17.1.13

Σε ετοιμότητα SEAL TEAM 6 DELTA και SAS για επέμβαση στην Αλγερία


Σε συναγερμό βρίσκεται η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM), καθώς μετά την επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών σε εγκαταστάσεις άντλησης αερίου στην Αλγερία με δυτικούς ομήρους, εκφράζονται φόβοι ότι ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων στην Αφρική αλλά και την Ευρώπη.
Ήδη το Πεντάγωνο έχει δώσει εντολή για την άμεση ανάπτυξη σε πρώτη φάση επιχειρησιακής Ομάδας της αντιτρομοκρατικής Μονάδας SEAL TEAM 6 (DEVGRU), η οποία ειδικεύεται στην απελευθέρωση ομήρων, καθώς συνεχίζεται η ομηρία ξένων υπηκόων μεταξύ των οποίων και αμερικανοί στην Αλγερία.

Ο ισλαμιστές τρομοκράτες είχαν, νωρίτερα, ανακοινώσει ότι κρατούν 41 ξένους ομήρους στις εγκαταστάσεις και αξιώνουν να σταματήσει η Γαλλία την στρατιωτική της εκστρατεία κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο γειτονικό Μαλί.
Ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται πολίτες από την Βρετανία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, καθώς και από τη Νορβηγία. Η κυβέρνηση της Αλγερίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι (κυρίως αλγερινοί) διέφυγαν προ της αποτυχημένης επιχείρησης απελευθέρωσης από τις δυνάμεις ασφαλείας και αυτή τη στιγμή κρατούνται από τους ισλαμιστές τρομοκράτες μονάχα δυτικοί.
Παρά το γεγονός ότι η SEAL Team Six δημιουργήθηκε αποκλειστικά για επιχειρήσεις αντί-τρομοκρατίας οπουδήποτε στο κόσμο με τομέα ευθύνης παράκτιες περιοχές, εξέδρες πετρελαίου και πλοία σε θαλάσσιες και παράκτιες-παραποτάμιες περιοχές, έχει εξελιχθεί σήμερα σε Μονάδα αντιτρομοκρατίας με τομέα δράσης σε όλα τα «καυτά» μέρη του πλανήτη.
Προσφέρει ικανότητα εκτέλεσης αποστολών αναγνώρισης και κρούσης ενώ συνεργάζεται στενά με την αντίστοιχη μονάδα αντί-τρομοκρατίας του αμερικανικού Στρατού, την Delta Force η οποία ειδικεύεται σε ανακατάληψη πρεσβειών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, απελευθέρωση ομήρων σε αεροπειρατείες κ.α.
Οι δύο μονάδες ελέγχονται από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) η οποία κατά κανόνα αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και ήδη εκτιμάται ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα να επέμβει εφόσον πάρει σχετική έγκριση στην Αλγερία.
Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν ότι υπάρχει επιτήρηση στην περιοχή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και συνεπώς δεν αποκλείεται επέμβαση της Team 6 για απελευθέρωση των δυτικών ομήρων.
Νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Leon Panetta καταδίκασε την επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών στην Αλγερία την οποία συνέδεσε με την στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι.
Υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους ομήρους στην συγκεκριμένη εγκατάσταση».
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ανέφερε κατηγορηματικά ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν ιδιαίτερα τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα όταν αμερικανοί βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας μαζί με ομήρους άλλων εθνοτήτων».
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από τους ομήρους είναι αμερικανικής υπηκοότητας. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα που ανήκει στη ισλαμική παραστρατιωτική οργάνωση Maghreb ανέφερε ότι ο αριθμός των αμερικανών ομήρων είναι 7 άτομα ενώ προειδοποίησε ότι: « Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αν βοηθήσουν τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι.
Αναλυτές του Πενταγώνου πάντως αναφέρουν ότι το χτύπημα αυτό δεν αποτέλεσε μια σπασμωδική αντίδραση λόγω της γαλλικής επέμβασης αλλά είχε οργάνωση και μέσα που υποδεικνύουν ότι σχεδιαζόταν από καιρό.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των εμπλεκόμενων αμερικανικής καταγωγής πολιτών που κρατούνται όμηροι ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι τουλάχιστον τρείς.
Όπως είχε γίνει γνωστό όμηροι κρατούνται εργαζόμενοι προερχόμενοι από Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ν Κορέα, Ιαπωνία, Κολομβία, Φιλιππίνες, Ρουμανία και άλλες χώρες καθιστώντας ουσιαστικά την τρομοκρατική αυτή επίθεση σε μια πολυεθνική κρίση.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παραμένει εύθραυστη ενώ θεωρείται σίγουρο ότι επιχειρησιακές Ομάδες της SEAL TEAM 6 έχουν μετακινούνται αυτήν την ώρα αεροπορικώς στην περιοχή προκειμένου να βρίσκονται εντός ακτίνας δράσης ελικοπτέρων MH-60Μ Blackhawk ή αεροσκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων ΜV-22 Οsprey που θα τους μεταφέρουν στο σημείο όπου κρατούνται οι αμερικανοί όμηροι - εφόσον διαταχθεί επιχείρηση επέμβασης.
Στο μεταξύ συνεδρίασε στο Λονδίνο η κυβερνητική ομάδα έκτακτης αντιμετώπισης κρίσεων COBRA (Cabinet Office Briefing Room) υπό την προεδρία του βρετανού Πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να τεθεί σε ετοιμότητα η βρετανική μονάδα αντι-τρομοκρατίας SAS για να επέμβει αλλά σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την Ουάσιγκτον και οποιαδήποτε ενέργεια θα γίνει κατόπιν κοινής συνεννόησης.
Η εγκατάσταση άντλησης αερίου βρίσκεται περίπου 40km (25μίλια) νοτιοδυτικά του Amenas στην Αλγερία κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη και περίπου 1.300km (800μίλια) νοτιοανατολικά από τη πρωτεύουσα Αλγέρι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr