5.2.13

Η φύση “θριάμβευσε” στην Κορώνεια, παρά την ανθρώπινη καταστροφή


koroniaΜία νέα ισορροπία δείχνει να έχει βρει το οικοσύστημα των λιμνών Κορώνειας- Βόλβης που μετά την χρόνια υποβάθμιση, γίνεται φιλόξενος τόπος για ακόμη περισσότερα είδη πουλιών.
Για πρώτη φορά μάλιστα από το 1921, επανεμφανίστηκε το απειλούμενο είδος Anser erythropus (νανόχηνα) καθώς και 3 άλλα σπάνια είδη, η κοκκινόχηνα, το στεπογέρακο και η χαμωτίδα.
«Το στεπικό λιβάδι που έχει δημιουργηθεί από την πτώση της στάθμης της Κορώνειας, δημιούργησε ένα μεγάλο ενδιαίτημα για πουλιά» εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η ορνιθολόγος, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη του προγράμματος εποπτείας και αξιολόγησης των ειδών ορνιθοπανίδας που πραγματοποιείται
από τα μέσα του 2012 από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης.
«Από δύο βαθιές λίμνες γλυκού νερού, έμεινε μόνο η μία με αυτά τα χαρακτηριστικά, η Βόλβη ενώ η Κορώνεια μετατράπηκε σε μία αλμυρή λίμνη ρηχού νερού» εξήγησε η κ.Παναγιωτοπούλου συμπληρώνοντας ότι, με όρους βιοποικιλότητας σε σχέση με τα πουλιά, το οικοσύστημα έχει βρει ισορροπία.
Τα 4 σπάνια είδη που καταγράφηκαν, είναι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, παγκοσμίως απειλούμενα και παρατηρήθηκαν ανάμεσα σε κοπάδι που αποτελούνταν από σφυριχτάρια, καστανόπαπιες, διαφόρων ειδών αφρόπαπιες και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του είδους Tadorna tadorna (βαρβάρα) στην Ελλάδα (7.500 άτομα). Παράλληλα, καταγράφηκε και το είδος Asio flameus (βαλτόμπουφος), ιδιαίτερα σπάνιο στην Ελλάδα, ανεβάζοντας το σύνολο των ειδών που έχει καταγραφεί στην προστατευόμενη περιοχή, στα 300.
Επιπλέον, για μια ακόμη φορά στη λίμνη Κορώνεια καταγράφηκε η απόπειρα του είδους Phoenicopterus roseus (φοινικόπτερο) να φωλιάσει.
Πηγή: Καλά Νέα
 http://www.schizas.com