14.1.13

Ανατροπή στη Συρία - Οι κυβερνητικοί κερδίζουν έδαφος - Επικρατούν στην μάχη της Δαμασκού


Η Δαμασκός έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τους θύλακες των ισλαμιστών ανταρτών σύμφωνα με τις αναφορές Ρώσων αξιωματούχων, σηματοδοτώντας μια εντυπωσιακή μεταβολή στην ένοπλη συριακή σύγκρουση. Τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας ελέγχουν σχεδόν όλα τα προάστεια της Δαμασκού, έχοντας βελτιώσει κατά πολύ την απόδοσή τους με τη βοήθεια βέβαια και της Αεροπορίας.
Στα προάστια της πρωτεύουσας που έχουν απελευθερωθεί από τους ισλαμιστές βρίσκεται και η Νταράγια, μία πόλη-κλειδί, οι μάχες γύρω από την οποία διεξάγονταν όλη την περασμένη εβδομάδα.
Η Νταράγια, η οποία βρίσκεται στα νότια της Δαμασκού, θεωρείται ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο, επειδή είναι δίπλα στην βάση Mazzeh της συριακής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα World Tribune, παρά τα όποια κέρδη είχαν αποκομίσει οι ισλαμιστές αντάρτες τους τελευταίου μήνες στην ανατολική και βόρεια Συρία, παρέμειναν έκθετοι στις αεροπορικές επιδρομές της συριακής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «ο συριακός στρατός χρησιμοποιώντας την αεροπορική ισχύ και τους ιρανικούς πυραύλους Fateh -. 110. απωθεί τους αντάρτες από τις θέσεις τους και στρατηγικές τοποθεσίες Έχει βελτιωθεί και στην χρήση των αρμάτων μάχης μέσα σε κατοικημένες περιοχές Τα άρματα μάχης Τ-72 (φωτό) λόγω μικρού όγκου και ευκινησίας αποδείχθηκαν πολύτιμα στον αστικό αγώνα ".
Συριακά μαχητικά Su-22 και MiG-23 κτύπησαν με κατευθυνόμενα όπλα συγκεντρώσεις ανταρτών εγκατελέιποντας την τακτική των πληγμάτων με βόβμες ελεύθερης πτώσεις που δεν είχαν αποδόσει τα αναμενόμενα και σταμάτησαν πολλές επιθέσεις των ισλαμιστών σε μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία.
Τις τελευταίες δύο ημέρες οι αντάρτες δέχτηκαν πυκνά πυρά από αεροσκάφη Su-25 και πυραύλους Fateh - 110 κατά την επιχείρηση κατάληψης του αεροδρομίου του Άφις στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού - Χαλεπίου και σκοτώθηκαν περίπου 200 από αυτούς καθώς επλήγη φάλαγγα με πυρομαχικά την ώρα που ξεφόρτωνε υλικό σε μία ταξιαρχία των ανταρτών.
Η βάση του Άφις με περισσότερα από 40 ελικόπτερα αποτελεί ορμητήριο επιθέσεων ενάντια στους αντάρτες, οι οποίοι ήθελαν την εξουδετέρωσή της με κάθε τρόπο.
Στις επιθέσεις συμμετείχαν τμήματα της Αλ Κάιντα, τα οποία κατάφεραν να μπουν στο αεροδρόμιο για λίγες ώρες αλλά αναγκάστηκαν να απαγκιστρωθούν, μετά το αεροπορικό πλήγμα και την εξάντληση των πυρομαχικών τους.
Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρουν ότι οι αντάρτες δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν αποθήκες που φυλάσσονται Α / Α όπλα και έτσι αδυνατούν να περιορίσουν την συριακή Αεροπορία.Λόγω της αδυναμίας αυτης δεν μπορούν να κρατήσουν καμμία βάση για πάνω απο μία ημέρα, καθώς βομβαρδίζονται ανηλεώς και την εγκαταλείπουν με βαριές απώλειες.
Παρότι λοιπόν οι αντάρτες έδειχναν τους τελευταίους μήνες να «έχουν το πάνω χέρι" η κατάσταση από τα τέλη Δεκεμβρίου άλλαξε δραματικά για αυτούς, και ο λόγος κύριος είναι η ενίσχυση των δυνάμεων του Άσαντ με τους Fateh - 110, αλλά και με έμψυχο υλικό από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, όπως και τη Χεζμπολά.Μεγάλη επιτυχία θεωρείται η αιχμαλώτιση των 6 Τούρκων που έχει αλλάξει το κλίμα και έχει ανεβάσει το ηθικό. Και το γεγονός ότι κατάφεραν να απελευθερωθούν οι 48 Ιρανοί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr