1.2.13

Αντιστάθμιση για το λάθος του ΔΝΤ στον πολλαπλασιαστή ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ


Αντιστάθμιση για το λάθος του ΔΝΤ στον πολλαπλασιαστή ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ
Έντονη αντίδραση από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Δημοκρατική Αριστερά προκάλεσε η νέα παραδοχή από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του λάθους που έγινε σχετικά με τον πολλαπλασιαστή του ελληνικού προγράμματος. Μάλιστα, η ΔΗΜΑΡ, καλεί το ΔΝΤ να αντισταθμίσει συνοπολογίσει τις συνέπειες του λάθους ενόψει των επόμενων διαπραγματεύσεων για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αντισταθμιστούν οι ζημιές που έχει υποστεί η χώρα, με ένα ισόποσο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Το λάθος με τον πολλαπλασιαστή, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του ελληνικού προγράμματος παραδέχθηκε (εκ νέου) ο διευθυντής Εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, και του συνεργάτη του Ντάνιελ Λι που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3/1 (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).


Π. Κουρουμπλής: Προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση το αίτημα κατάργησης του μνημονίου
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Κουρουμπλής, είπε ότι «ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ακόμη μια φορά, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, το έγκλημα που κατ’ εξακολούθηση διαπράττεται εις βάρος του ελληνικού λαού λόγω του λαθεμένου υπολογισμού του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή». Ο κ. Κουρουμπλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «ενώ το λαθεμένο της μνημονιακής συνταγής αλλά και των εκτιμήσεων για το ύψος της ύφεσης αναγνωρίζεται από όλους και λαμβάνει διαστάσεις στον διεθνή Τύπο, η -λαλίστατη κατά τα άλλα- κυβέρνηση σιωπά. Αντί να διεκδικήσει, σε αντιστάθμιση των ζημιών που έχει υποστεί η χώρα εξαιτίας των λαθών του ΔΝΤ, ένα ισόποσο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, συνεχίζει τη μονόπλευρη επιβάρυνση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων με περικοπές συντάξεων και υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αφήνοντας προκλητικά στο απυρόβλητο τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και τη φοροαποφυγή των ημετέρων».
Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «είναι πλέον ολοφάνερο ότι το αίτημα της κατάργησης του μνημονίου αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

ΔΗΜΑΡ: «Το ΔΝΤ πρέπει να κοστολογήσει τις συνέπειες»
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η ομολογία του ΔΝΤ για το σοβαρό λάθος στον ‘πολλαπλασιαστή’ του μνημονιακού προγράμματος επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για τις πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν στη χώρα. Πολιτικές που σε συνδυασμό με τα εσωτερικά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας επέφεραν υψηλούς δείκτες ύφεσης και ανεργίας, αλλά και μεγάλες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Το ΔΝΤ οφείλει να κοστολογήσει με ακρίβεια τις συνέπειες από τη λανθασμένη επιλογή του έτσι ώστε και αυτές να αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας».
http://www.eklogika.gr