27.2.13

Ελλάδα το μεγαλείο σου!!!


Είναι αδύνατον να βγάλει κανείς άκρη με αυτό το κράτος, που μάλλον έχει σκοπό να μας στείλει όλους στα τρελάδικα. Αυτή τη φορά ο παραλογισμός έγκειται στο θέμα της γέννας και του επιδόματος, σε μια χώρα μάλιστα που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα. Και εξηγούμαστε… Ουσιαστικά στην Ελλάδα η γέννα στο σπίτι θεωρείται παράνομη.Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την περασμένη Τρίτη δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαία και επαγγελματία Υγείας για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια» γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, στο σημείο που, προληπτικά συνήθως, υπόκεινται οι γυναίκες σε περινεοτομή όταν γεννούν στα μαιευτήρια.
Η υπόθεση πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου έρευνα από τις υπηρεσίες, στο πλαίσιο της οποίας το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας Μακεδονίας - Θράκης κατέγραψε όλους τους γιατρούς, τις μαίες, αλλά και τους γονείς που έχουν κάνει πρόσφατα κατ’ οίκον τοκετό στη Βόρεια Ελλάδα. Μετά το πρωτοφανές profiling συνολικά 78 πολιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι σχετίζονται με μια συνήθη πρακτική, όπως είναι ο τοκετός στο σπίτι, ακολούθησε η παραπομπή τους σε δίκη. Σε δίκη οδηγούνται έξι γιατροί, μία μαία (η ίδια που καταδικάστηκε πρωτοδίκως) και 71 γονείς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν κλήθηκαν καν να απολογηθούν. Οι γιατροί κατηγορούνται για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», οι γονείς για «ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση» και επιπροσθέτως, όπως και η μαία, για «ρύπανση περιβάλλοντος». Η κατηγορία για ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία αφορά και τους περισσότερους, στηρίζεται στο θέμα της διαχείρισης του πλακούντα, τον οποίο οι αρχές χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο μολυσματικό απόβλητο που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Και ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, έρχεται ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που αφορά την καταβολή του επιδόματος γέννας, για να μας αποδείξει ακόμη μια φορά σε τι είδους κράτος ζούμε. Το επίδομα αυτό λοιπόν, προβλέπεται από τον νέο κανονισμό επιδομάτων του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον κανονισμό οι γυναίκες που γεννούν σε ένα κανονικό μαιευτήριο, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, δεν δικαιούνται επίδομα τοκετού, αλλά μόνο κάλυψη των νοσηλείων – κι αυτά ως ένα βαθμό. Αν όμως, συνεχίζει ο κανονισμός, η γυναίκα γεννήσει εκτός μαιευτηρίου τότε δικαιούται -αντί της μαιευτικής περίθαλψης που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ- εφάπαξ επίδομα τοκετού: 900 ευρώ για ένα παιδί, 1200 ευρώ για δίδυμα και 1600 ευρώ για τρίδυμα.
  Με άλλα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ λέει στις γυναίκες ότι μόνο αν γεννήσουν στο σπίτι τους, στο δρόμο, μέσα σε κάποιο ταξί ή στην εξοχή, δικαιούνται και επίδομα! Είναι ή δεν είναι να τρελαίνετε κανείς;;; 


thraki-dnews