16.2.13

"Γιατί δεν σημειώνεις;"

Efenpress:
Όχι στρατηγέ.Δεν έπρεπε να παραιτηθείς.Έπρεπε να πας στο Συμβούλιο και να αρνηθείς να υπακούσεις στους "Μπεγλίτες" και να τους ξεφτιλίσεις.Το πολύ- πολύ να σε αποστράτευαν.Θα έμενες όμως στην Ιστορία.

Μετά από επτά μήνες σιωπής, ο πρώην Α/ΓΕΣ Κ.Ζιαζιάς αποφάσισε να μιλήσει για τα όσα διαδραματίστηκαν στις έκτακτες κρίσεις του περασμένου Ιουλίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Π.Καρβουνόπουλο, ο κ.Ζιαζιάς αναφέρει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία φρονούμε δεν έτυχαν της κατάλληλης προσοχής. 


Να θυμίσουμε πως ο επίτιμος Α/ΓΕΣ (πλέον) είχε παραιτηθεί στις 25/7/12, λόγω των εντονότατων πιέσεων που του ασκήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ για παρεμβάσεις στις κρίσεις των ανώτερων αξιωματικών. Στην συνέντευξη ο κ.Ζιαζιάς αποκάλυψε πως όταν τον κάλεσαν στις 01.00 τα ξημερώματα στην Μεσογείων, δεν είχε ιδέα για τις έκτακτες κρίσεις. Αφού δήλωσε την αντίθεση του στην εξωθεσμική νομιμοποίηση της έτοιμης λίστας προαγωγών της πολιτικής ηγεσίας, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο απουσιάζει ο Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος κατόπιν εκλήθη και αυτός. 
Σημειώνει δε, πώς ο τότε υφυπουργός όχι μόνο ήθελε να του υπαγορεύσει ποιά ονόματα προάγονται, αλλά και τις θέσεις στις οποίες θα τοποθετούνταν οι προαχθέντες..

"Πηγαίνοντας προς το γραφείο του υπουργού συνάντησα τον κ.Τσαντιράκη (σσ τον Α/ΓΕΑ), Αντώνη τι γίνεται;, κρίσεις απαντά, "με φτάσαν μέχρι το σμήναρχο". Πήγα στο γραφείο του υπουργού, όπου βρήκα τον κ.υπουργό, τους δύο υφυπουργούς, έναν συνταγματάρχη μέσα, όχι τον Α/ΓΕΕΘΑ βέβαια. Και εκεί η πρώτη αντίδραση αφού μου είπαν περί Μπεγλίτη, μετά μου έθεσε το θέμα ότι αύριο έχει ΚΥΣΕΑ και όσοι δεν συμφωνούν με την κυβερνητική απόφαση φεύγουν. Δηλαδή κοινώς, μας απείλησε κ.Καρβουνόπουλε".

"Εν συνεχεία ο κ.ΥΦΕΘΑ άνοιξε τα χαρτιά του και άρχισε να λέει, ένα ένα άτομο, προάγεται-αποστρατεύεται και που τοποθετείται. Δεν παραιτήθηκα για άτομα, ή ένα άτομο, όπως θελήσανε να πούν. Παραιτήθηκα μόνο για τις διαδικασίες και όπως είπα στην ανακοίνωση μου, που πολλοί την παρεξηγήσανε, για την τιμή και την αξιοπρέπεια του Στρατεύματος. Ήταν έντιμο στις 02.00 το βράδυ να κρίνονται συνάδελφοι, χωρίς να τους γνωρίζουν ούτε απο φωτογραφία; Χωρίς να έχουν δει τους φακέλους τους; Χωρίς απόφαση του ΣΑΓΕ και του ΑΣΣ, των θεσμικών μας οργάνων; Να εμφανιστώ την άλλη μέρα στο ΣΑΓΕ και να μαιμουδίζω, λέγοντας αυτούς προτείνω, ενώ μου τους είχαν υπαγορεύσει άλλοι;" 


Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που περιγράφει, με τον ΥΦΕΘΑ (και πρώην Α/ΓΕΝ) κ.Ελευσινιώτη, να τον κοιτά γεμάτος απορία και να ρωτά "Δεν σημειώνεις";

Δεν μπορούμε να πούμε πως προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά του πρώην Α/ΓΕΣ στο όργιο βυσματικών μεταθέσεων οπλιτών το οποίο (κατα δήλωση του) προσπάθησε νε περιορίσει. Σύμφωνα με τον κ. Ζιαζιά έφτασαν να κυκλοφορούν σε μη-μάχιμες μονάδες της Αττικής συνολικά.... 3.917 (!) στρατιώτες, δηλαδή περίπου 2 ταξιαρχίες, την ώρα που οι μονάδες πρώτης γραμμής αντιμετώπιζαν προβλήματα επάνδρωσης.

Συνεχίζοντας "κάρφωσε" την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, λέγοντας πως δεν αντιμετωπίζει την δομή δυνάμεων του ΕΣ επιχειρησιακά, αλλά με πολιτικάντικους όρους, αφήνοντας μητροπολίτες/βουλευτές/δημάρχους/σουβλατζίδες να καθορίζουν την διάταξη των δυνάμεων του. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου "αντιμετωπίσθηκε επιχειρησιακά η δομή δυνάμεων;", η απάντηση ήταν ένα ξερό ΠΟΤΕ!. Μάλιστα έκανε λόγο για "βαθύ κράτος του στρατεύματος απο τον Νέστο μέχρι τα Γιάννενα", με μονάδες 50-60 στελεχών και 5-6 φαντάρων. Οι αξιωματικοί αυτοί, "δεν έκαναν ασκήσεις με στρατιώτες τα δύσκολα χρόνια του λογαγού του ιλάρχου, είχε κοπεί ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα διοικήσεως, το αποτέλεσμα το βλέπουμε όταν φτάνουν να γίνονται διοικητές, υποδιοικητές", συμπλήρωσε..

εν κρυπτώ