25.2.13

ΚΥΠΡΟΣ: Το επικρατέστερα ονόματα για το νέο κυβερνητικό σχήμα


Ενώ το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών είναι ακόμα «ζεστό» και πριν καν γίνει η ανακήρυξη του Νίκου Αναστασιάδη, άρχισε η ονοματολογία για το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναλαμβάνει ο Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος επιστρέφει στα παλιά του λημέρια.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες επαφές με πρεσβείες σε σχέση την οικονομία και για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα σε ότι αφορά το ζήτημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για το οποίο κατηγορείται έντονα η Κύπρος. Αυτό σημαίνει ότι ο Χρίστος Στυλιανίδης καταλαμβάνει τη θέση του στην Ευρωβουλή αν και το όνομά του ακούγεται για το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε περίπτωση που προτιμήσει την ευρωπαϊκή σταδιοδρομία τότε δεν αποκλείεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ο Χρίστος Πατσαλίδης.


Για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Σαρρή ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν Υπουργούς Οικονομικών και πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής. Είναι βέβαια ότι οι γνωριμίες του στο εξωτερικό θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στο νέο Πρόεδρο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Ιωνάς Νικολάου, αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώ τη θέση του στη Βουλή αναλαμβάνει η Μαρία Κυριακού. Για το Υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Τάσου Μητσόπουλου, ο οποίος είναι και εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου. Πάντως δεν αποκλείεται ο Τάσος Μητσόπουλος να επιλέξει να παραμείνει εντός του κόμματος και να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στις εσωκομματικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το υπουργείο παιδείας δήλωσε ενδιαφέρον και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.  Για το υπουργείο Υγείας προκρίνεται ο κ. Πατσαλής και για το Υπουργείο Άμυνας ο Φύτος Κωνσταντίνου. Το Υπουργείο Γεωργίας μπορεί να καταλήξει στο ΕΥΡΩΚΟ και τον κ. Κουγιάλη ενώ πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η υπουργοποίηση της Χρυστάλας Γιωρκάτζη.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το Υπουργείο Εμπορίου όπου πολύ πιθανόν να δούμε τον κ. Μαυρομάτη να αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο είτε του υπουργείου είτε υφυπουργείου. Τέλος για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχει γίνει πρόταση στο Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα προτιμήσει να παραμείνει κομματικό στέλεχος.

http://www.cytoday.eu