30.1.13

Τζαμί, Χάλκη αλλά στο βάθος θαλάσσιες ζώνες

EFENPRESS: Το "δουλικό" ύφος του κ. Σαμαρά σε σχέση με το αγέρωχο ύφος και το..τουπέ του Τούρκου,δεν θυμίζουν σε τίποτα ανάλογες φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε συναντήσεις του με πραγματικά μεγάλους ηγέτες και όχι με... ημιτασιόν.
Δυστυχώς...
________


Για «θετική στάση του Αντώνη Σαμαρά ως προς το τζαμί της Αθήνας» έκανε λόγο το CNN Turk στο εκτενές χθεσινοβραδινό του άρθρο για το τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ντόχα του Κατάρ –συνάντηση που είχε προαναγγελθεί μία ημέρα πριν από την Άγκυρα κάτι που σημαίνει πως οι γείτονες είχαν κάνει ήδη τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να υπάρξει η ανεπίσημη συζήτηση των δυο ανδρών. 


Ο κ. Σαμαράς ήταν εξαιρετικά φειδωλός στις δηλώσεις του για αυτή τη συνάντηση και παρέπεμψε στη συνάντηση που θα γίνει στις 4 και 5 Μαρτίου στην Άγκυρα στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας όπου θα τεθεί επί τάπητος όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονικά συγκυρία με την Αθήνα να βρίσκεται σε τροχιά σημαντικών αποφάσεων έως τις αρχές του καλοκαιριού τόσο για τα ενεργειακά όσο και για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο Αιγαίο για τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες – θέμα που ο Πρωθυπουργός έθεσε ακροθιγώς στον κ. Ερντογάν χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ποια ήταν η αντίδραση του τελευταίου. Σημειώνεται πως για το ίδιο θέμα αυξημένο ενδιαφέρον έχει ήδη δείξει και η Ουάσιγκτον.



Οι πληροφορίες από το Κατάρ αλλά και η γενικότερη αίσθηση που δίνεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι πως ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα πιεστικός στο ζήτημα της κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα στο οποίο φαίνεται πως επέμεινε αρκετά κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά. 

Το CNN Turk μάλιστα επικαλείται πληροφορίες από την τουρκική πλευρά σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ερντογάν συνέδεσε το όλο θέμα με τον αριθμό των μουσουλμάνων που υπάρχουν στην Αθήνα αλλά και με το γεγονός ότι υπάρχει τουριστικό ρεύμα από μουσουλμανικές χώρες. Η Αθήνα δεν μπήκε καν στη συζήτηση για το ποιος θα… πληρώσει για την κατασκευή του τζαμιού ενώ ο κ. Σαμαράς φέρεται να τόνισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει περάσει ήδη από το ελληνικό κοινοβούλιο και μπορεί να προχωρήσει με αμοιβαία βήματα κατανόησης και καλής πίστης από τις δυο πλευρές. 

Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της Hurriet στο οποίο για μία ακόμη φορά γινόταν αναφορά σε εντολές Ερντογάν προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη νομική φόρμουλα ώστε να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία στην Ντόχα του Κατάρ να θέσει στον Αντώνη Σαμαρά το μείζον, για την Άγκυρα, ζήτημα των ιεροδιδασκάλων στη Θράκη για το οποίο το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι «παραβλέπονται οι απόψεις της μειονότητας». 

Η Αθήνα είχε απαντήσει δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα ο οποίος υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων είχε αφήσει αιχμές για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή στη διαδικασία που αφορούσε αποκλειστικά και μόνον την ελληνική πολιτεία με την επισήμανση ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς τόνισε πως οι νέες διατάξεις συνιστούν επί της ουσίας αναβάθμιση για τους ιεροδιδασκάλους στη Θράκη και πως με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά έμπρακτα το σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία και την πιστή εφαρμογή όλων των διεθνών συνθηκών και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. 

Οι δυο άνδρες, όπως μεταδίδουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα αλλά και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει τουρκικά funds για επενδύσεις στην Ελλάδα με τον κ. Ερντογάν μάλιστα να φέρεται να προτρέπει τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις.
real