19.1.13

ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μαχητικά F-15E συμμετείχαν στη γαλλική επιχείρηση στη Σομαλία


Μαχητικά F-15 Strike Eagle της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) εισέβαλλαν στον εναέριο χώρο της Σομαλίας την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας την επιχείρηση απελευθέρωσης γάλλου ομήρου που πραγματοποιήθηκε από γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις.
Την αποκάλυψη αυτή την έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια σπάνια περίπτωση επίσημης παραδοχής που σχετίζεται με επιχειρήσεις αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Κέρας της Αφρικής.
Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι οι γαλλικές δυνάμεις ενήργησαν μόνες τους χωρίς υποστήριξη από συμμαχικές χώρες. Η καθυστερημένη αποκάλυψη της αμερικανικής συνδρομής, συνδέεται με την επιθυμία της Ουάσιγκτον να διατηρήσει χαμηλό προφίλ για τις επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας που συνεχίζονται σε Σομαλία και Υεμένη.

Ο Μπάρακ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι έδωσε προσωπικά το «πράσινο φώς» για την συμμετοχή των αμερικανικών μαχητικών, τα οποία διευκρινίστηκε ότι εισέβαλλαν για «σύντομο χρόνο» στο σομαλικό εναέριο χώρο - δίχως όμως να εκτελέσουν κάποια προσβολή - και μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αποχώρησαν.
Σε επιστολή του στη Βουλή των αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι τα αμερικανικά μαχητικά προσέφεραν «περιορισμένη τεχνική υποστήριξη» στις γαλλικές δυνάμεις οι οποίες αποπειράθηκαν να διασώσουν πράκτορα της γαλλικής αντικατασκοπείας που κρατείτο ως όμηρος από αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης al-Shabab.
Η επιχείρηση έληξε με καταστροφικά αποτελέσματα για τους γάλλους καταδρομείς καθώς έγιναν αντιληπτοί, με συνέπεια να δοθεί μάχη στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη της ομάδας διάσωσης, εξουδετερώθηκαν περισσότεροι από 17 τρομοκράτες ενώ δεν κατέστη δυνατό να διασωθεί ο όμηρος, ο οποίος στη συνέχεια εκτελέστηκε για αντίποινα.
Η βάση εξόρμησης
Τα αμερικανικά μαχητικά - σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους - χρησιμοποίησαν ως βάση εξορμήσεως το στρατόπεδο Lemonnier στο γειτονικό Τζιμπουτί.
Η βάση διαθέτει και αεροδρόμιο από το οποίο εξορμούν συνήθως γαλλικά μαχητικά Rafale και Mirage 2000D καθώς και ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων.
Στην ίδια τοποθεσία εδρεύουν αποσπάσματα Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας και των ΗΠΑ μαζί με μονάδες της Λεγεώνας των Ξένων, η οποία χρησιμοποιεί το στρατόπεδο Lemonnier ως βάση εξορμήσεως για Ειδικές Επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η βάση έχει εξελιχθεί σε στρατηγικής σημασίας τοποθεσία για τη διεξαγωγή αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική, καθώς εκεί μετασταθμεύουν μαχητικά F-15E ενώ επιχειρούν ανεπίσημα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV τύπου Predator που διεξάγουν επιθέσεις εναντίον τρομοκρατών στην Υεμένη και τη Σομαλία.
Δεδομένης της εντατικοποίησης των επιχειρήσεων στο Μάλι, οι γαλλικές δυνάμεις είναι πιθανό ότι ζήτησαν εκτάκτως την συνδρομή των αμερικανών για παροχή μαχητικών αεροσκαφών σε ρόλο αεροπορικής προστασίας της δύναμης επέμβασης που μεταφέρθηκε στη περιοχή του στόχου με ελικόπτερα ΕΚ-735 της γαλλικής Αεροπορίας.
Μάλιστα η πίεση χρόνου ήταν δεδομένη από τη στιγμή που η ανακοίνωση της γαλλικής επέμβασης στο Μάλι, θα είχε ως συνέπεια να εκτελεστεί ο γάλλος όμηρος ως αντίποινα των ισλαμιστών τρομοκρατών.
Η συμμετοχή των F-15E επιβεβαιώνεται και από δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου, οι οποίοι ανέφεραν ότι η συνδρομή στην επιχείρηση δεν αφορούσε μη επανδρωμένα UAV αλλά μαχητικά αεροσκάφη.

Ειδικές Επιχειρήσεις με έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ
Ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει το Κογκρέσο μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη της επιχείρησης, βάσει νομοθεσίας που αφορά τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων των αμερικανικών Ε.Δ στο έδαφος ξένων χωρών.
Δεν είναι όμως σαφές γιατί ο αμερικανός πρόεδρος συμμορφώθηκε σε αυτήν την περίπτωση ενώ είναι γνωστό ότι τηρεί σιγή ιχθύος σε άλλες αποστολές που διεξάγονται στη Σομαλία στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας.
Αμερικανικά UAV διεξάγουν συστηματικά πτήσης επιτήρησης και αναγνώρισης στη Σομαλία ενώ περιστασιακά εκτελούν θανάσιμες επιθέσεις εναντίον ισλαμιστών τρομοκρατών.
Επίσης δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της USSOCOM διεξάγουν απόρρητες επιχειρήσεις μέσα σε σομαλικό έδαφος ενώ η πλέον πρόσφατη που είδε το φώς της δημοσιότητας αφορούσε επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρου που στέφθηκε με επιτυχία τον Φεβρουάριο του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι σε ξεχωριστή επιστολή στο Κογκρέσο τον Ιούνιο του 2012, ο αμερικανός Πρόεδρος είχε επιβεβαιώσει για πρώτη φορά ότι αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες ενεπλάκησαν σε απευθείας δράση εναντίον ισλαμιστών τρομοκρατών της οργάνωσης al-Shabab στη Σομαλία και μελών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
Η ενημέρωση έγινε επίσης στο πλαίσιο συμβατικής υποχρέωσης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ εφόσον υπάρχει στρατιωτική δράση των αμερικανικών Ε.Δ σε ξένο έδαφος χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητες και αφορούν την ασφάλεια του μάχιμου προσωπικού αλλά και την Εθνική Ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr