12.2.13

Μία απογοητευμένη φοιτήτρια.



ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΟΔ-ΤΔΕ


 Ήταν το 2008 όταν έπρεπε να πάρω την πιο σημαντική απόφαση για την μέχρι τότε ζωή μου που θα καθόριζε το μεγαλύτερο μέρος από αυτή. Έτσι ψάχνοντας για να δω με τι θα ήθελα να ασχοληθώ έπεσε στα χέρια μου τυχαία ένα βιβλίο που περιείχε όλα τα πανεπιστήμια και τις σχολές της χώρας. Εκεί διάβασα και έμαθα για πρώτη φορά για το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης(ΤΜΟΔ).
Το ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή και αποφάσισα χωρίς αμφιβολία ότι με αυτό θέλω να ασχοληθώ. Ήταν κάτι ξεχωριστό κάτι τελείως διαφορετικό και πρωτοποριακό από όσα γνώριζα μέχρι τότε.
Ο τίτλος και μόνο το έκανε να ξεχωρίζει. Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα την απόφαση μου, η πιο συνηθισμένη ερώτηση ήταν «Τι είναι αυτό;», «Τι σπουδάζεις ακριβώς;», «Αααα οικονομολόγος βγαίνεις;».
Γιατί κανείς δεν πρόσεχε την λέξη ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, την ποιο σημαντική στο όνομα ενός Μηχανικού Οικονομίας και Διοίκησης(ΜΟΔ);
Είμαι στο 5ο έτος της φοίτησης μου (5ετές πρόγραμμα σπουδών εξ’ αυτού και το όνομα ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ) έχοντας ελάχιστα μαθήματα για αν τελειώσω περνώντας μαθήματα κορμού καθαρά ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ όπως Στατική, Αντοχή Υλικών, Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Σχεδιασμός Τεχνολογικών Συστημάτων.
Οπότε πιστεύω ότι είμαι ικανή να εξηγήσω σε όσους δεν γνωρίζουν τι είναι ένας ΜΟΔ. Ένας ΜΟΔ λοιπόν είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας σε θέματα Διοίκησης και Οικονομικών. Είναι ο συνδυασμός 2 επιστημονικών πεδίων της Οικονομικής Μηχανικής (Financial) και της Μηχανικής της Διοίκησης (Engineering Management) με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν οι απόφοιτοι να είναι σε θέση να λύσουν τεχνο-οικονομικά προβλήματα εφαρμόζοντας μεθοδολογίες εφαρμοσμένης μηχανικής. Και τώρα θα μου πείτε τι είναι όλα αυτά;
Με απλά λόγια λοιπόν ένας ΜΟΔ και με τα εφόδια που έχει πάρει από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος που περιλαμβάνει μαθήματα όπως Διαχείριση Χαρτοφυλακίου, Παράγωγα και Νέα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα, Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Μοντελοποίηση και Βελτιστοποίηση Στοχαστικών Μοντέλων, Συστήματα Παραγωγής, Συστήματα Ποιότητας και τόσα άλλα και είναι σε θέση να βοηθήσει τεχνικές εταιρίες που αδύνατον να λύσουν προβλήματα διοίκησης και οικονομικών (απαρτίζονται μόνο από καθαρά μηχανικούς) στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής σχεδιασμού προϊόντων, είναι ικανοί να λύσουν προβλήματα ουρών σε τράπεζες και αλλού, στρατηγική για διάφορες λειτουργίες των Logistics π.χ. τη σωστή λειτουργία και τον σωστό σχεδιασμό ενός δωματίου έκτακτης ανάγκης σε ένα νοσοκομείο και τόσα άλλα.
Όλα αυτά είναι κάποια απλά παραδείγματα αλλά ακόμα και ένας νοήμον άνθρωπος καταλαβαίνει πως με την συγχώνευση του τμήματος μου με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων(ΧΙΟΥ) κανείς δεν θα πιστέψει ότι είμαι σε θέση και μπορώ να ανταπεξέλθω σε κάποια από τα παραπάνω και όχι μόνο. Μάλλον για τρελή θα με περάσουν.
 Η μήπως όχι; Μάλλον τρελοί είστε εσείς που θεωρήσατε λογική την συγχώνευση αυτό τον δύο τελείως διαφορετικών τμημάτων.

Μία απογοητευμένη φοιτήτρια!