12.1.13

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΛΙ-ΕΝΑΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ Με αίμα βάφτηκε επιχείρηση της Γαλλίας στη Σομαλία-Θρίλερ με τον Γάλλο όμηρο


Με αίμα βάφτηκε επιχείρηση της Γαλλίας στη Σομαλία-Θρίλερ με τον Γάλλο όμηρο
Αβέβαιη παραμένει η τύχη του Γάλλου πράκτορα που κρατούνταν όμηρος εδώ και τρία χρόνια από Σομαλούς ισλαμιστές, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων στα νότια της Σομαλίας, για την απελευθέρωσή του. Σε άλλη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι, στην Δυτική Αφρική, έπεσε νεκρός ένας Γάλλος πιλότος. Το Παρίσι αρνείται ότι οι δυο επιχειρήσεις συνδέονται.

Αρχικά το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αφότου επιβεβαίωσε μετά από πολλές ώρες ότι όντως διεξήχθη επιχείρηση αργά το βράδυ της Παρασκευής η οποία έγινε αρχικά γνωστή από τους Σομαλούς ισλαμιστές, ανακοίνωσε ότι ο όμηρος, Ντενί Άλεξ, πράκτορας της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών (DGSE) είναι νεκρός, καθώς εκτελέστηκε από τους απαγωγείς του.


Ωστόσο οι τελευταίοι το διέψευσαν αμέσως. Εκπρόσωπος των σομαλών ισλαμιστών, δήλωσε τηλεφωνικά ότι "οι Γάλλοι δεν πήραν αυτό που ζητούσαν" καθώς ο όμηρος δεν βρισκόταν καν στην περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση. Ισχυρίστηκε ότι ο Αλεξ είναι ζωντανός και ότι οι αντάρτες θα δώσουν πληροφορίες για την τύχη του, εντός δυο ημερών.

Έκανε επίσης λόγο για «άγρια μάχη» 45 λεπτών, κατά την οποία οι Σομαλοί υποστηρίζουν ότι σκότωσαν «αρκετούς» Γάλλους στρατιώτες και ότι κρατούν όμηρο έναν ακόμη τραυματία, χωρίς να δώσουν πληροφορίες για τις δικές τους απώλειες.

"Καταδρομείς εισέβαλαν εκεί όπου κρατείτο χθες το βράδυ και αντιμετώπισαν αμέσως πολύ μεγάλη αντίσταση. Όλα μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι ο Ντενί Αλέξ σκοτώθηκε δυστυχώς από αυτούς που τον κρατούσαν", διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά την επιδρομή σκοτώθηκαν δυο Γάλλοι στρατιώτες και 17 "τρομοκράτες".

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα εναντίον κατοικίας στο Μπιλομάρερ, μιας περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών σεμπάμπ, 110 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.
Ο πράκτορας των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, με το ψευδώνυμο Ντενί Αλέξ, που κρατείτο όμηρος στη Σομαλία από ισλαμιστές αντάρτες από τις 14 Ιουλίου του 2009, είχε απαχθεί στο Μογκαντίσου μαζί με έναν ακόμη πράκτορα, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 2009.
Τον Ιούλιο του 2010 είχε εμφανιστεί σε βίντεο, κάνοντας έκκληση προς την γαλλική κυβέρνηση, να αποσύρει την στήριξή της προς την κυβέρνηση της Σομαλίας.
Ενας Γάλλος πιλότος νεκρός στο Μάλι
Η επέμβαση στην Σομαλία ακολούθησε λίγες ώρες μετά την επέμβαση γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων την Παρασκευή, στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Γάλλος πιλότος.
Οι γαλλικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα για δεύτερη ημέρα αεροπορικές επιδρομές κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι και απέστειλαν στρατεύματα για να προστατεύσουν την πρωτεύουσα της χώρας Μπαμακό, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, διαψεύδοντας ότι οι επιχειρήσεις σε Σομαλία και Μάλι συνδέονται.
Οι ισλαμιστές πάντως προειδοποίησαν ότι "θα υπάρξουν συνέπειες, όχι μόνον για τους Γάλλους ομήρους, αλλά και για όλους τους Γάλλους πολίτες, οπουδήποτε βρίσκονται αυτοί στον μουσουλμανικό κόσμο", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν, Σάντα Ουλντ Μπουμάμα.
"Θα συνεχίσουμε την αντίσταση και την αυτοάμυνά μας. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε πολεμώντας", πρόσθεσε.
ETHNOS