16.1.13

Στο βίντεο που κυκλοφορεί, ο υποτιθέμενος Διοικητής του Αλβανικού Εθνικού Στρατού δίνει εντολές σε κάποια υψηλόβαθμα μέλη του ενώ παράλληλα τους καλεί να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έτοιμοι να προστατεύσουν τα εδάφη των Αλβανών! > ΒΙΝΤΕΟ



Την επανεμφάνιση του έκανε ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός (AKSH) μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο νότο της Σερβίας όπου επιχειρείται η απομάκρυνση του μνημείου που έχει ανεγερθεί στο Πρέσεβο για στους αντάρτες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, της Μέντβεντια και του Μπουγιάνοβιτς», καθώς και τις νέες πληροφορίες που αναφέρουν πως το Κόσοβο συζητάει με την Σερβία την αυτονόμηση του Βορρά.

Στο βίντεο που κυκλοφορεί, ο υποτιθέμενος Διοικητής του Αλβανικού Εθνικού Στρατού δίνει εντολές σε κάποια υψηλόβαθμα μέλη του ενώ παράλληλα τους καλεί να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έτοιμοι να προστατεύσουν τα εδάφη των Αλβανών.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Κοσόβο στην σέρβικη βουλή δήλωσε πως το μνημείο δημιουργήθηκε για να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου ενώ υποστήριξε πως πίσω από την υπάρχουσα κατάσταση στο Πρέσεβο κρύβονται ο Θάτσι και ο Μπερίσα.
Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόντ Παναρίτι σχολιάζοντας τις τελευταίες πληροφορίες που κάνουν λόγω για βίαιη απομάκρυνση του μνημείου από της αρχές της Σερβίας δήλωσε πως «ελπίζει να μην συμβεί κάτι τέτοιο γιατί τότε θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις που θα φέρουν την ρευστότητα στα Βαλκάνια».
Μετά την απαίτηση της Σερβίας για αυτονομιακό καθεστώς στο Βορρά του Κοσόβου οι Αλβανοί φαίνεται πως σκληραίνουν την στάση τους, ενώ την ίδια ώρα διαρροές από κυβερνητικά γραφεία του Κοσόβου αναφέρουν πως «οδεύουμε προς Αυτονόμηση του Βορρά».
Το μνημείο για τους 27 νεκρούς αντάρτες της ένοπλης εξέγερσης των Αλβανών στη νότια Σερβία, η οποία ξέσπασε το 2000 αμέσως μετά την απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία και την άνοδο σ’ αυτήν της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, τοποθετήθηκε το Νοέμβρη του 2012 στην κεντρική πλατεία της πόλης Πρέσεβο (περίπου 400 χιλιόμετρα νοτίως του Βελιγραδίου) από βετεράνους της τρομοκρατικής οργάνωσης και με τη σιωπηλή συμφωνία των τοπικών Αρχών. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε όλα τα συμβαίνοντα προβοκάτσια και δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση το μνημείο θα απομακρυνθεί από τη σημερινή του θέση.