26.1.13

ΝΑΤΟ - Ρωσία ..."συμμαχία"



Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα πάρει μέρος σε κοινές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ μέσα στο 2013, αφού πρώτα πραγματοποιηθούν συνομιλίες για την πυραυλική άμυνα.


Την ανακοίνωση αυτή εξέδωσε το ρωσικό Γενικό Επιτελείο μετά την πραγματοποίηση της τακτικής συνόδου του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του νέου χρόνου.

Η ανακοίνωση του Γκεράσιμοφ ανέφερε, επίσης, ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στην αντιτρομοκρατική άσκηση του ΝΑΤΟ «Vigilant Skies» («Άγρυπνοι Ουρανοί»), καθώς και σε μια σειρά από κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στόχος των κοινών γυμνασίων Ρωσίας-ΝΑΤΟ είναι να προωθηθεί πρακτικά η συνεργασία υπηρεσιών επιμελητειακής υποστήριξης αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και προβλημάτων στις επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δήλωση του Γκεράσιμοφ, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή στην άσκηση «Ικανή Επιμελητεία», η οποία θα γίνει το καλοκαίρι στη Σλοβακία. Στόχος της άσκησης είναι να προσαρμοστούν οι αξιωματικοί της επιμελητειακής υποστήριξης σε σύγχρονες διαδικασίες ανεφοδιασμού του στρατού με καύσιμα και άλλα υλικά. Όπως διευκρινίστηκε, τα θέματα εκπαίδευσης αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και θέματα αερομεταφοράς.

«Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο δίνει μεγάλη σημασία στη στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ και ήδη η συνεργασία που είχαμε το 2012 ήταν θετική, με το 85% των προγραμμάτων να έχουν ολοκληρωθεί» συμπλήρωσε ο Γκεράσιμοφ.

Διευκρινίζοντας τον χαρακτήρα της ρωσικής συμμετοχής στην αντιτρομοκρατική άσκηση, ο Γκεράσιμοφ είπε πως θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση του προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων, «οικιακής κατασκευής» βομβών.

Ο Ρώσος στρατηγός δήλωσε, ακόμη, στους δημοσιογράφους ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει τις προοπτικές συνεργασίας με το ΝΑΤΟ σε θέματα πυραυλικής άμυνας. Στο πλαίσιο του συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ, θα γίνει από κοινού ανάλυση του πλαισίου και των συνθηκών για ενδεχόμενη συνεργασία αναφορικά με την άμυνα της Ευρώπης».

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι το ζήτημα της πυραυλικής άμυνας «παραμένει πολύπλοκο και δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη να συναντηθούμε στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Αλλά έχουμε κοινές ανησυχίες και ελπίζουμε ότι με τη συνεργασία θα λάβουμε μέτρα προκειμένου να περιορίσουμε αυτές τις ανησυχίες. Είμαστε πολύ ανοιχτοί στις συζητήσεις με τους συναδέλφους μας για τα εν λόγω ζητήματα. Κυρίως, δεν έχουμε πρόθεση να περιορίσουμε τις δυνατότητες της αμυντικής ασπίδας του ΝΑΤΟ εναντίον ενδεχόμενων απειλών από τη Μέση ανατολή. Αλλά ευλόγως αναμένουμε ότι η ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ δεν θα επιφέρει κινδύνους για την ασφάλεια της Ρωσίας».

Η καλή ατμόσφαιρα που επικρατεί στις σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία αντικατοπτρίζεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως η Ρωσία θα υποστηρίξει την προωθούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα δίνει εντολή παράτασης των δραστηριοτήτων της συμμαχίας στο Αφγανιστάν και το 2014.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: RIA Novosti - Russia Beyond the Headlines
zougla