2.2.13

Μίνι υπουργικό: Συζητάμε μόνο για θεσμικά με αγρότες-ΠΝΟ



Το μήνυμα που βγήκε από την τετράωρη σύσκεψη του Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά είναι σαφές: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ικανοποιηθούν δημοσιονομικά αιτήματα με τους αγρότες ή την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και ο διάλογος που μπορεί να γίνει αφορά μόνο θεσμικά ζητήματα. 

Η εικόνα που μετέφερε στη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών ήταν απολύτως ξεκάθαρη: Για το κάθε ποσό που θα υπάρχει παρέκκλιση από τα ψηφισθέντα μέτρα θα πρέπει να δίνεται το ανάλογο ισοδύναμο μέτρο που θα καλύψει τη διαφορά αυτή. 


Ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την 4ωρη σύσκεψη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μπει σε περιπέτειες η δημοσιονομική προσπάθεια της κυβέρνησης – στέλνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους του Πρωθυπουργού προς τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας και οικονομικά αιτήματα. 



Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκτός του κ. Στουρνάρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, έγινε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα ανοιχτά απεργιακά μέτωπα της κυβέρνησης με αιχμή το φορολογικό των ακινήτων, τους αγρότες αλλά και την ΠΝΟ. 

Σε ότι αφορά στο φορολογικό των ακινήτων, οι πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν πως δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόφαση για τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις. Η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. – που πιθανότατα θα διεξαχθεί την Τετάρτη - θα γίνει στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή και το υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. 

Η σύσκεψη γίνεται στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί και από στελέχη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας (Βορίδης, Μητσοτάκης) για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών να σημειώνει ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει αλλαγή στους δημοσιονομικούς στόχους για την είσπραξη φόρων από τα ακίνητα σε σχέση με την περσινή χρονιά και πως περισσότερο «σηκώθηκε σκόνη» χωρίς να υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση από το οικονομικό επιτελείο –προκαλώντας νευρική κρίση στα κομματικά επιτελεία ειδικά ως προς τα σενάρια για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από το πρώτο ευρώ. 

Στο Μαξίμου πάντως έχουν ήδη μετρήσει τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν εντός των κομμάτων αλλά και στους κόλπους των εκπροσώπων της αγοράς ακινήτων γνωρίζοντας πως όσο το συγκεκριμένο θέμα θα σέρνεται χωρίς να υπάρχει τελική απόφαση, η κυβέρνηση θα μετρά μόνο απώλειες σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. 

Στο απεργιακό μέτωπο, η κυβέρνηση δεν έχει να «δώσει» πολλά. Οι πληροφορίες επιμένουν πως υπάρχει δυσαρέσκεια για τους γενικότερους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη ο οποίος κατά πολλούς στην κυβέρνηση, δημιουργεί προσδοκίες στους κόλπους των αγροτών χωρίς ωστόσο να έχει πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών. 

Η κυβέρνηση επιμένει να λέει ότι θέλει το διάλογο αλλά με ανοιχτούς δρόμους και για θέματα που δεν αφορούν το δημοσιονομικό σκέλος των αιτημάτων. Το ίδιο ισχύει και για την κινητοποίηση της ΠΝΟ –στην οποία επίσης η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της το ΚΚΕ – αφού ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη συνολική αναδιάρθρωση του υπουργείου Ναυτιλίας –νομοσχέδιο που κατά την ΠΝΟ «ξεριζώνει» όλο το ισχύον θεσμικό και εργασιακό πλαίσιο της ποντοπόρου ναυτιλίας με κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Στο «μίνι υπουργικό» συζητήθηκε η επικείμενη κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής ( 7 και 8 Φεβρουαρίου) με αντικείμενο τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επικείμενο Eurogroup αλλά και η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ. 
real.gr