9.1.13

Σύρραξη κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι έφοδοι των αντιεξουσιαστών


Φωτο: Εθνος/Χάρης Γκίκας
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν οι πρωϊνές έφοδοι αντιεξουσιαστών στη βίλα Αμαλίας και τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Αμφότερες οι καταλήψεις έληξαν με επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ, η οποία προχώρησε σε 92 συλλήψεις κατά την επιχείρηση στη βίλα Αμαλίας και σε 40 προσαγωγές κατά την επιχείρηση στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Φωτο: Εθνος/Χάρης Γκίκας
«Σε μια δημοκρατική κοινωνία υπάρχουν αξίες και αρχές που πρέπει να είναι σεβαστές απ' όλους, ιδιαίτερα από εκείνους στους οποίους ανατέθηκε κορυφαίος θεσμικός ρόλος. Είναι αδιανόητο να στηρίζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πράξεις βίας και ανομίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
ethnos
«Επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν καλύπτει τους γνωστούς- πλέον- κουκουλοφόρους. Η υποκριτική καταδίκη της κατάληψης των γραφείων της ΔΗΜΑΡ δεν αρκεί, γιατί η βία δεν είναι ποτέ συμβολική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να έχει υπό την προστασία του τη βίλα Αμαλία. Άλλωστε, αυτοί που εισέβαλαν σήμερα στη βίλα Αμαλία είναι οι ίδιοι που κατέλαβαν τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια προσπάθησαν να αποκλείσουν το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, με την πλήρη κάλυψη της ανακοίνωσης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ».
Και η ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου καταλήγει: «Είναι η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν επιλέγει να παραμείνει στα άκρα».
Σύρραξη κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι έφοδοι των αντιεξουσιαστών
Η Κουμουνδούρου ανταπάντησε σε υψηλούς τόνους: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, σχετικά με τις ακραίες επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και τις τεράστιες πολιτικές της ευθύνες για τη συγκάλυψη της διαφθοράς και της διαπλοκής, πέφτει στο κενό. Εκείνοι που επενδύουν στη βία και την ανομία είναι οι ίδιοι που πετσοκόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις, κάνοντας πλάτες στους εαυτούς τους καθώς και στους πλούσιους και ισχυρούς φίλους τους».
ΝΔ: Να κατοχυρώσει το ρόλο του εγγυητή των άκρων επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ 
«Κατανοούμε την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρώσει το ρόλο του αποκλειστικού εγγυητή των άκρων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, ανταπαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των καταλήψεων σε κτήρια της Αθήνας.
Στις 20 Δεκεμβρίου η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο στο χώρο, παρουσία εισαγγελέα, μετά από καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών και είχε προχωρήσει σε οκτώ προσαγωγές. Κατά την επιχείρηση είχαν
Στις 20 Δεκεμβρίου η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο στο χώρο, παρουσία εισαγγελέα, μετά από καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών και είχε προχωρήσει σε οκτώ προσαγωγές. Κατά την επιχείρηση είχαν βρεθεί περίπου 1.500 άδειες φιάλες, δοχεία με εύλεκτο υλικό, αντισφυξιογόνες μάσκες, κροτίδες, μαχαίρια, μεταλλικά σφαιρίδια, σφεντόνες, ένα πτυσσόμενο γκλομπ και μικροποσότητες κάνναβης.
Φωτό: Εθνος/Χάρης Γκίκας
«Κατανοούμε την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρώσει το ρόλο του αποκλειστικού εγγυητή των άκρων. Εκτός από ύβρεις, θα περιμέναμε να μαζέψει τους παράνομους συντρόφους του από τη “Βίλα Αμαλία”, την ΑΣΟΕΕ και την οικία της Μαρίας Κάλλας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.
«Αν καίγονται τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ας τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους, που έχουν τα ίδια είδη οικιακής χρήσης (στειλιάρια, μάσκες κλπ) και να κάνουν φιλολογικές συζητήσεις γύρω από τον “τσελεμεντέ του αναρχικού”», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
Φωτό: Εθνος/Χάρης Γκίκας
Φωτό: Εθνος/Χάρης Γκίκας
Νωρίτερα, αναφερόμενος στην «διπλή» κατάληψη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη. Συνιστά μέγιστη πρόκληση για τον δημοκρατικό πολίτη και την δημοκρατική ομαλότητα η κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικού κόμματος και συγκεκριμένα της ΔΗΜΑΡ. Εχουν υποχρέωση όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν επ' αυτού».
