11.2.13

"Η εκπομπή "Κουζίνα με την Ντίνα στην Τήνο! "

Aγαπώντας την ενδοχώρα της Τήνου.....
Πίσω από την τουριστική βιτρίνα του νησιού βρίσκεται η ενδοχώρα, το βόρειο τμήμα του νησιού με πανέμορφα χωριά που διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις κυκλαδίτικες γεύσεις.
Με το συνεργείο της εκπομπής μου «Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΙΝΑ» βρεθήκαμε στην Τήνο για γυρίσματα και απολαύσαμε την ενδοχώρα και τα καλούδια της, γνωρίσαμε τους ανθρώπους της, μαγειρέψαμε μαζί τους, μοιραστήκαμε το ίδιο τραπέζι και αγναντέψαμε την ίδια θάλασσα.



                                                                          ΒΩΛΑΞ
Ένα από τα πιο αξιοπερίεργα τοπία στην Ελλάδα είναι το εκπληκτικό τοπίο του Βωλάξ. Ένα μικρό οροπέδιο διάσπαρτο με τεράστιους λείους γρανιτόλιθους.


Οι κάτοικοι του χωριού είναι εξαιρετικοί καλαθοπλέκτες που διατηρούν ζωντανή τη τέχνη τους. Το θέαμα των καλαθοπλεκτών στις αυλές των σπιτιών τους με τα καλάθια τους και τα καλάμια τους είναι γραφικό και μοναδικό.

Στο Βωλάξ μαγειρέψαμε με την ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΔΕΛΑΤΟΛΑ-ΦΩΣΚΟΛΟΥ μια καταπληκτική μαγείρισσα, ερευνήτρια της παραδοσιακής κυκλαδίτικης μαγειρικής και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής.



Η Νικολέτα μας μαγείρεψε εξαιρετικά ντοματάκια γεμιστά με τηνιακό τυρί και φρυγανιά.

 

 


                                                                              ΠΥΡΓΟΣ
Το χωριό Πύργος  είναι το μεγαλύτερο χωριό μετά την χώρα. Ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι, χωριό λατόμων με μεγάλη παράδοση στη μαρμαρογλυπτική. Ανέδειξε μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δ. Φιλιππότης, ο Γ.Βιτάλης. Στον Πύργο γεννήθηκαν ακόμη ο ζωγράφος Ν. Λύτρας και ο συνθέτης Ν. Σκαλκώτας.



Στην πλατεία του χωριού η Κατερίνα μας έφτιαξε «τσιμπιτές», ένα ωραίο γλυκάκι, σαν αμυγδαλωτό που μας ενθουσίασε.

                                               Με τις φίλες μου τις Πυργιώτισες.


                                                          ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ
Περπατήσαμε και χαρήκαμε στη πλατεία του χωριού τις ωραίες πηγές.



                                                                       ΚΩΜΗ
Στον παραδοσιακό οικισμό της ενδοχώρας, την Κώμη γίνεται κάθε χρόνο το Μάιο η γιορτή της αγκινάρας. Οι προετοιμασίες για τη γιορτή ξεκινάνε δέκα μέρες πριν με το καθάρισμα της αγκινάρας και την προετοιμασία των φαγητών. Οι νοικοκυρές του χωριού ετοιμάζουν 10 διαφορετικές γεύσεις με βάση την αγκινάρα, ενώ περίπου 10.000 αγκινάρες προσφέρονται από τους παραγωγούς του χωριού της Κώμης.


Η Μαρία μας μαγείρεψε μια αγκιναρόπιτα εύκολη και πρωτότυπη.



Στο παντοπωλείο της Κώμης έχεις την αίσθηση πως έχει σταματήσει ο χρόνος.


                                                                      ΚΑΜΠΟΣ
Στη πλατεία του χωριού με τον πρόεδρο του χωριού και ζαχαροπλάστη Γιώργο Φιλιπούση φτιάξαμε «ψαράκια». Ένα παραδοσιακό γλυκό που ταυτίζεται με όλες τις χαρές στη Τήνο.



Tα υλικά για τα ψαράκια, με άφθονο μέλι...



Στιγμές χαλάρωσης στο όμορφο χωριό.


                                                    ΟΡΜΟΣ ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ
 

Με βάση το τηνιακό τυρί η Αντωνία στο «ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ» φτιάχνει λαχταριστές αλμυρές λιχουδιές. Τυρομεζέδες πρώτης.

 


Στην αυλή του εστιατορίου της, η Αντωνία μας μαγείρεψε και μας φίλεψε: Τηνιακή μακαρονάδα με λουκάνικο και σύγκλινο.

Tα υλικά για τη σούπερ μακαρονάδα...




Tο μαγείρεμα...



 
                                                      
                                                            Πεντανόστιμο!!!!





dinanikolaou.gr