1.1.13

Το γράμμα του γιου αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες του θανάτου του στρατηγού



Μια επιστολή που καταγράφει τις τελευταίες στιγμές ενός από τους πιο γνωστούς γερμανούς αξιωματικούς του Β Παγκοσμίου Πολέμου, του Εργουιν Ρόμελ, γνωστού και ως «αλεπού της ερήμου» ανακαλύφθηκε. Την έγραψε ο 15 χρονών – τότε – γιος του. 

Το γράμμα περιγράφει τα γεγονότα, αφότου ο Ρόμελ έφυγε από το σπίτι της οικογένειας για να μην ξαναγυρίσει ποτέ πίσω, ένα πρωινό του Οκτωβρίου του 1944. Στην επιστολή αποκαλύπτεται ότι ο στρατηγός κατηγορούνταν για συμμετοχή σε δολοφονική συνωμοσία κατά του Αδόλφου Χίτλερ και για αυτό το λόγο διατάχθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας υδροκυάνιο, προκειμένου να του παρασχεθούν εγγυήσεις πως δεν θα διώκονταν τα μέλη της οικογένειάς του. 


Δυο στρατηγοί συνόδευσαν την «αλεπού της ερήμου» μακριά από το σπίτι με αυτοκίνητο. Λίγα λεπτά αργότερα η σύζυγος του Ρόμελ έλαβε ένα τηλεφώνημα με το οποίο πληροφορήθηκε το θάνατο του συζύγου της. Ο Ρόμελ που έχτισε τη φήμη - ακόμα και από τους αντιπάλους του – ενός από τους πιο αξιόλογους και αξιοσέβαστους στρατιωτικούς διοικητές του Β Παγκόσμιου Πολέμου πέθανε σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα. 

Το γράμμα του υιού Ρόμελ, γραμμένο στα αγγλικά χρονολογείται στις 27 Απριλίου 1945 καταχωρήθηκε ως αρχειακό υλικό του πολέμου. Το αρχείο στο οποίο ταξινομήθηκε ανήκε στο λογαχό Noel Chavasse, υπασπιστή του Άγγλου Στρατάρχη Bernard Montgomery.

«Στις 12 το μεσημέρι ο πατέρας μου υποδέχθηκε δυο στρατηγούς. Μετά από τρία τέταρτα της ώρας τον είδα να βγαίνει από το δωμάτιο της μητέρας μου. Μου είπε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ του έδωσε δυο επιλογές, ή να πάρει δηλητήριο, ή να συρθεί ενώπιον του λαϊκού δικαστηρίου» αναφέρεται στο δισέλιδο γράμμα. «Ο Αδόλφος Χίτλερ του γνωστοποιούσε ακόμα ότι αν επέλεγε την αυτοκτονία, τότε τίποτα δεν θα συνέβαινε στην οικογένειά του». 

Ο Ρόμελ ακόμα και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους ανθρωπιστές αξιωματικούς του Γ΄ Ράιχ. Αγνοούσε επιδεικτικά εντολές για εκτελέσεις αιχμαλώτων Εβραίων στρατιωτών και πολιτών, ενώ το Africa Corps που διοίκησε στη βόρεια Αφρική ποτέ δεν κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου. 


ΠΗΓΗ: russiatoday.gr/real.gr