Κόντρα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις καταλήψεις κτιρίων της Αθήνας, επιτέθηκε και η Νέα Δημοκρατία, φωτογραφίζοντας μάλιστα τη φερόμενη συμμετοχή υιού βουλευτή του κόμματος στις συγκεκριμένες καταλήψεις.
Σύρραξη κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι έφοδοι των αντιεξουσιαστών
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ τονίζεται ότι «είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι το μόνο στο οποίο αναλώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να εδραιώσει τη θέση του στο ένα από τα δύο άκρα, υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας, είτε με στελέχη της νεολαίας του, είτε με συγγενικά πρόσωπα βουλευτών του, σε παράνομες πράξεις πολιτικών του συντρόφων».
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει: «Οι μέρες που οι πολιτικοί τους σύντροφοι με τις ευλογίες της Κουμουνδούρου έκαιγαν την Αθήνα και τις περιουσίες των πολιτών, έχουν περάσει οριστικά».
Σύρραξη κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι έφοδοι των αντιεξουσιαστών
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να έλθει: «Μετά τον Σίμο Γκέμπελς Κεδίκογλου ήρθε η σειρά της ακροδεξιάς δράκας της ΝΔ του κ. Σαμαρά να κλιμακώσει το ρεσιτάλ εμφυλιοπολεμικής χυδαιολογίας και ασφαλίτικης προπαγάνδας ψεμάτων και διαρροών. Οι αγώνες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας θα νικήσουν το φόβο και την τρομοκρατία του σάπιου μνημονιακού συστήματος διαφθοράς και αυταρχισμού που βλέπει ότι καταρρέει».
Πρωϊνή ανακατάληψη
Το επεισόδια στη Βίλα Αμαλίας ξεκίνησαν στις 7.30 το πρωί. Ομάδα περίπου 150 ατόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους φορώντας κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες, εισέβαλε στο κτίριο, καταφέρνοντας να απωθήσει τη διμοιρία των ΜΑΤ που έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή για φύλαξη.
Η «ανακατάληψη» της Βίλας Αμαλίας διήρκεσε περίπου 2 ώρες και τερματίστηκε ύστερα από αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε και χρήση χημικών.
Ωστόσο καταληψίες παρέμειναν μέσα στο κτήριο, όπου είχαν εγκαταστήσει μεγάφωνα καλώντας σε συγκέντρωση έξω από τη βίλα.
Οι καταληψίες απομακρύνθηκαν τελικά γύρω στις 9.30 το πρωί χωρίς να προβάλουν αντίσταση. Οι άνδρες της ΕΛΑΣ τους επιβίβασαν σε κλούβα και τους μετέφεραν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Στην πλατεία Βικτωρίας παρέμειναν αργότερα συγκεντρωμένα περίπου 100 άτομα φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης προς τους καταληψίες, χωρίς να προκληθεί περαιτέρω ένταση.
Επί τόπου παρέμειναν και αστυνομικές δυνάμεις ώστε να αποτραπεί επαναπροσέγγιση της βίλας.
«Ντου» και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ
Επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων απαιτήθηκε για να λήξει και η κατάληψη από ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών λίγο μετά τις 9.30 το πρωί, των γραφείων της Δημοκρατικής Αριστεράς, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, επικοινώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομίας και ζήτησε η οποιαδήποτε επιχείρηση να γίνει με τον κατά το δυνατόν ολιγότερο δυναμικό τρόπο.
Οι καταληψίες φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομικής επέμβασης στη «βίλα Αμαλία» και κατά της πολιτικής του μνημονίου, ενώ ανήρτησαν και πανό στην πρόσοψη του κτιρίου.
Δεν καταθέτει μήνυση
«Απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και καταδικαστέα» χαρακτηρίζει σε γραπτή δήλωσή του την κατάληψη των γραφείων της βίλας Αμαλίας ο διευθυντής των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης προσθέτοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να καταθέσει μήνυση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ η έφοδος των αντιεξουσιαστών στα γραφεία της έγινε ως εξής:
«Κατά τις 8.50 το πρωί, ομάδα περίπου 40 ατόμων κατέλαβε την είσοδο των γραφείων, την οποία κλείδωσαν με λουκέτο. Ανήρτησαν πανό και πέταξαν τρικ αλληλεγγύης στη "Βίλλα Αμαλία". Μετά από μία ώρα αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν την αποχώρησή τους, η οποία έγινε χωρίς επεισόδια».
