22.1.13

Θεσσαλονίκη: Έργα αναβάθμισης στην Αγίου Δημητρίου ξεκινά ο δήμος


Στην τελική ευθεία μπαίνει η αναβάθμιση του οδικού άξονα της Αγίου Δημητρίου, μετά την έγκριση της τρίτης φάσης του έργου, από την οδό Ίωνος Δραγούμη έως την οδό Λαγκαδά, από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της σημερινής (Δευτέρα) 21 Ιανουαρίου 2013 τακτικής συνεδρίασης του Σώματος.
Το έργο που έχει προϋπολογισμό 1.290.000 ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακατασκευής των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού Αγίου Δημητρίου, επανασχεδιασμό της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και πεζών, καθώς και αναδιάρθρωση των στοιχείων εξοπλισμού, από την οδό Ίωνος Δραγούμη έως και την οδό Λαγκαδά, συνολικού μήκους 840 μέτρων, ανέφερε κατά την εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομία και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης και συνέχισε
«Στόχος μας είναι να δοθεί μία ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, σε έναν βασικό οδικό άξονα όπως η Αγίου Δημητρίου, ενώ παράλληλα προωθούμε στην πράξη τη βιώσιμη κινητικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, με τη διεύρυνση των πεζοδρομίων, για την ασφαλή μετακίνηση των πεζών».
Συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο τμήμα της οδού προβλέπεται ελάχιστο πλάτος δέκα μέτρα, με πιο ευθυγραμμισμένη χάραξη και διατήρηση των λωρίδων κυκλοφορίας σε τρεις. Ενώ, δημιουργούνται δύο νέες ζώνες εκατέρωθεν του οδοστρώματος για χώρο στάθμευσης, δίνοντας το υπόλοιπο στο πλάτος του πεζοδρομίου. Στις δύο πλευρές που και σήμερα σταθμεύουν αυτοκίνητα διατηρούνται οι ζώνες στάθμευσης σε διαμορφωμένες εσοχές αφού διαπλατύνονται τα πεζοδρόμια στη αρχή και στο τέλος κάθε οικοδομικού τετραγώνου.
Η ανακατασκευή των πεζοδρομίων περιλαμβάνει διαπλατύνσεις εκατέρωθεν του οδικού άξονα στις συμβολές του με τις κάθετες οδούς, στα σημεία όπου τοποθετούνται κάδοι απορριμμάτων, ράμπες εισόδων και διαβάσεις πεζών, καθορίζοντας τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και διευκολύνοντας ταυτόχρονα την κίνηση των πεζών, καθώς και αντικατάσταση του υπάρχοντος πλακόστρωτου με νέο συνεχούς μοτίβου.
Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση του φωτισμού με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων εκατέρωθεν της οδού, ανά 30 μέτρα περίπου. Πρόκειται για μονά φωτιστικά σώματα, ενώ σε σημεία όπου απαιτείται προβλέπονται διπλά.
Τέλος, διατηρούνται και ενισχύονται οι δενδροστοιχίες επί των πεζοδρομίων, ενώ διαμορφώνονται ειδικές δενδροδόχοι.  Το συγκεκριμένο έργο έχει στόχο την αισθητική αναβάθμιση του οδικού άξονα της οδού Αγίου Δημητρίου, η άνετη και ασφαλής κυκλοφορία των πεζών καθώς και η διευκόλυνση τα εμπορικής δραστηριότητας, που υφίσταται κατά μήκος του οδικού άξονα.
Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.), στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «7 – Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής στην ΠΚΜ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013».Επισημαίνεται ότι, οι δύο πρώτες φάσεις του έργου, που έχουν ολοκληρωθεί, αφορούσαν το τμήμα της οδού Αγίου Δημητρίου, από την οδό Προξένων έως την οδό Αγίας Σοφίας η πρώτη, ενώ η δεύτερη φάση περιλάμβανε, το τμήμα της Αγίου Δημητρίου, από την οδό Αγίας Σοφίας έως την οδό Εθνικής Αμύνης.
agelioforos