17.2.13

Νέες μαζικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη εναντίον της πολιτικής λιτότητας


APTOPIX Spain Financial Crisis
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία ενάντια στην πολιτική λιτότητας, η οποία έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, και σε μαζικές κατασχέσεις ακινήτων.

Στην Ισπανία, που πλήττεται περισσότερο από την τελευταία παρενέργεια, οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε περισσότερες από πενήντα πόλεις. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με επιγραφές όπως «σώστε τους ανθρώπους, όχι τις τράπεζες», ενώ απαιτούσαν ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής μέσω της άμεσης παύσης των κατασχέσεων ακινήτων.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στην Βαρκελώνη, όπου οι συμμετέχοντες ανήλθαν σε 80.000 κατά τους διοργανωτές και 12.500 σύμφωνα με τις Αρχές.
Οι περισσότερες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά με εξαίρεση αυτή της Μαδρίτης, όπου κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιτέθηκαν στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης του σοσιαλιστικού κόμματος Juan Fernando López Aguilar και μια ακόμα πολιτικό της αντιπολίτευσης που ήθελαν να συμμετάσχουν. Αμφότεροι αποχώρησαν με παρέμβαση της αστυνομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο των κατασχέσεων πλήττει σφοδρά την καθημερινότητα των Ισπανών από την αρχή της κρίσης. Πολλά διαμερίσματα έχουν έκτοτε βγει σε πλειστηριασμό και δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που αυτοκτόνησαν επειδή έχασαν τα σπίτια τους.
Στην Πορτογαλία οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε 24 πόλεις, με σκοπό την παραίτηση της κυβέρνησης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπό τον Pedro Passos Coelho.
http://ysterografa.gr/