Αποπροσανατολισμό καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η προσπάθεια ανακατάληψης της Βίλας Αμαλίας από ομάδα αντιεξουσιαστών αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της σκληρής εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για μια στρατηγική έντασης, καταστολής και αντιπερισπασμού που όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα και την οποία η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μόνη της» επισημαίνεται.
«Δεν θα αναδείξουμε σε μείζονα, ζητήματα ελάσσονος σημασίας τη στιγμή που η πλειοψηφία των νοικοκυριών κυριολεκτικά παγώνει επειδή δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα ή να αγοράσει πετρέλαιο, ή την ώρα που κλείνουν δεκάδες επιχειρήσεις και ενώ εκατομμύρια άνεργοι συνθλίβονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Η βίλα Αμαλία που επί είκοσι δύο χρόνια δεν ενοχλούσε, τώρα αναδεικνύεται στο υπ' αριθμό ένα ζήτημα. Γελοία πράγματα» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Θέλουμε ταυτόχρονα νακαταδικάσουμε κατηγορηματικά την συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Για μας ο δρόμος της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας είναι ο δρόμος των ειρηνικών ενωτικών μαζικών αγώνων που βαδίζουμε με την πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαία».
ΔΗΜΑΡ: Καταδίκη με μισόλογα
Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία, μεταξύ άλλων, καταδικάζει και την κατάληψη στα γραφεία της, τονίζουν πως πρόκειται για ανακοίνωση με μισόλογα και τους συνήθεις συμψηφισμούς, περί κρατικής καταστολής.
Οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνουν ότι σε συνολικό κείμενο 170 λέξεων μια τυπική καταδίκη της κατάληψης με μια φράση, εξαφανίζεται τελείως και αποδεικνύεται, όπως αναφέρουν, η πολιτική ουδετερότητα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη αντιδημοκρατική και απαράδεκτη κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Εάν αυτό συνδυαστεί με την άθλια και προβοκατόρικη περιγραφή του γεγονότος από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ left.gr, αφήνει έκθετο τoν ΣΥΡΙΖΑ από κάθε πλευρά, καταλήγουν οι κύκλοι της ΔΗΜΑΡ.
ΠΑΣΟΚ: Δυστυχώς οι καταλήψεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος
«Δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι δηλώσεις τους περί “αντιασφυξιογόνων μασκών, ροπάλων και μολότοφ” σαν είδη πρώτης ανάγκης για την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας, νομιμοποιούν τελικά την άσκηση τυφλής βίας και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών», υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
«Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και την παρεμπόδιση έστω και για λίγες ώρες της λειτουργίας ενός κοινοβουλευτικού κόμματος» συνεχίζει η δήλωση της κ. Γεννηματά.
«Τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως και η ανακατάληψη της βίλας Αμαλίας, δυστυχώς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εδράζονται σε αντιλήψεις περί «καλής και κακής βίας» και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πολιτών» κατέληξε.
Συγκέντρωση αντεξουσιαστών έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες καταληψίες της βίλας Αμαλίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Οικονομικών, περίπου εκατό άτομα. Οι συγκεντρωθέντες παρέμειναν στη συμβολή των οδών Νίκης και Ερμού, όπου για λίγο επικράτησε μικροένταση.
Μία ομάδα από τους συγκεντρωμένους απέκλεισε την είσοδο του υπουργείου και σήκωσε πανό, με συνέπεια να απωθηθούν από αστυνομικές δυνάμεις.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Καπνικαρέα και στην Ερμού και κάποιοι αποπειράθηκαν να προκαλέσουν επεισόδια. Αντιμετωπίστηκαν από δυνάμεις της ΕΛΑΣ μεταξύ άλλων και με χρήση χειροβομβίδας κρότου - λάμψης. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν αργότερα προς την πλατεία Ομόνοιας.
Καμίνης: Θα ξαναγίνει σχολείο
Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε σήμερα και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. Παρουσιάζοντας με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον δήμο Αθηναίων, ύψους 35,5 εκατ. ευρώ, δεσμεύθηκε ότι βίλα Αμαλία θα ξαναγίνει σχολείο. Από την πλευρά του ο Γ. Σγουρός σημείωσε ότι τα 500 και πλέον εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά κτίρια που υπάρχουν στην Αθήνα αποτελούν κακή εικόνα για την πόλη και γι' αυτό πρέπει ή να κατεδαφισθούν ή να αξιοποιηθούν.