25.2.13

Είχαν γνώση οι φύλακες...

Efenpress:Γνώση μπορεί να είχαν.Οι 500+ σφαίρες όμως έπεσαν στο γάμο του Καραγκιόζη! Αρκούσαν 4-5  εύστοχοι πυροβολισμοί για να εξουδετερωθούν οι κακοποιοί ή 2 σφαίρες μόνο, από ελεύθερο σκοπευτή.Πιο εύκολος στόχος από ελικόπτερο σε αιώρηση δεν υπάρχει.
Πάντως το αποτέλεσμα μετρά θετικά.
Επισημαίνεται η μη ύπαρξη θωρακισμένων σκοπιών.

Κυριακή απόγευμα. Ένα τέταρτο πριν τις 5. Το ελικόπτερο που εκτελεί την πτήση από τον Ασπρόπυργο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη προσεγγίζει τις φυλακές Τρικάλων. Επιβάτες, εκτός από τον χειριστή και τον μηχανικό, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός, και οι δυο τους βαριά οπλισμένοι. 




Στα φυλάκια του σωφρονιστικού καταστήματος έχει σημάνει συναγερμός. Το ελικόπτερο πετά ελάχιστα μέτρα πάνω από τον προαύλιο χώρο της φυλακής και σε απόσταση ασφαλείας από το συρματόπλεγμα που καλύπτει τις εγκαταστάσεις. Σε δευτερόλεπτα ξετυλίγεται μια ανεμόσκαλα και ο βαρυποινίτης, Παναγιώτης Βλαστός, κάνει τα πρώτα βήματα της απόδρασης. 

Από το ελικόπτερο ο Έλληνας και ο Αλβανός, που φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα, γαζώνουν με καλάσνικοφ τα φυλάκια προσφέροντας κάλυψη στον Π. Βλαστό. Χωρίς δεύτερη σκέψη, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και άνδρες της εξωτερικής φρουράς «απαντούν» στα πυρά των δραστών. Οι σφαίρες έπεφταν σαν βροχή. Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για 400 κάλυκες. 



Ο βαρυποινίτης, Π. Βλαστός, λίγα μέτρα πριν φτάσει στην καμπίνα του ελικοπτέρου, χάνει την ισορροπία του και πέφτει στο κενό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια και τα χέρια. Την ίδια στιγμή, οι σφαίρες των φρουρών βρίσκουν στόχο στη μηχανή του ελικοπτέρου και ο χειριστής του κάνει αναγκαστική προσγείωση στο χώρο στάθμευσης των φυλακών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το καλοκαίρι υπήρχαν πληροφορίες για την επιχείρηση που έστηναν κρατούμενοι ακολουθώντας το παράδειγμα Παλαιοκώστα, με άλλον βέβαια, αυτή τη φορά, πρωταγωνιστή. Μάλιστα, στο σωφρονιστικό κατάστημα των Τρικάλων είχε σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, μιλώντας στο enikos.gr είπε ότιοι αρχές είχαν την πληροφορία για σχέδιο απόδρασης εδώ και δύο μήνες.



Ο Παναγιώτης Βλαστός μεταφέρθηκε στο ιατρείο των φυλακών για τις πρώτες βοήθειες, ενώ από την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε και ο μηχανικός του ελικοπτέρου. Ο συνήγορος του βαρυποινίτη, Φ. Ραγκούσης, με τηλεοπτική του παρέμβαση χθες, έκανε έκκληση να μεταφερθεί ο πελάτης του σε νοσοκομείο.



Το πλήρωμα, μετά τη σύλληψή του, υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι ήταν όμηροι του Έλληνα και του Αλβανού, οι οποίοι ανακρίνονται από τις αρχές. Ακούστε πως περιέγραψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, Γιάννης Αναγνώστου την κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης. 



Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα βρίσκεται σήμερα στις φυλακές Τρικάλων , προκειμένου να συγχαρεί από κοντά τόσο τον διευθυντή όσο και το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος, οι οποίοι, όπως δήλωσε, με κίνδυνο της ζωή τους εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους.



Ο βαρυποινίτης, Π. Βλαστός έχει καταδικαστεί δυο φορές σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή του στο λεγόμενο «συνδικάτο του εγκλήματος, ενώ κατηγορήθηκε για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.



Τον Δεκέμβριο του 2011, ο κατάδικος είχε επιχειρήσει ξανά να αποδράσει, αυτή τη φορά από τις φυλακές Κορυδαλλού, αφού προηγουμένως κράτησε για αρκετές ώρες ομήρους. 

Το σχέδιο που έθεσε το απόγευμα της Κυριακής ο Βλαστός, θύμιζε την απόδραση των Β. Παλαιοκώστα και Αλκετ Ριζάι, το 2006 και το 2009.

Η φωτογραφία που ακολουθεί και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα trikalavoice.gr απεικονίζει το συγκρότημα των φυλακών και το ελικόπτερο να υπερίπταται.


-Οι σφαίρες έπεφταν βροχή στην απόπειρα απόδρασης του Βλαστού
real.gr