26.1.13

ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Στα χέρια ΕΥΠ και Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών η διάταξη μάχης των τουρκικών Ε.Δ


Άκρως απόρρητες πληροφορίες για τη διάταξη μάχης μονάδων της Τουρκικής Αεροπορίας (THK) αλλά και τουρκικού δικτύου αεράμυνας, φαίνεται ότι διέρρευσαν στην Ελλάδα, μέσω δικτύου χωρίς η Άγκυρα να είναι ακόμη σε θέση να αποτιμήσει ακριβώς το μέγεθος της διαρροής.
Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Zaman, το οποίο δημοσιεύτηκε χτες, η εκδίκαση της υπόθεσης που συγκλονίζει τη γειτονική χώρα, αποκαλύπτει σταδιακά νέες πληροφορίες για τη διαρροή κρίσιμων στρατιωτικών πληροφοριών στην Ελλάδα, οι οποίες είναι συγκλονίστηκες τόσο λόγω της έκταση τους όσο και της ευκολία με την οποία το κύκλωμα κατασκοπίας, διείσδυσε σε υψηλά επίπεδα στην ιεραρχία ενώ απέκτησε πρόσβαση σε εξαιρετικά κρίσιμες πληροφορίες για την αμυντική διάταξη της Γείτονος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι παραδόθηκε μέρος επιχειρησιακών σχεδίων με δρομολόγια και περιοχές περιπολίας των μαχητικών της τουρκικής Αεροπορίας, που θα αναλάβουν πάνω από το Αιγαίο σε περίπτωση κρίσης με την Ελλάδα.
Οι κατηγορίες βαραίνουν τον Μετίν Kubilay Kaşlı ο οποίος φέρεται ως υπεύθυνος για τη διαρροή των πληροφοριών που παρέδωσε στις «ελληνικές αρχές». Ειδικά για τα σχέδια πτήσεων αναφέρεται ότι έχουν σχεδιαστεί με βάση πολλαπλές επιλογές, οι οποίες αξιολογούνται και τελικά προκρίνονται αναλόγως της τακτικής κατάστασης από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ
Μια άλλη ιδιαίτερα κρίσιμη «διαρροή» στρατηγικών πληροφοριών για τη διάταξη μάχης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εμβέλεια κάλυψης κινητών και σταθερών συστημάτων ραντάρ της τουρκικής Αεροπορίας που επιτηρούν τον τουρκικό εναέριο χώρο και το Αιγαίο.
Επίσης στις πληροφορίες που παραδόθηκαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται και αναφορά με εκτιμήσεις σχετικά με την εμβέλεια και τους αντίστοιχους τομείς κάλυψης του «εναέριου συστήματος επιτήρησης και ελέγχου που θα αποκτήσει σύντομα η Τουρκία».
Προφανώς αφορά το σύστημα ηλεκτρονικής σάρωσης ΜΕΣΑ επί του αεροσκάφους εναέριας επιτήρησης Β-737 ΑΕW & C Peace Eagle, τα οποία παραλαμβάνει σταδιακά η τουρκική Αεροπορία και σύντομα αναμένεται ότι θα καταστούν επιχειρησιακά, επιτηρώντας ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Τουρκίας αλλά και το Αιγαίο, συντονίζοντας αεροπορικές επιχειρήσεις.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στα έγγραφα που διέρρευσαν προς την Ελλάδα, περιλαμβάνεται και ένας χάρτης όπου απεικονίζονται όλα τα «τυφλά» σημεία και κενά στην αεράμυνα της Τουρκίας, προξενώντας με τον τρόπο αυτό ανυπολόγιστη ζημιά στην Εθνική Ασφάλεια της χώρας.
Τη διάταξη μάχης των τουρκικών ραντάρ φέρεται ότι παρέδωσε ο πληροφοριοδότης Αχμέτ Gökçül, ενώ το χάρτη με τα κενά της τουρκικής αεράμυνας φέρεται ότι παρέδωσε ένα άλλο πρόσωπο που κατονομάζεται ως ο Cem ΕΕΥ.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως φαίνεται ότι έχει το πού κατέληξαν οι πληροφορίες αυτές καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι προωθήθηκαν από τον Eris «σε ένα Σμήναρχο ο οποίος υπηρετεί ως Διευθυντής Επιχειρήσεων στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας στην Ελλάδα»!
ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΟΙΡΑΣ F-16
Οι αποκαλύψεις που υπάρχουν στο σχετικό δημοσίευμα γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές καθώς αναφέρεται ότι έχουν παραδοθεί στην Ελλάδα «τα σχέδια ανάπτυξης σε περίοδο επιχειρήσεων της 192 Μοίρας σε θέσεις διασποράς στο πολιτικό αεροδρόμιο του Bodrum κοντά στα μικρασιατικά παράλια και σε απόσταση αναπνοής με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου .
Συγκεκριμένα η Μοίρα αυτή (192Filo) είναι μία από τις δύο που επιχειρεί από το την αεροπορική βάση του Μπαλίκεσιρ με μαχητικά F-16C / D Block 50 Fighting Falcon σε ρόλο αναχαίτισης και καταστολής αεράμυνας.
Αναφέρεται ότι διέρρευσαν «πρωτόκολλα, λίστες προσωπικού, αριθμός ενεργής δύναμης μαχητικών, υπηρεσίες πληρωμάτων - ακόμη και οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης μαχητικών σε περίοδο επιχειρήσεων».
Και ως αποκορύφωμα όλων αναφέρεται ότι διέρρευσαν στην ελληνική πλευρά στοιχεία που περιλαμβάνονταν σε αντίγραφο άκρως απόρρητης έκθεσης για τις εκτιμήσεις και την αξιολόγηση των τούρκων για τις στρατιωτικές δυνατότητες των ελληνικών Ε.Δ!
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές στρατιωτικές δυνατότητες συντάχτηκαν από τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο που υπηρετεί στην Αθήνα ενώ η διαρροή τους στην Ελλάδα έγινε μέσω επαφής που έγινε από τους πληροφοριοδότες με τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ελλάδας στην Άγκυρα.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το κατηγορητήριο για τα μέλη της ομάδας που εμπλέκονται στη διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών περιλαμβάνει χιλιάδες σελίδες με δεκάδες ονόματα ενώ την εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναλάβει εισαγγελική ομάδα σε δικαστήριο της Σμύρνης.
Αυτό που προκαλεί πραγματικά εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία τα μέλη της οργάνωσης που εκτελούσε κατασκοπεία, κατάφεραν να δωροδοκήσουν χαμηλόβαθμα αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προσφέροντας, μετρητά, γυναίκες ή ακόμη και υποκύπτοντας σε εκβιασμούς και παραπλάνηση.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι προκαλεί «μούδιασμα» στους τούρκους υπευθύνους, όχι μόνο η έκταση των διαρροών απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών αλλά και τα τεράστια ερωτηματικά γύρω από το πώς οι πληροφοριοδότες κατάφεραν να παρακάμψουν τα μέτρα ασφαλείας και να περάσουν απαρατήρητοι για καιρό από την τουρκική αντικατασκοπία η οποία στάθηκε ανήμπορη να εντοπίσει την εκτεταμένη διείσδυση πληροφοριοδοτών στις τουρκικές ΕΔ.
Το σκάνδαλο φαίνεται ότι θίγει σοβαρά την αξιοπιστία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς αμφισβητεί καίρια την ικανότητα των μέτρων ασφαλείας τα οποία έγιναν στη κυριολεξία «ελβετικό τυρί» από τους πληροφοριοδότες που φέρεται ότι τροφοδότησαν με πολύτιμα στοιχεία τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Εάν οι κατηγορίες ευσταθούν σε όλο τους το εύρος, τότε έχουμε να κάνουμε με μια τεράστια επιτυχία των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίες προφανώς εργάστηκαν αθόρυβα συλλέγοντας άκρως απόρρητα στοιχεία για τη διάταξη μάχης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρόκειται πραγματικά για μια συγκλονιστική υπόθεση κατασκοπίας η οποία πλέον με τη εξάρθρωση του κατασκοπευτικού δικτύου και την έναρξη εκδίκασης των κατηγορούμενων είναι βέβαιο ότι θα συγκλονίσει μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια τη Τουρκία.
Δεν αναφέρεται όμως πουθενά το χρονικό διάστημα το οποίο το κατασκοπευτικό δίκτυο ήταν ενεργό δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό υπόνοιες ότι η διαρροή απόρρητων πληροφοριών ίσως είναι πολύ μεγαλύτερη από όση οι τούρκοι αφήνουν να εννοηθεί από τα όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φώς της δημοσιότητας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr