7.2.13

Τα μέτρα για τους αγρότες



Η Σύνοδος Κορυφής, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο ενιαίος φόρος ακινήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το ζήτημα των αγροτών συζητήθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. «Οι αποφάσεις που πήραμε για τα αγροτικά θέματα δίνουν μία ρεαλιστική λύση στα πραγματικά προβλήματα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.




Παράλληλα ανέφερε ότι η επόμενη σύσκεψη των αρχηγών της κυβέρνησης θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην πραγματική οικονομία και την ανεργία. «Συζητήσαμε για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η χώρα μας να έχει ένα αξιόλογο παρκέτο στα χέρια της γιατί με αυτό θα τροφοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

«Μιλήσαμε και για τον φόρο ακίνητης περιουσίας και το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να δίνει κανείς βάση στα πολλά και διάφορα σενάρια γιατί πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα ώστε να είμαστε δίκαιοι» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι «αντιμετωπίσαμε τα αιτήματα και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για τους αγρότες και αναδείξαμε εκείνη την πολιτική που δίνει απάντηση σε παρά  πολλά ζητήματα των αγροτών». Επιπλέον τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ προωθεί συγκεκριμένη διεκδίκηση για να προωθηθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για τους ανέργους. 



Αναφορικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι δεν συζητήθηκα αναλυτικά αλλά διαβεβαίωσε ότι «η τελική ρύθμιση θα είναι εκείνη η οποία εν τέλει θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες αναφορικά με τα ακίνητα τους».

«Ενημέρωσα γενικά για την οικονομία, το συμβούλιο κορυφής αύριο, το Eurogroup και το ECOFIN. Μιλήσαμε γενικά και για το φορολογικό που θα κατατεθεί την Άνοιξη» είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και  ο φόρος ακινήτων συζητήθηκε σε γενικό επίπεδο. 



Τι αποφασίστηκε για τους αγρότες

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί βλέποντας τους αγρότες να βρίσκονται στα μπλόκα για περισσότερες από 10 ημέρες κάλεσαν στο Μαξίμου την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 



Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν:

•Μείωση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ 

•Επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, που θα δοθεί σε δύο δόσεις. Το ποσό των 160 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο. 

• Επιστροφή ΦΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ σε 240.000 αληθινούς αγρότες
 
•Διευθέτηση του συνταξιοδοτικού για τους αγρότες που γεννήθηκαν το 1948

•Να προχωρήσεη η διευθέτηση των υποθηκών από την παλαιά τράπεζα της Αγροτικής 




real.gr