5.2.13

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΡΑΞΗ Κινεζική φρεγάτα "κλείδωσε" στα ραντάρ Ιαπωνικό πλοίο


Κινεζική φρεγάτα «κλείδωσε» στα ραντάρ ελέγχου πυρός σκοπεύοντας ταυτόχρονα τα οπλικά συστήματα της εναντίον ιαπωνικού σκάφους επιτήρησης, ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας την Τρίτη, σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά ενέργεια που αφορά βέβαια στην διεκδίκηση των νήσων Σενκάκου, αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα japantoday. com.
Η κίνηση αυτή, περιγράφεται από τον Ιάπωνα υπουργό Άμυνας ως «λίαν επικίνδυνη», σηματοδοτώντας για πρώτη φορά σοβαρό περιστατικό «πιθανής στρατιωτικής εμπλοκής» με την στοχοποίηση σκάφους της Ιαπωνίας από κινεζική φρεγάτα.

"Στις 30 Ιανουαρίου, το ραντάρ ελέγχου πυρός κινεζικής φρεγάτας« κλείδωσε »ιαπωνικό πολεμικό πλοίο που εκτελούσε χρέη συνοδείας στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας , "δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Itsunori Onodera στους δημοσιογράφους στο Τόκιο.
Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε και επίσημα την πράξη αυτή της κινεζικής φρεγάτας "κατέληξε ο ίδιος.
Ο Ιάπωνας υπουργός δήλωσε ότι και ένα ιαπωνικό ελικόπτερο ήταν επίσης «κλειδωμένο» στα ραντάρ ελέγχου πυρός κινεζικού πλοίου στις 19 Ιανουαρίου 2013. Δεν διευκρινίζει ωστόσο αν το ελικόπτερο ήταν στον αέρα ή στο κατάστρωμα του ιαπωνικού πλοίου.
Σύμφωνα με Ιάπωνες ανώτατους αξιωματικούς η στόχευση διήρκεσε αρκετά "λεπτά" με ότι αυτό συνεπάγεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η κίνηση αυτή μπορούσε σύμφωνα με αξιωματικούς του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες διαστάσεις.Επίσης την Τρίτη το Τόκιο κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας Κ . Cheng Yonghua και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας για την παρουσία μια μέρα νωρίτερα κινεζικών πλοίων γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου.
Συγκεκριμένα κινεζικά πλοία θαλάσσιας επιτήρησης ευρίσκονταν σε περιοχή κοντά στα νησιά Σενκάκου για περίπου 14 ώρες κάτι που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερη χρονική περιόδους παραβίασης στα νησιά αυτά έως τώρα.
Τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα είναι συχνή η αποστολή και από τις δύο χώρες μαχητικών κοντά στα νησιά «παίζοντας στην ουσία με την φωτιά».  
Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές η εθνικιστική ρητορική του Ιάπωνα πρωθυπουργού διατηρεί την ένταση στην περιοχή αυτή σε υψηλά επίπεδα αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μιας ακούσιας ένοπλης σύγκρουσης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr