17.2.13

ΚΥΠΡΟΣ: Τα τελικά αποτελέσματα-Στο β' γύρο ο πρόεδρος



Δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά τα exit polls που έδιναν άνετο προβάδισμα στον Νίκο Αναστασιάδη. Η Κύπρος οδεύει και σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών με βασικούς διεκδικητές τον Νίκο Αναστασιάδη από το ΔΗΣΥ και τον Σταύρο Μαλά από το ΑΚΕΛ.

Στο τελικό αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ ήρθε πρώτος με ποσοστό 45,46% και ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς από το ΑΚΕΛ με 26,91%.

Τρίτος ο Γιώργος Λιλλήκας με ποσοστό 24,93%. 

Η αποχή έφτασε στο 16,86% και πιο συγκεκριμένα τους 91,993 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που τελικά δεν πήγαν στις κάλπες. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2008 η συμμετοχή είχε φτάσει το 89,62%.

 Δείτε εδώ ζωντανά τη ροή των αποτελεσμάτων. 


Αναλυτικά το exit poll που παρουσίασε το ΡΙΚ:

Νίκος Αναστασιάδης 51,10% – 52,6%

Σταύρος Μαλάς 27,30%-28,8%

Γιώργος Λιλλήκας 18% από 19%

Γιώργος Χαραλάμπους 08%-1,8%

Λοιποί 1,8%- 2,8%

Το exit poll του ANT1 Κύπρου: 

48%-52% στον Νίκο Αναστασιάδη
23,5%-26,5% στον Σταύρο Μαλά
19,5%-22,5% στον Γιώργο Λιλλήκα

Το exit poll του Mega:

49%-52% στον Νίκο Αναστασιάδη
23,5%-26% στον Σταύρο Μαλά
20%-22% στον Γιώργο Λιλλήκα

Το exit poll του Sigma:

49%-52,5% στον Νίκο Αναστασιάδη
24%-27% στον Σταύρο Μαλά
19%-22% στον Γιώργο Λιλλήκα





Τον 7ο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκλέγουν με την ψήφο τους οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες, στα συνολικά 1.139 εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κρίνεται «Χαμηλή» η προσέλευση των ψηφοφόρων. 



Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Πρώτος ψήφισε ο Σταύρος Μαλάς. Ακολούθησε ο Νίκος Αναστασιάδης , ο Γιώργος Λιλλήκας. Eπίσης ψήφισαν ο Α. Κυπριανού και ο Μ. Καρογιάν. Σε φορτισμένο κλίμα ψήφισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Στις κάλπες και ο Γλαύκος Κληρίδης

Γ.Ομήρου: Απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή

Π.Αντωνιάδου: Μπορώ να επαναφέρω την προοπτική

Δ.Συλλούρης: Να στείλουμε το μήνυμα της ωριμότητας και της δημοκρατίας

Α.Νεοφύτου: Hμέρα της κορύφωσης του μεγαλείου της Δημοκρατίας

Ι.Παναγιώτου: Έχουμε ακούσει πολλά «θα»

A.Eυστρατίου: O Κυπριακός λαός και η δημοκρατία «έχουν το λόγο»

Απέκλεισαν απείθαρχους δημοσίους υπαλλήλους

Tα πρώτα στατιστικά στοιχεία για την προσέλευση

Θ.Πάγκαλος: Ο Ν.Αναστασιάδης κατάφερε να ενώσει όλη τη κεντροδεξιά

Τι δήλωσε ο Επικεφαλής του Εκλογικού Επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά, Νίκος Κατσουρίδης.

Σε πλήρη κινητοποίηση η Αστυνομία για τις Κυπριακές Εκλογές

«Όλα τα εκλογικά κέντρα έχουν ανοίξει κανονικά»

Ομαλά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στην Αθήνα 

Οι υποψήφιοι Πρόεδροι είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία Άντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου.

Η εκλογική διαδικασία άρχισε στις 7 το πρωί, θα διακοπεί από τις 12:00 μέχρι τη 13:00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, ενώ περίπου 15.000 υπάλληλοι και αστυνομικοί αναμένεται να εργασθούν για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Ειδικότερα, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως θα εργασθούν 1.180 αστυνομικοί, διαβεβαιώνοντας πως παρά τον μειωμένο αριθμό σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2008, δεν θα επηρεαστεί η αποτελεσματικότατα και η ασφάλεια των εκλογών.

Που θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στην Ελλάδα

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Δικαίωμα εισόδου στα εκλογικά κέντρα, μετά την έναρξη της διαδικασίας διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, θα έχουν μόνο οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογής, απλά για να βεβαιωθούν ότι αυτή διεξάγεται ομαλά.

Ψήφος με «Χ» «+», και «√»

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 8:30 το βράδυ, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 6:30 από τα μικρά εκλογικά κέντρα. Εάν υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο ο νέος Πρόεδρος θα ανακηρυχθεί στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» σε ώρα που θα ανακοινωθεί μόλις διαπιστωθεί ότι δεν θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία.

Αγωνία στα επιτελεία των υποψηφίων 
Στο επιτελείο του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη το στοίχημα είναι η εκλογή από τον πρώτο γύρο. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επικεντρώνουν όλη την προσοχή τους στους ψηφοφόρους της ΔΗΚΟ, πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται προς την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, για να τους πείσουν να ψηφίσουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Το αποχαιρετιστήριο διάγγελμα Χριστόφια
Οι Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας βρίσκονται πολύ κοντά σε ποσοστά και ως εκ τούτου η δεύτερη θέση, σε περίπτωση δεύτερου γύρου, παραμένει ανοικτή. Και στα δύο επιτελεία θεωρούν τον δικό τους υποψήφιο να προηγείται, ενώ εκτιμούν πως οι εκλογές θα είναι δύο γύρων.

Ειδικά στα επιτελεία Μαλά και Λιλλήκα το βάρος έπεσε στην μείωση του ποσοστού αποχής κάτω του 18%, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες εκλογής Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.

real.gr