καρατάσιου και εκφοβίζουν τους πολίτες και τους εκπροσώπους των φορέων. Πράξη απαράδεκτη κι εκβιαστική.
Τα δύο στρατόπεδα θα πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης με πολιτική απόφαση και όχι να διαπραγματευόμαστε με μεσίτες που του απασχολεί μόνο το στενό συντεχνιακό τους συμφέρον σε βάρος της πόλης .
Τραγικότερο όμως είναι η πληροφορία την οποία έδωσε Δημοτικός  Σύμβουλος του Δήμου Παύλου Μελά δηλώνοντας στις 6 Φεβρουαρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη πως στις 5 Φεβρουαρίου εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ  ήρθαν για επαφές στο Δήμο Παύλου Μελά.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η παραπάνω πληροφορία, τότε οι αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εντελώς άκαιρες και παραπλανητικές , λόγω της έλλειψης ενημέρωσης και απόκρυψης στοιχείων.