18.2.13

Ενώ υπάρχει υπερεπαρκές άριστης ποιότητας πόσιμο νερό αδυνατούν να τροφοδοτήσουν τα κρουαζερόπλοια Χάνονται εκατομμύρια ευρώ στο Κατάκολ


Χάνονται εκατομμύρια ευρώ στο Κατάκολο

Εκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο στο Κατάκολο απο την αδυναμία τροφοδοσίας των πλοίων με πόσιμο νερό.
Μπορεί το νερό του Ερυμάνθου και της Αύρας να είναι υπερεπαρκές και άριστης ποιότητας και να φθάνει μέχρι την δεξαμενή στην Αλκυώνα Κατακόλου και στην δεξαμενή στο βουνό του Κατακόλου που κατασκευάσθηκε με δωρεά του Ιωάννη Λάτση, το νερό όμως, χρόνια τώρα δεν φθάνει στις προβλήτες του λιμανιού για να τροφοδοτήσει τα πλοία.
Το ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, πρώτο στην ανάδειξη των σοβαρών θεμάτων του Νομού, διερεύνησε το όλο θέμα και το παρουσιάζει σήμερα.
Τα πλοία που έρχονται στο Κατάκολο, κύρια από Ιταλία (Βενετία, Μπάρι κλπ) ή από Ελληνικά νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Κρήτη κλπ), έχουν ανάγκη από μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου και κατ' επέκταση η ΔΕΥΑΠ και ο Δήμος Πύργου, αδυνατούσε να τροφοδοτήσει ούτε με ένα κυβικό νερό τα πλοία.
Και αυτό καλώς μέχρι τότε που ο Δήμος δεν είχε επάρκεια νερού για την πόλη και τα Δημοτικά του Διαμερίσματα, αλλά από τότε που συνδέθηκε το δίκτυο του Ερυμάνθου, η επάρκεια και η δυνατότητα τροφοδοσίας των πλοίων ήταν δυνατή.
Τί συνέβη και το Λιμενικό Ταμείο δεν μπορούσε να τροφοδοτήσει τα πλοία με νερό, χάνοντας εκατομμύρια έσοδα;
O Ιωάννης Λάτσης είχε χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό έργο για την ύδρευση του Κατακόλου. Κατασκευάσθηκε στο βουνό του Κατακόλου, εξωτερικός αγωγός μεταφοράς νερού, δεξαμενή αποθήκευσης νερού και αγωγός τροφοδοσίας του Κατακόλου από την δεξαμενή. Όλα με ίδια κεφάλαια και δική του κατασκευή και επίβλεψη.
Όταν λοιπόν, πριν ένα χρόνο, έφθασε το νερό στην δεξαμενή που κατασκεύασε ο Ι. Λάτσης στο βουνό του Κατακόλου, προσπάθησαν να τροφοδοτήσουν τόσο τον οικισμό του Κατακόλου και στην συνέχεια τα πλοία με πόσιμο νερό άριστης ποιότητας.
Το νερό όμως ποτέ δεν έφθασε στον οικισμό και στο λιμάνι.
Αιτία ήταν η λάθος κατασκευή του τροφοδοτικού αγωγού, που αν και γεμάτη η δεξαμενή δεν μπορούσε να τροφοδοτήει οικισμό και λιμάνι.
Αυτό συνέβη γιατί σε κάποια σημεία ο αγωγός ήταν υψηλότερα από την γεμάτη δεξαμενή. Έτσι δεν γινόταν η τροφοδοσία του οικισμού και του λιμανιού.
Ένα χρόνο και πλέον τώρα χάνονται εκατομμύρια από την αδυναμία τροφοδοσίας των πολλών κρουαζεροπλοίων που φθάνουν στο Κατάκολο.
Μόλις πριν λίγες ημέρες, χάρις στις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, ξεκίνησε η ΔΕΥΑΠ το έργο νέων αγωγών τροφοδοσίας του γιά τον οικισμό και το λιμάνι του.
Τρεις αγωγοί, θα ξεκινούν απο την δεξαμενή Λάτση. Ένας διαμέτρου Φ200 για τον οικισμό και δύο Φ160 για το λιμάνι.
Σημειώνουμε ότι στο λιμάνι υπάρχει ήδη κατασκευασμένη δεξαμενή τροφοδοσίας των πλοίων.
Υπολογίζεται ότι αν όλα πάνε καλά, το ερχόμενο καλοκαίρι θα μπορούν να τροφοδοτούνται τα κρουαζερόπλοια με πόσιμο καθαρό νερό από τον Ερύμανθο, για το έργο του οποίου θα ασχοληθούμε σε επόμενο ρεπορτάζ μας και εφόσον έχουμε όλα τα στοιχεία που εμείς κρίνουμε ικανά για το ρεπορταζ αυτό.

http://www.iliaoikonomia.gr