15.1.13

Κοινή αεροπορική άσκηση Ιαπωνίας-ΗΠΑ


Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας από την δευτέρα το πρωί διεξάγουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις υπό την σκιά της εμπλοκής μαχητικών αεροσκαφών της Κίνας και της Ιαπωνίας πάνω από τις αμφισβητούμενες νήσους, δήλωσε ανώτατος Ιάπωνας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας σύμφωνα με το Yahoo. com.

Στην πενθήμερη αεροπορική άσκηση συμμετέχουν 6 αμερικανικά μαχητικά FA-18 και περίπου 90 Αμερικανοί στρατιωτικοί και τέσσερα ιαπωνικά αεροσκάφη F-4 και απροσδιόριστος αριθμός στρατιωτικών ανέφερε ο Ιάπωνας αξιωματούχος.
Η άσκηση διεξάγεται πάνω απο τον ειρηνικό ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της νήσου Σικόκου, του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας.
Η κοινή αμερικανοιαπωνική άσκηση έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τις επιθετικές δηλώσεις του νέου Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ο οποίος υποσχέθηκε να αναζωογονήσει την συμμαχία του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και να τηρήσει μια πιο σκληρή γραμμή κατά του Πεκίνου ειδικά για το θέμα των αμφισβητούμενων νήσων.
Επίσης έρχεται εν μέσω έντασης μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας για την κυριαρχία επί των επίμαχων νήσων Σενκάκου στην Ανατολική θάλασσα της Κίνας λόγω των τελευταίων συχνών εναέριων εμπλοκών στην συγκεκριμένη περιοχή.
Σήμερα Τρίτη, ένας κινεζικό πολιτικό αεροσκάφος τύπου Υ-12 πέταξε κοντά αλλά όχι μέσα στον εναέριο χώρο των επίμαχων νήσων, προκαλώντας την άμεση ενεργοποίηση και πτήση των ιαπωνικών μαχητικών ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.
Επίσης την κυριακή οι ΕΔ της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν άσκηση με κύριο σενάριο την ανακατάληψη "μιάς απομακρυσμένου νήσου που έχει καταληφθεί από εχθρική δύναμη».
Περίπου 300 Ιάπωνες στρατιώτες πήραν μέρος στην άσκηση μαζί με 20 μαχητικά αεροσκάφη F-15 και περισσότερα από 30 άρματα μάχης, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ στην περιοχή Chiba, νοτιοανατολικά του Τόκιο.
Περίπου 80 καταδρομείς από το προσωπικό της 1 ης  Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ΤΟΥ ιαπωνικού Στρατού πραγματοποίησαν καταρίχηση ΑΠΌ ΓΙΑ ΝΑ ελικόπτερα αντιμετωπίσουν ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ εξουδετερώσουν «εισβολή εχθρικών δυνάμεων στην νήσο».
Σύμφωνα με πληροφορίες τον Οκτώβριο η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είχαν εγκαταλείψει ε τα σχέδια τους για κοινές στρατιωτικές επειδή Τόκιο δεν ήθελε να προκαλέσει περαιτέρω το Πεκίνο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr