29.1.13

Ζεσταίνουν τις μηχανές οι αγρότες σε όλη τη χώρα Στόχος είναι να στηθούν μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο ως την Κρήτη


Ζεσταίνουν τις μηχανές οι αγρότες σε όλη τη χώρα
Tα πρώτα τρακτέρ να βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Στόχος τους είναι να στηθούν μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο ως την Κρήτη. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντιμετωπίζει με τρόμο αυτό το ενδεχόμενο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν τους αγρότες από το βασικό τους στόχο να παρατάξουν τα τρακτέρ τους εκατέρωθεν της εθνικής οδού για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Οι αγρότες δεν δείχνουν να ικανοποιούνται από τις συζητήσεις, ωστόσο και είναι λογικό αφού ο Αθ. Τσαυτάρης δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις. Εν τω μεταξύ, είχαν συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη, με σκοπό να βρεθεί ένα κοινό σημείο πλεύσης για το αγροτικό πρόβλημα.
Τον κίνδυνο να προκληθεί επισιτιστική κρίση από την αδυναμία των αγροτών να παράξουν πλούτο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτικών ενώσεων από όλη την Ελλάδα.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Βενιζέλο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι θα ζήτησει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

Συνεπώς, με την αμέριστη συμπαράσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πλευρό τους, προαναγγέλλουν, για τις επόμενες ημέρες, περισσότερα τρακτέρ στους δρόμους και μπλόκα σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Ένταση στο "μπλόκο" της Λαμίας

Υπό την έντονη παρουσία της Aστυνομίας άρχισε η μετακίνηση των αγροτών και από τα χωριά της Φθιώτιδας για τη Λαμία. Περίπου 60 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη και απέχουν μόλις τρία χιλιόμετρα από την εθνική οδό Λαμίας- Αθηνών.

Στο σημείο, όπου είχαν προσδιορίσει οιαγρότες ότι θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ, βρισκόταν πολυάριθμη αστυνομική δύναμη. Δεν έλειψαν οι φραστικές διαμαρτυρίες για τον έντονο αστυνομικό κλοιό που υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο.

Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ αγροτών και Αστυνομίας όταν αγρότες από το χωριό Ανθήλη με περίπου 20 τρακτέρ επιχείρησαν να μπουν στην εθνική οδό για να κατευθυνθούν προς τη Λαμία που ήταν τόπος συγκέντρωσης. Οι αστυνομικοί τούς σταμάτησαν και ζήτησαν για να κινηθούν τα τρακτέρ να έχουν πινακίδες. Οι αγρότες αρνήθηκαν και στάθμευσαν τα τρακτέρ στην είσοδο του χωριού δίπλα στην εθνική οδό, 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Λαμίας.

Οι αγρότες και τα τρακτέρ, που έχουν συγκεντρωθεί, προέρχονται κυρίως από τη Δυτική Φθιώτιδα, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με συναδέλφους τους στα καμποχώρια της Λαμίας αλλά και στην περιοχή του Δομοκού και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες να κινηθούν και άλλα τρακτέρ από άλλα χωριά προς τη Λαμία. Όπως σημειώνουν οι επικεφαλής των αγροτών θα παραμείνουν στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι την Πέμπτη περιμένοντας τις διαβουλεύσεις και τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Αθήνα και μετά θα πάρουν τις αποφάσεις τους.

Τι ζητάνε οι αγρότες

-Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι
-Διατήρηση στα ίδια επίπεδα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου
-Αφορολόγητο πετρέλαιο
-Μείωση κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος,
-Χορήγηση άτοκων δανειών στους φτωχούς αγρότες, με περίοδο χάριτος
-Αφορολόγητο του οικογενειακού αγροτικού εισοδήματος έως 40.000 ευρώ
-Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.

Επίσης, ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.
news.gr