8.1.13

«Δεν θα πάω φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση» VIDEO



Τα «γκρίζα» σημεία για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ παρέμειναν και μετά την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη στον χειρισμό της υπόθεσης. Επέμεινε πως δεν ήταν εκείνος ο οποίος αλλοίωσε την λίστα και πως πληροφορήθηκε την εμπλοκή των ονομάτων των συγγενικών του προσώπων από τους δημοσιογράφους, όταν δηλαδή η Γαλλία ξαναέστειλε την λίστα Λαγκάρντ. 

Παράλληλα ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην συνέντευξη του στη ΝΕΤ και την Ε. Στάη προειδοποίησε: «Δεν θα πάω εγώ φυλακή για να μπορέσει να διατηρηθεί η κυβέρνηση. Είναι παρα πολύ βολικό να χρεωθεί όλο πάνω μου για το πολιτικό παιχνίδι αυτή την στιγμή. Εγω θα πληρώσω τα λάθη που έγιναν τα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης;».




«Δεν έκανα εγώ την αλλοίωση» 
Ο πρώην υπουργός επέμεινε πως δεν αλλοίωσε την λίστα «μπορώ να εικάσω, έχω στο μυαλό μου κάποιες θεωρίες αλλά δεν θα το κάνω» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως θα ζητήσει την συνδρομή της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος – αν δεν την έχει ζητήσει ήδη η δικαιοσύνη – για να διαπιστωθεί το πότε έγινε διαγραφή των ονομάτων.



Από τους δημοσιογράφους έμαθα για τις ξαδέρφες μου 

Επίσης επεσήμανε πως δεν γνώριζε πως συγγενικά του πρόσωπα είχαν καταθέσεις στην Ελβετία. «Δεν το είχαμε συζητήσει ποτέ και ούτε το γνώριζα». Ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως το έμαθε από τους δημοσιογράφους όταν διέρρευσαν τα ονόματα των τριών αρχείων. «Το έμαθα στις 28 Δεκεμβρίου του 2012 όταν ήρθε και πάλι η λίστα Λαγκάρντ και με πήραν τηλέφωνο οι δημοσιογράφοι για να ενημερωθούν».



«Δεν έχω δει τα ονόματα της λίστας» 

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως δεν πρωτοκόλλησε την παραλαβή της λίστας και την παράδοση της στο ΣΔΟΕ καθώς ήταν απόρρητη. Μάλιστα με το που πήρε το επίμαχο CD στα χέρια του, το έδωσε σε στενό του συνεργάτη προκειμένου να του πει τι ακριβώς περιέχει. 



Στην συνέχεια έστειλε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη τα πρώτα 20 ονόματα με συνολικές καταθέσεις 1 δισ. δολάρια ενώ για λόγους ασφαλείας – όπως είπε – άλλος συνεργάτης του αντέγραψε τα αρχεία του CD σε USB. 



Είμαι έτοιμος ακόμα και για το ειδικό δικαστήριο 
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως στα αρμόδια όργανα της βουλής θα δώσει τα ονόματα των συνεργατών του που πήραν στα χέρια τους την επίμαχη λίστα. «Δεν φταίνε οι συνεργάτες μου, η ευθύνη είναι δική μου καθώς ενεργούσαν μετά από δικές μου εντολές» είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε πως θέλει να γίνει η προανακριτική για να φανεί η αλήθεια ενώ σημείωσε πως είναι έτοιμος ακόμα και για το ειδικό δικαστήριο. 



real.gr