8.1.13

Νέα διαρροή προσωπικών στοιχείων Ελλήνων πολιτών από το υπουργείο Οικονομικών!


Νέα διαρροή προσωπικών στοιχείων Ελλήνων πολιτών από το υπουργείο Οικονομικών!


Ακόμα μια υπόθεση μεγάλης διαρροής προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών, αλλά και εταιρειών, έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, από χθες, Δευτέρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε βάρος των ιδιοκτητών εταιρείας, η οποία με τους 35 υπαλλήλους της είχε βγάλει παράνομα «στην πιάτσα» ψηφιακά αρχεία προσωπικών δεδομένων ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και στοιχεία εταιρειών.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος», στα στοιχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνονται φορολογικές δηλώσεις, χρέη στην εφορία, δόσεις, αλλά και περιουσιακά στοιχεία, ενώ και πάλι ως πηγή της διαρροής εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή που έχουμε αντιμετωπίσει»,  ομολογούν υψηλόβαθμα στελέχη της Δίωξης, και σημειώνουν ότι στο κτίριο της εταιρείας η οποία διακινούσε τα προσωπικά δεδομένα, βρήκαν ένα ολόκληρο δωμάτιο με σέρβερ που υποστήριζαν την ηλεκτρονική... περιουσία της.
Εντός της ημέρας, η αστυνομία αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., φέρονται να μην αποκλείουν τα συγκεκριμένα δεδομένα να είναι αποτέλεσμα της δράσης των ίδιων «ποντικών» που είχαν δράσει και άλλες φορές, καθώς η υπόθεση θυμίζει πολύ παλαιότερες παρόμοιες διαρροές, με τη βασική διαφορά ότι αυτή τη φορά τα στοιχεία που διέρρευσαν είναι πολλά περισσότερα. Οι αρχές προσπαθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με τη χρήση και τη διακίνηση των φορολογικών δεδομένων, όπως από πού αποκτήθηκε αυτή η λίστα, ποιοι άλλοι είχαν πρόσβαση σε αυτήν, πώς ακριβώς τη χρησιμοποιούσαν και πόσο εκτεταμένη είναι τελικά η διαρροή.
Υπενθυμίζεται ότι είναι το τρίτο κρούσμα αποκάλυψης οικονομικών δεδομένων πολιτών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Νοεμβρίου είχε βρεθεί στα χέρια 35χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου άλλη μια λίστα με 9 εκατομμύρια εγγραφές φορολογικών στοιχείων, ενώ είχε προηγηθεί μία ακόμη δημοσιοποίηση εγγράφων μακροοικονομικών δεδομένων του υπουργείου που αρχικά είχε φανεί ως αποτέλεσμα χάκινγκ στα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
http://www.eklogika.gr