7.1.13

ΣΥΡΙΖΑ: ΣΤΟ "ΚΑΔΡΟ" Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Τριγμοί στη συγκυβέρνηση για την Προανακριτική! - Φοβίζουν οι διαρροές


Να συσπειρώσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και να αποφύγουν τυχόν νέες διαρροές βουλευτών που ενδεχομένως δεν ικανοποιούνται με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών στο πρόσωπο μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσον αφορά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ επιχειρούν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική Επιτροπή που κατατίθεται σήμερα εκτός απροόπτου και η οποία έχει ανάψει «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες, καθώς ζητείται και η παραπομπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, προκάλεσε ήδη τους πρώτους τριγμούς στη συγκυβέρνηση οι οποίοι εκδηλώθηκαν με τη διαφοροποίηση δύο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.
Ο βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Βουδούρης με δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ της αναζήτησης ποινικών ευθυνών και για τον κ. Βενιζέλο, άποψη η οποία φέρεται να εκφράζει και τον Πάρι Μουτσινά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης φαίνεται ότι θα λάβει τις όποιες αποφάσεις του (διαγραφές) από αύριο, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Κανένα πάντως από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης δεν επιθυμεί τη στοχοποίηση του κ. Βενιζέλου και σε αυτή την κινείται και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρούν πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε περίπτωση που διαγραφούν οι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τότε η συγκυβέρνηση θα αριθμεί
Την ίδια ώρα πάντως κυβέρνηση και αντιπολίτευση θεωρούν δεδομένες τις ποινικές ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου και κοντράρονται για επιμέρους ζητήματα. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν τόσο στο ότι τα πιθανά ποινικά αδικήματα του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν έχουν παραγραφεί όσο και στο ότι αυτό της νοθείας πρέπει να δικαστεί από τακτικό δικαστήριο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ολομέλεια της Βουλής αναμένει τις προτάσεις παραπομπής του κ. Παπακωνσταντίνου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της έρευνας. Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν το νομοσχέδιο για την κατάργηση φορέων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το νέο φορολογικό του υπουργείου Οικονομικών και θα κυρωθούν ορισμένες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αποτελούν προαπαιτούμενα για την τρόικα.
Με τον τρόπο αυτό και σύμφωνα με τον υπολογισμό των επιτελείων Μαξίμου - Βουλής από τις 14 έως τις 18 Ιανουαρίου αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Με τα έως τώρα δεδομένα, οι προτάσεις που θα συζητηθούν θα είναι η ήδη κατατεθειμένη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που ζητά άσκηση ποινικών διώξεων για τον κ. Παπακωνσταντίνου και αυτή που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες από τον ΣΥΡΙΖΑ για Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλο. Στο τέλος της συζήτησης θα στηθούν δύο κάλπες – μια για κάθε υπουργό – και οι βουλευτές  θα κληθούν να ψηφίσουν μυστικά ποιος θεωρούν ότι πρέπει να ερευνηθεί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr