5.2.13

Ανεργοι και φτωχοί 10.000 νέοι γιατροί



Περισσότεροι από ένας στους τρεις γιατρούς (το 37,5%) που είναι εγγεγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, δηλαδή κάτι παραπάνω από 10 χιλιάδες νέοι επιστήμονες, είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, την ώρα που σε κάθε 400 νέες εγγραφές στο μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας αντιστοιχούν 250 συνταξιοδοτήσεις. 

Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία, που καταδεικνύουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιατρικό δυναμικό μας με την ισχύ του 1 (πρόσληψη) προς 10 (αποχωρήσεις) στο ΕΣΥ και τα προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα «αιμορραγεί» χάνοντας νέους επιστήμονες.
Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν εξειδικευτεί εδώ στην Ελλάδα και τη στιγμή που θα άρχιζαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα, μετοικούν υποχρεωτικά για να αναζητήσουν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον. 

«Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην τελευταία 5ετία οι άνεργοι εξειδικευμένοι γιατροί της Αθήνας διπλασιάστηκαν», πρόσθεσε ο κ. Πατήλης αναφέροντας ότι υποαπασχολούμενο σε ιδιωτικές κλινικές, γυμναστήρια και άλλους χώρους είναι το 26,02% των γιατρών του ΙΣΑ. Ο Ιατρικός Σύλλογος από το 1998 κιόλας κατέθεσε στην πολιτεία αναλογιστική μελέτη για «να προλάβουμε το έγκλημα, αλλά ευήκοα όντα δεν υπήρξαν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ. 
real.gr