10.1.13

ΗΠΑ: "Oι ισλαμιστές της Συρίας ανασχέθηκαν με βολές των ιρανικών Fateh-110"!


Tην ανάσχεση των ισλαμιστικών κυμάτων γύρω από τα μεγάλα συριακά αστικά κέντρα έχουν πετύχει οι δυνάμεις του Άσαντ, χρησιμοποιώντας τους ιρανικούς πυραύλους Fateh-110, οι οποίοι λόγω της σαφέστερης ακρίβειας που διαθέτουν έναντι των Scud που χρησιμοποιούν οι κυβερνητικοί, έχουν επιτύχει σημαντικά πλήγματα σε οχυρές θέσεις ισλαμιστών ανταρτών.
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι οι συριακές δυνάμεις χρησιμοποιούν τους πυραύλους αυτούς έναντι οχυρομένων "επαναστατικών" θέσεων στην κεντρική και την βόρεια Συρία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ιρανικοι΄μικρού βεληνεκούς πύραυλοι είναι κατα πολύ ακριβέστεροι από τους Scud που δεν έχουν την απαιτούμεη ακρίβεια, λόγω μεγάλου βεληνεκούς και παλαιότητας. Οι ιρανικής κατασκευής πύραυλοι βάλλουν σε ακτίνα 125 χλμ. ενώ οι πρώτες εκδόσεις Scud βάλλουν μέχρι ακτίνα 300 χλμ.

" Αυτοί οι πύραυλοι μπορεί να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού, και να χαθούν τα όποια κέρδη των επαναστατών" δήλωσε πηγή των μυστικών υπηρεσιών στην εφημερίδα World Tribune.
Oι ίδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι οι Fateh-110 αποτελούν ένα αποτελεσματικό όπλο με βεληνεκές παραπάνω από 200 χιλιόμετρα.
Ο συριακός στρατός άρχισε να εκτοξεύει του Fateh-110 στις αρχές του χρόνου, επιδιώκοντας να εκδιώξει τους ισλαμιστές αντάρτες από τις θέσεις τους γύρω από τις πόλεις της Δαμασκού, του Χαλεπίου, και της Χομς.
Στα τέλη του 2012 το καθεστώς Ασαντ είχε εγκρίνει την χρήση των Scud-B ενάντια των θέσεων των ανταρτών κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά με μηδαμινά αποτελέσματα.
Η χρήση των Fateh-110 γίνεται με την βοήθεια των Φρουρών της Επανάστασης όπως αναφέρουν οι πηγές. Οι Ιρανοί έχουν στείλει μια δύναμη 1000 ανδρών, υπεύθυνη για την μεταφορά, την ανάπτυξη, την προστασία, και τον χειρισμό των συστημάτων αυτών.
Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής στη Συρία, είναι ότι η οποιαδήποτε προέλαση είχαν επιτύχει οι ισλαμιστές έχει ανακοπεί, με πιθανότητα στο εγγύς μέλον, να αντιστραφεί, είτε λόγω έλλειψης εφεδρειών, και οπλισμού, είτε λόγω της σημαντικής πλέον ενίσχυσης των δυνάμεων του Ασαντ με καλά εξοπλισμένα και εκπαιδευμένα τμήματα της Χεζμπολά, και των φρουρών της Επανάστασης.
Όσο μια δύναμη (η μεγαλύτερη στην περιοχή) σαν το Ιράν μπορεί να προσφέρει πραγματική βοήθεια σε άνδρες και εξοπλισμό, το καθεστώς Ασαντ θα επιδυκνύει αντοχή, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί όσο θα διατηρείται ανοιχτός ο διάδρομος εξοπλισμού, μέσω του Ιράκ.
Φυσικά με σιιτική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, αυτό θα συνεχιστεί, αντίθετα οι αντοχές των ανταρτών και της Δύσης θα δοκιμαστούν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr